Rijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdek

Rijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdek Een korte remweg is cruciaal in panieksituaties. Vooral in mist en nevel. Op een vochtige rijbaan is bij dit weertype de remweg langer als gevolg van rubbersporen en olievlekken, zeker als het een tijdlang droog weer is geweest. Bij (hevige) regenval spoelen die verontreinigingen weg. Mist is in veel opzichten een struikrover die dikwijls opdoemt in de vorm van ondoordringbare mistbanken en nevelflarden. Vergeten wordt vaak dat een schone voorruit het zicht verbetert en een betere reactiesnelheid waarborgt. Daar komt bij dat bij beperkt zicht het gevoel voor snelheid deels verloren gaat. Dat geldt vooral op snelwegen. Mist is beklemmend, maakt de wereld om je heen klein. Hoe hoger de snelheid, hoe gevaarlijker die combinatie. Dan komt het aan op een zo kort mogelijke remweg.

Inhoud


Mist in de stad en op het platteland

De stad heeft min of meer een eigen klimaat. In vergelijking met het platteland is het er minder vochtig en wat minder koud. Mist ontstaat als vochtige lucht afkoelt en/of zich vermengt met warme, vochtige lucht. Minuscule waterdruppels tot 0,1 millimeter vormen een wolk van microscopisch kleine druppeltjes. Er zijn tal van factoren die mistvorming in de hand werken en verergeren. Zoals de uitstoot van energiecentrales en fabrieken. De mist wordt dan dikker.

Bron: JayMantri, PixabayBron: JayMantri, Pixabay
Zintuigen
Bovendien dempt mist de omgevingsgeluiden. Dat kan gevaarlijk zijn in verkeerssituaties door de vaak onnatuurlijke stilte die dan ontstaat. De zintuigen zijn aangescherpt en dat veroorzaakt na een tijdje vermoeidheidsverschijnselen bij mensen die lang op de weg zitten, zoals vrachtwagenchauffeurs. Het merendeel van de verkeersongelukken bij mist ontstaat door het rijden met een niet aangepaste snelheid en een te geringe volgafstand. Zeer verraderlijk zijn mistbanken, waarbij het zicht plotseling bijna tot nul gereduceerd is en de ogen zich maar langzaam aanpassen. Bovendien duiken mistbanken op onvoorspelbare wijze op.

Profieldiepte van autobanden bij droog, vochtig en nat wegdek

Wettelijk dient de profieldiepte van autobanden minimaal 1,6 mm te zijn over het hele loopvlak. Geadviseerd wordt echter om zomerbanden al te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm, en winterbanden bij 4 mm. Nieuwe banden hebben een profieldiepte die standaard 8 mm is. Onder wisselende verkeers- en weersomstandigheden kan de remafstand bij verschillende snelheden drastisch veranderen, zoals het geval is bij bijvoorbeeld aquaplaning. Tel daarbij op de reactieafstand, die best groot kan zijn en individueel bepaald is.

Gevaarlijk wegdek
Bij mist is de weg doorgaans alleen vochtig. Minder bekend is dat het wegdek dan gevaarlijker is dan bij een natte rijbaan. Door rubbersporen en olievlekken ontstaat immers een film die spiegelglad kan zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden in de voorgaande dagen. Bij (zware) regenval spoelen deze wegdekverontreinigingen weg.

Bron: Xino1419, PixabayBron: Xino1419, Pixabay

Remweg bij 80 km/u

De onderstaande tabel toont aan hoe gevaarlijk het is om met een profieldiepte van 1 mm en dus met praktisch versleten banden te rijden. Men brengt daarmee zichzelf en anderen in gevaar. Bezuinigen op de levensduur van banden, er met andere woorden nog een jaartje mee doorrijden al is de profieldiepte op de grens (1,6 mm of net iets minder), kan het verschil betekenen tussen op tijd stoppen en een kind aanrijden dat plotseling de weg oversteekt of een zwiep maakt op het fietsje.

