BMW X5 xDrive40e Plug-in Hybrid: info, bijtelling en prijzen

De BMW X5 xDrive40e Plug-in Hybrid is een hybride auto van BMW. Het model is in 2015 geïntroduceerd en was direct een groot succes door zijn ruime formaat, de krachtige aandrijfbron en de lage kosten voor leaserijders. Door het theoretisch lage brandstofverbruik en de daarbij behorende lage CO2-uitstoot valt de BMW X5 xDrive40e in de 14% (2015) bijtellingsklasse wat de auto zeer aantrekkelijk maakt voor leaserijders. Doordat de bijtellingsregels in 2016 aangescherpt worden werd de auto na de introductie direct erg populair.

BMW X5 xDrive40e Hybrid

Na de volledig elektrische BMW i3 en sportmodel i8 is de BMW X5 xDrive40e is de eerste plug-in hybride auto van BMW. Deze auto is voorzien van een benzinemotor welke ondersteund wordt door een elektromotor. Het SUV-segment waar deze auto onder valt is een steeds populairder wordende markt voor autofabrikanten. Nadat eerder het D-segment van succesvolle plug-in hybrides werd voorzien met onder andere de Mercedes-Benz C350 e, Volkswagen Passat GTE en Volvo V60 D6 Twin Engine wordt het SUV-segment steeds populairder. Naast de BMW X5 xDrive40e zijn ook de Volvo XC90 T8 Twin Engine en de Mitsubitshi Outlander PHEV erg succesvol gebleken. De grootste concurrent van de BMW X5 xDrive40e zal echter dit jaar nog op de markt verschijnen: de Mercedes-Benz GLE 500e.

De laatste generatie BMW X5 is sinds 2013 leverbaar en is groter, schoner en zuiniger dan het vorige model. Het infotainment paneel is nu op het dashboard geplaatst in plaats van erin. Ook is de achterbank nu in drie delen omklapbaar, waardoor de bagageruimte vergroot kan worden van 650 naar 1.870 liter voor de niet-hybride modellen. Dit is respectievelijk 30 en 120 liter meer dan bij de vorige generatie BMW X5. De bagageruimte van de hybride xDrive40e bedraagt 500 tot 1720 liter.

Uitvoeringen

De BMW X5 xDrive40e is standaard gelijkwaardig uitgerust aan het X5 type xDrive40d met daar aan toegevoegd:
  • Adaptief onderstel; instelbare dempingskarakteristiek aan wisselende omstandigheden. Dit zorgt samen met luchtvering achter (nit mogelijk met M sportpakket) voor extra comfort of sportiviteit.
  • Navigatiesysteem Professional
  • Elektrische interieurvoorverwarming en -voorkoeling
  • Uitgebreid eDrive instrumentenpaneel;
  • Laadkabel voor opladen bij publieke laadpunten op 16A (standaard), of 32A (optioneel).

Volgende uitvoeringen zijn leverbaar:

High Executive

De BMW X5 xDrive40e High Executive is onder andere voorzien van: lederen bekleding, automatisch sluitende portieren, automatisch dimmende spiegels, comfortstoelen, verstelbare lendesteun, verwarmde voorstoelen, parkeersensoren voor en achter, adaptieve LED-koplampen, grootlichtassistent, luxe audiosysteem en BMW ConnectedDrive service voor 3 jaar.

Innovation Pack

Het Innovation Pack is voorzien van: achteruitrijcamera, Lane Change Warning, Surround View, BMW Head-Up Display en Speed Limit Info (alleen i.c.m. High Executive)

M-sportpakket

Het M-sportpakket bestaat uit onder andere: 19 inch lichtmetalen dubbelspaaks M wielen, schakelpaddles, adaptief M-onderstel, sportstoelen, sportstuur, dakdraagsysteem hoogglans Shadow Line en diverse exterieur aanpassingen zoals M instaplijsten en logo's.

Het elektrische rijden

De BMW X5 xDrive40e is voorzien van een 113 pk sterke sterke elektromotor voorzien van een lithium-ion-accu met een capaciteit van 9,0 kWh. Hiermee kan de auto, wanneer deze volledig opgeladen is, theoretisch 31 kilometer volledig elektrisch rijden. Dit is echter zeer afhankelijk van de rijstijl en weersomstandigheden. In de winter zal de elektrische actieradius aanzienlijk korter zijn. Het accupakket bevindt zich onder de laadvloer van de bagageruimte.

Volledig opladen duurt aan een laadpaal (BMW i Wallbox) ca. 2 uur en 45 minuten, in een normaal stopcontact doet de BMW X5 er ca. 3 uur en 50 minuten over.

Naast de elektromotor is de auto ook voorzien van een 2.0 liter viercilinder benzinemotor met twee turbo's welke 245 pk, afhankelijk van de situatie en het wegdek, variabel naar de voor- en achterwielen stuurt. Samen met de elektromotor wordt een totaalvermogen van 313 pk en een koppel van 450 Nm behaald. De BMW X5 xDrive40e is voorzien van een 8-traps Steptronic automaat.

Innovaties

De BMW X5 xDrive40e beschikt over enkele technische innovaties in zijn klasse:

BMW ConnectedDrive

Alle assistentiesystemen en mobiliteitsdiensten van BMW ConnectedDrive zijn gericht op de BMW eDrive technologie. Zo is het navigatiesysteem voorzien van een energiemanagementfunctie welke ervoor zorgt dat de elektrische energie zo nuttig mogelijk gebruikt wordt. Gegevens van bijvoorbeeld file-informatie en de geprogrammeerde route worden gebruikt om de route zo te plannen dat een nog lager energieverbruik wordt gerealiseerd. Tijdens de rit wordt ervoor gezorgd dat het accupakket voldoende bijgeladen is om bij langzaam verkeer en in de stad zo veel mogelijk elektrisch te kunnen rijden.

