Op vakantie met de auto

Op vakantie met de auto Met de auto op vakantie gaan betekent veel vrijheid. U reist met de auto naar sommige landen zoals Frankrijk soms met de auto nog sneller dan met het vliegtuig. Met de auto hoeft u namelijk niet eerst naar een vliegveld, minstens een uur van te voren aanwezig te zijn en op uw bagage te wachten. Als u eenmaal op uw bestemming bent kunt u ook gemakkelijk met uw eigen auto de omgeving verkennen.

U kunt gaan wanneer u wilt

U kunt in principe elke dag van het jaar met de auto weggaan. U hoeft uw auto niet van te voren te reserveren zoals u dat wel moet met de meeste vliegreizen, bootreizen, busreizen en treinreizen. Buitenom dat u zelf kunt bepalen wanneer u vertrekt kunt u ook kiezen hoelang u ergens verblijft en wanneer u weer naar huis wilt. Als u wat zekerder wilt zijn kunt u van te voren de overnachtingen boeken. Vooral in het hoogseizoen is dit meestal wel handig, maar stel voor dat u een tent meeneemt in de auto dan kunt u op bijna elke camping nog wel last minute terecht.

Wanneer vertrekt u?

De meeste mensen die met de auto weggaan vertrekken in het weekend variërend van vrijdag tot zondag. Er zijn via het internet kalenders te vinden met een schatting qua drukte op de weg. Zo zouden 1 augustus en 15 augustus twee zwarte dagen zijn in Frankrijk. Zwarte zaterdag betekent dat er een extreme drukte wordt verwacht. Veel mensen vertrekken heel vroeg in de ochtend zo rond 5 of 6 uur. Zo komen de meeste mensen in de middag nog op hun vakantiebestemming aan. Een mooie vertrektijd zou eigenlijk zijn in de avond net na de spits. Het is wel wat vermoeiender omdat u wellicht een stukje in de nacht zult rijden.

Tijdens het rijden begint de vakantie

Met de auto kunt u zelf uw route bepalen. Zo hoeft u niet alleen over snelwegen, maar kunt u ook binnendoor om gelijk wat van de omgeving te zien. Als u ver weg wilt met de auto zoals bijvoorbeeld naar Italië dan kunt u beter onderweg ook een overnachting doen. Neem de tijd met het rijden en zorg dat het niet vermoeiend wordt. Hou regelmatig een pauze, zoek eventueel van te voren naar mooie locaties om even te stoppen en te lunchen. Als u met de auto op vakantie wilt is het altijd verstandig met minstens twee personen te gaan die kunnen rijden. zo kunt u om en om achter het stuur en kan de ander eventueel even slapen of uitrusten.
Als u eenmaal op een bestemming bent is het nog heel handig dat u met uw auto bent. Niet in alle landen en plaatsen is het openbaar vervoer even goed geregeld. Met de auto kunt u dingen gaan zien en doen waarvoor u anders misschien verplicht een dure excursie zou moeten boeken of ter plekke een auto zou moeten huren. U bent vrij om te gaan waar u wilt.

Vignet en tolwegen

In sommige landen heeft u een vignet nodig of komt u over tolwegen. Bij de winkels van de AWNB kunt u een vignet of tolbadge krijgen. Als u er al een heeft kunt u sneller doorrijden. Hoeveel het kost verschilt per land en voertuig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u 5 tot 15 euro betaalt voor een verblijf van 10 dagen.
Als u nog geen tolbadge of vignet heeft kunt u deze ook bij de grensovergang of bij de tolweg kopen. Er zijn loketten waar borden bij staan hoe u bij welk loket kunt betalen. Let dus goed op als u aan komt rijden. U kunt meestal met contant, creditcard of uw bankpas betalen als deze de buitenland functie aan heeft.

Wat neemt u mee?

Uiteraard neemt u de bagage mee die u naar elke andere vakantie bestemming meeneemt zoals een koffer met onder andere kleding en verzorgingsspullen. Als u een lange tijd onderweg bent kan het handig zijn om bij vertrek al wat eten en drinken mee te hebben. Vooral water bij warme temperaturen is erg belangrijk.
Een auto raakt snel vol, al helemaal als er ook nog kinderen bij zijn. Neem iets mee om de kinderen te vermaken, maar laat bij een vakantie met de auto vooral ook dingen thuis die niet echt nodig zijn. Laat de klapstoelen, opblaasboten en boodschappen die u op uw vakantiebestemming aan kunt schaffen of thuis kunt laten vooral thuis. Koop op uw vakantiebestemming dan ook niet te veel spullen, alles moet namelijk ook weer mee terug. Op uw kentekenpapieren staat hoe zwaar uw auto maximaal mag zijn.
Sommige spullen moet u in de meeste landen verplicht in de auto hebben, zoals:
 • een verbanddoos
 • een brandblusser
 • een gevarendriehoek
 • een veiligheidshesje
In Kroatië en Slovenië bent u verplicht reservelampjes mee te hebben en in Frankrijk een alcoholtester.

De auto voorbereiden

Om de kans op pech met de auto te verkleinen kunt u de auto op een aantal punten controleren voor u weggaat. Uiteraard kunt u ook een vakantiecheck bij een garage laten uitvoeren, maar sommige dingen kunt u ook zelf checken. Kijk voor u weggaat altijd naar:
 • oliepeil
 • koelvloeistof
 • ruitenwisservloeistof
 • lampjes
 • werking ruitenwissers
 • profiel van de banden
 • bandenspanning
Als de auto zwaar beladen is zal de bandenspanning wat hoger moeten liggen.
© 2015 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autobaanvignet verplicht op Zwitserse auto- en snelwegenAutobaanvignet verplicht op Zwitserse auto- en snelwegenVeel landen willen geld zien voor het gebruik van hun snelwegen. Dit geld wordt veelal weer gebruikt voor het opknappen…
Winterbanden en milieuvignet voor een vakantie of dagtripWinterbanden en een milieuvignet voor een vakantie of dagtrip naar Duitsland Wanneer je naar Duitsland gaat voor een vak…
Leaseauto mee op reis: de regelsLeaseauto mee op reis: de regelsDe leaseauto mee op vakantie of reis: mensen die een leaseauto hebben, hebben papieren bij zich die in het buitenland pr…
Vakantie met de auto: alles over de tolwegen en autovignetVakantie met de auto: alles over de tolwegen en autovignetTolwegen en het autovignet in 2020. Wie door Europa reist, weet dat hij zijn portemonnee vaak moet trekken voor allerlei…

Rijden in de mist remweg bij vochtig en nat wegdekRijden in de mist remweg bij vochtig en nat wegdekEen korte remweg is cruciaal in panieksituaties. Vooral in mist en nevel. Op een vochtige rijbaan is bij dit weertype de…
Volvo XC90 T8 Twin Engine: informatie, bijtelling en prijzenDe Volvo XC90 T8 Twin Engine is een hybride auto van Volvo. De auto is in 2015 geïntroduceerd en was direct een groot su…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Holgi, Pixabay
 • Kampioen nummer 7/8 juli 2015
 • http://www.anwb.nl/auto/themas/vakantie-met-de-auto
 • http://www.zwarte-zaterdag.nl/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.