Reactietijd

De gemiddelde reactietijd voordat het rempedaal wordt ingedrukt, bedraagt ongeveer driekwart seconde, het equivalent van pakweg 15 meter bij een snelheid van 80 km/u. Deze reactietijd is individueel bepaald en hangt mede af van de leeftijd van de bestuurder, de mate van afleiding tijdens het rijden, maar bijvoorbeeld ook van het medicijngebruik. Vergeet niet dat ook pijnstillers berucht zijn vanwege het feit dat ze het reactievermogen negatief beïnvloeden.

Tabel reactieafstand – remweg

De waarden in de onderstaande tabel zijn gemiddelden en gelden bij een snelheid van 80 km/u.

Staat van het wegdekProfieldiepte bandenReactieafstand Afstand remweg
Droog > 1 mm 15 m32 m
Nat (2 mm water)5 mm15 m37 m
Nat (2 mm water)1 mm15 m44 m
Vochtig (mist)>1 mm15 m52 m
IJzel>1 mm15 m191 m

Mist en kettingbotsingen

Bij mist zijn afstanden moeilijker in te schatten dan bij helder weer. Uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten te weinig afstand houden omdat ze de achterlichten en mistlampen als richtpunten beschouwen. Een schone voorruit (en achterruit) is in dat opzicht van het grootste belang. Kettingbotsingen ontstaan vrijwel altijd door kleven, waardoor de reactieafstand en de feitelijke remweg te lang worden om nog op tijd te kunnen stoppen.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
Plotseling remmen
Gelet op de bovenstaande tabel zal bij plotseling remmen bij een snelheid van 80 km/u ongeveer 15 -17 meter zijn afgelegd voordat het rempedaal wordt ingedrukt. De reactietijd bedraagt iets minder dan een seconde, maar alleen bij iemand die kerngezond is en die op het moment dat er geremd moet worden ook daadwerkelijk bij de les is.

Medicijnen en reactievermogen

Het is bekend dat bepaalde geneesmiddelen de bovengenoemde reactiesnelheid negatief beïnvloeden, maar dat doet vermoeidheid ook, zoals ook de leeftijd van de bestuurder een factor is. Daaruit volgt dat als het achteropkomende verkeer met dezelfde snelheid rijdt, en dezelfde reactiesnelheid heeft, de bestuurder van de tiende auto na de reactie van de eerste bestuurder een afstand zal hebben afgelegd van ongeveer 150-170 meter.

Veilige afstand
Om een kettingbotsing te voorkomen dient de minimale (niet de veiligste) afstand tussen elke auto dus ongeveer 17 meter te bedragen. Daarbij dient elke auto dan wel over goede remmen te beschikken. Niet meegerekend zijn tal van bijkomende factoren – zoals het onderhoud van het wegdek en onder andere de bovengenoemde punten – die de feitelijke remafstand eveneens negatief beïnvloeden..

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterbanden; alleen maar voordelenWinterbanden; alleen maar voordelenWinterbanden of sneeuwkettingen? Wat zijn winterbanden? Winterbanden duurder dan gewone banden? Waar zijn winterbanden v…
Veilig rijden in de sneeuwVanaf het moment dat ons land weer wit kleurt door de sneeuw, stijgt het aantal ongelukken. Gelukkig gaat het vaak om vr…
Doorrijden op winterbandenWinterbanden zijn speciaal ontworpen om goed te functioneren bij lage temperaturen en op sneeuw en ijs. De groeven en in…
Controleer maandelijks uw bandenspanningBanden zijn het enige contact van de auto met het wegdek. Afgesleten of versleten banden zijn levensgevaarlijk. Met afge…

BMW X5 xDrive40e Plug-in Hybrid: info, bijtelling en prijzenDe BMW X5 xDrive40e Plug-in Hybrid is een hybride auto van BMW. Het model is in 2015 geïntroduceerd en was direct een gr…
Op vakantie met de autoOp vakantie met de autoMet de auto op vakantie gaan betekent veel vrijheid. U reist met de auto naar sommige landen zoals Frankrijk soms met de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://motorfun.jouwweb.nl/rijvaardigheid/weersomstandigheden/rijden-in-de-mist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mist
  • http://www.tirendo.nl/profieldiepte-banden/
  • 'What to do in an Emergency', reader's Digest, London, 1983 (tabel)
  • Afbeelding bron 1: JayMantri, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Xino1419, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 09-02-2022
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.