BMW Remote app

Via de BMW Remote app is de capaciteit van het accupakket te controleren. Ook is het mogelijk om laadpalen te vinden en overzichten van de laadcapaciteit in te zien. Tevens kan de verwarming/verkoeling van de auto op afstand ingesteld worden.

BMW 360° ELECTRIC serviceconcept

BMW i 360° ELECTRIC is een mobiliteitsconcept voor de elektrische auto's van BMW met verschillende elektrische mobiliteitsdiensten en -producten. BMW biedt voor thuisladen met een snellader twee opties: BMW i Wallbox Pure (16A) en BMW i Wallbox Pro (32A). Ook zijn er contracten afgesloten met Eneco (windenergie) en Solarwatt (zonnepanelen voor thuis) om te kunnen garanderen dat de stroom duurzaam wordt opgewekt.
In samenwerking met de ANWB biedt ChargeNow toegang tot een netwerk van openbare laadstations. Via de BMW Remote App is het mogelijk met het navigatiesysteem de laadstations eenvoudig op te zoeken en te controleren op beschikbaarheid. Vervolgens kan de auto bij het laadstation opgeladen worden met een persoonlijke ChargeNow-kaart.

De prijzen van de BMW X5 xDrive40e (2015)

  • Standaard uitvoering: € 81.000,-
  • High Executive: € 7.995,-
  • Innovation Pack: € 2.695,-
  • M-sportpakket: € 5.861,-

Specificaties

Algemeen BMW X5 eDrive40e Plug-in Hybrid
laatste nieuwprijs€ 81.000
afleveringskosten€ 1.215
wegenbelasting/3mnd€ 329 - € 376
carrosserie5-deurs, suv/crossover
transmissie8 v., sequentiële automaat
aantal zitplaatsen5-jul
introductie2015
eindleverbaar
Aandrijving
aandrijvingvoor achter
aandrijvingssysteemplugin-hybride
brandstofbenzine
totaal max. vermogen230 kW (313 pk)
totaal max. koppel450 Nm
Brandstofmotor
cilinders4, in lijn
kleppen per cilinder4
cilinderinhoud1997 cc
boring x slag84,0 x 90,1 mm
compressieverhouding10,0 :1
max. vermogen180 kW (245 pk)
max. koppel350 Nm
brandstofsysteemdirecte inspuiting
klepbedieningdohc
turboja, twee
katalysatorgeregeld
brandstoftank85 l
Elektromotor
motortypesynchroonmotor/permanente magneet
max. vermogen83 kW (113 pk)
max. koppel250 Nm
aantal motoren1
accutypelithium-ion
accucapaciteit9,0 kWh
accuspanning351 V
laadtijd 230V/16A2,8 uur
Prestaties
topsnelheid210 km/h
acceleratie 0-100 km/h6,8 s
verbruik gemiddeld3,3 l/100km
CO2-uitstoot77 g/km
energielabelA
Onderstel
wielophanging vooronafh., dubb.dr.
wielophanging achtermultilink
vering voorschroefveren
vering achterluchtvering
stabilisator voorja
stabilisator achterja
remmen voorgev. schijven, 348 mm
remmen achtergev. schijven, 320 mm
bandenmaat voor255/55R18
bandenmaat achter255/55R18
draaicirkel12,7 m
Service & garantie
onderhoudsbeurtvariabel / 2 jaar
algemene garantie2 jaar, onbeperkt
carrosserie garantie12 jaar
Veiligheid
botsproef resultaatniet getest

Lees verder

© 2015 - 2024 Ridder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een elektrische auto?Steeds meer mensen overwegen om een elektrische auto te kopen. Dat kan zijn voor het milieu of om financiële redenen. Ma…
Hybride wagens de moeite waard?Hybride wagens de moeite waard?We horen er steeds meer over en ze duiken almaar meer in het straatbeeld op. Maar wat is dat nu eigenlijk een hybride wa…
Ervaringen met de Toyota Auris Full HybridErvaringen met de Toyota Auris Full HybridDe Toyota Auris is door de ANWB genomineerd voor de 'Gezinsauto van 2011'. De eerste auto met een hybride aandrijving. I…
De Hybride MotorSteeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze mot…
Rijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdekRijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdekEen korte remweg is cruciaal in panieksituaties. Vooral in mist en nevel. Op een vochtige rijbaan is bij dit weertype de…
Bronnen en referenties
  • http://www.autowereld.com/nieuws/autonieuws/id/17428/nieuwe-bmw-x5-borduurt-voort-op-succesformule
  • http://www.autoweek.nl/nieuws/24668/gereden-bmw-x5
  • http://www.bmw.nl/nl/modellen/x-serie/x5-phev/showroom/intro.html
  • http://www.dusseldorpbmw.nl/pluginhybrid
  • http://www.telegraaf.nl/autovisie/autovisie_nieuws/bmw/23787479/__BMW_X5_met_stekker_en_dubbele_klep__UPDATE__.html
  • http://www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/chargenow-card/chargenow-card
Ridder (11 artikelen)
Laatste update: 04-08-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.