De Hybride Motor

Steeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze motor is het geheim van de hybride auto, want dankzij deze motor wordt het verbruik van brandstof flink verminderd. Hierdoor is het goed voor de portemonnee en voor het milieu.

Een hybride motor

Het woord hybride verraad het geheim van een hybride motor eigenlijk al. Hiermee wordt namelijk duidelijk dat het een combinatie van een brandstofmotor en een elektromotor is. Een hybride motor is dankzij deze combinatie veel zuiniger dan alleen een brandstof motor. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor een hybride auto om zo de giftige gassen die ze uitstoten te verminderen.

Soorten

Voordat er uitgelegd kan worden hoe een hybride motor werkt, moet duidelijk zijn dat er drie verschillende soorten zijn. Deze soorten verschillen omdat zij op een andere manier gebruik maken van de combinatie van brandstofmotor en elektromotor. Dit zijn de soorten:
  • Serie geschakelde hybride motor
  • Parallel geschakelde hybride motor
  • Gecombineerde hybride motor


Serie geschakelde hybride motor

Deze manier is vooral geschikt voor auto of andere voertuigen die niet zo veel vermogen nodig hebben. Bij een in serie geschakelde hybride motor werken beide motoren even veel. De brandstofmotor wekt energie op waarmee hij een generator aandrijft. Deze generator geeft zijn energie door aan de elektromotor die op zijn beurt de wielen aandrijft. Hierdoor is het voertuig erg zuinig, maar zoals al eerder werd gezegd levert dit weinig vermogen op.


Parallel geschakelde hybride motor

Bij dit systeem worden de wielen door de brandstofmotor en door de elektromotor aangedreven. Tijdens het rijden wordt de elektromotor ook weer opgeladen. De omstandigheden bepalen eigenlijk welke combinatie wordt gebruikt. Er kan bijvoorbeeld alleen op de brandstofmotor worden gereden. Dit is het efficiëntste als het voertuig met een constante snelheid rijd. Bij het accelereren gaat de elektromotor een gedeelte van de opgespaarde energie gebruiken om de brandstofmotor te ondersteunen. Hierdoor kan er een kleinere brandstof motor worden gebruikt om dezelfde prestatie te leveren. Het verbruik van brandstof ligt bij het gebruik van dit systeem tussen de 15% en 20% lager. De Honda Civic Hybrid maakt van dit systeem gebruik.


Gecombineerde hybride motor

Het is ook mogelijk om beide systemen te combineren. Hierbij maak je dus zowel van een serie geschakelde hybride motor als van een parallel geschakelde hybride motor gebruik. Er zijn dus twee elektromotoren. De serie geschakelde elektromotor werkt in principe altijd als de auto rijdt. Dit gaat net als bij de eerste soort gecombineerd met een brandstofmotor en beide motoren werken evenveel. Daarnaast is er dus nog een elektromotor die parallel is geschakeld. Deze werkt dus alleen als dat nodig is en laad de rest van de tijd op. Deze elektromotor werkt dus alleen als er bijvoorbeeld wordt geaccelereerd. Dit gecombineerde systeem wordt in de Toyota Prius en in de Lexus RX400h gebruikt.


De werking

Als je eenmaal weet welke varianten er zijn zal de werking van een hybride motor een stuk simpeler zijn. Bij een hybride motor wordt de brandstofmotor ondersteund. Afhankelijk van het systeem dat wordt gebruikt is dit een tijdelijke of constante ondersteuning. Door de ondersteuning van de elektromotor wordt het verbruik en de uitstoot verkleind.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hybride auto voor en nadelenHybride auto's zijn razend populair. Door een hybride auto te rijden, kun je per jaar veel geld besparen. En het is nog…
Belastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelasting op schone auto's: auto’s die schoner rijden dan anderen kunnen in de toekomst op steun van de Nederlandse rege…
Hybride wagens de moeite waard?Hybride wagens de moeite waard?We horen er steeds meer over en ze duiken almaar meer in het straatbeeld op. Maar wat is dat nu eigenlijk een hybride wa…

Kinderen en dieren in de autoKinderen en dieren in de autoReizen met de auto neemt altijd risico's met zich mee. Kinderen en dieren zijn extra kwetsbaar. Hoe vervoer je hen het b…
Autowassen, handwerk of automatiserenVoor de een is de auto alleen maar een vervoermiddel om je van A naar B te brengen, voor de ander is de auto veel meer d…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.