Hybride wagens de moeite waard?

Hybride wagens de moeite waard? We horen er steeds meer over en ze duiken almaar meer in het straatbeeld op. Maar wat is dat nu eigenlijk een hybride wagen. Hoe werkt deze ecologisch verantwoorde wagen en is hij wel degelijk onze redding in tijden van hoge brandstofprijzen en het naderende einde van de fossiele brandstoffen? Maak zelf uw keuze.

Wat is nu eigenlijk een hybride wagen?

Een hybridewagen is een auto die werkt aan de hand van twee aandrijfmechanismen, namelijk een elektromotor en een zuinige verbrandingsmotor. Naargelang de opstelling zal het mogelijk zijn, om weliswaar beperkte afstanden, zuiver op elektriciteit af te leggen. Men moet echter inzien dat de verbrandingsmotor nog steeds zal optreden als de voornaamste energiebron van het voertuig.

Welke vormen van hybridewagens bestaan er?

Hybride wagens zijn onder te verdelen in twee grote klassen: de full hybride (volledig hybride) modellen en de mild hybride (half hybride) modellen. In de klasse van de volledig hybride wagens vinden we drie belangrijke subgroepen: serie hybride auto's, parallel hybride auto's en gecombineerde hybride auto's. Het grote verschil tussen de volledige en de halfhybride wagens zit hem in het feit dat volledig hybride wagens hun elektomotor en verbrandingsmotor elk afzonderlijk kunnen laten werken. Dit is niet het geval bij half hybride wagens waar de elektromotor dienst doet als steun voor de verbrandingsmotor en men dus nooit zuiver elektrisch kan rijden.

1) Volledig hybride auto's:

De serie hybride opstelling werkt als volgt, de verbrandingsmotor zorgt voor de aandrijving van een ingebouwde generator. Op zijn beurt zal deze generator elektrische stroom leveren aan de elektromotor. Men beschrijft dit systeem als een serieschakeling omdat de kracht opgewekt in de verbrandingsmotor via de elektomotor overgebracht wordt op de wielen.
Modellen: Chevrolet Volt, Opel Ampera

Bij een parallel hybride wagen kunnen zowel de verbrandingsmotor als de elektromotor rechtstreeks de wielen aandrijven. Zo zal de verbrandingmotor actief zijn wanneer er nood is aan veel kracht, en de elektrische motor wanneer er een laag krachten verbruik is. Tijdens het rijden zal de ingebouwde batterij worden opgeladen, deze zal dienen om de elektrische energie op te slagen. In omstandigheden waarbij het mogelijk is om enkel op elektrciteit te rijden zal de energie opgeslagen in de batterij dienen als aandrijfkracht voor de elektromotor.
Modellen: Kia Optima Hybrid, Hyundai Sonata Hybride

Het gecombineerde hybridesysteem maakt gebruik van de twee eerder besproken opstelling. Waar men bij een parallel en serie systeem slechts één elektromotor en één verbrandingsmotor gebruikt zal men hier twee elektromotoren en één verbrandingsmotor in het systeem opnemen. Het is dus mogelijk om alleen de elektromotoren te gebruiken of de combinatie elektromotor en verbrandingsmotor te gebruiken. Doordat deze opstelling de beschikking heeft over twee elektrische motoren is het mogelijk om tegelijkertijd de ingebouwde batterij op te laden en de wielen aan te drijven.
Model: Toyota Prius

Tot slot is er nog de toevoeging van de zogenaamde plug-in hybride. Dit komt erop neer dat het mogelijk is om de batterij op voorhand, dus wanneer de wagen niet actief is, op te laden. Men moet de wagen dan gewoon in het stopcontact pluggen en enkele uren wachten. Het voordeel hievan is dat men van bij het starten van de wagen direct op de elektromotor kan rijden en deze dus niet eerst moet opgeladen worden door middel van de verbrandingsmotor. Het plug-in principe kan men ondermeer terugvinden in de laatste nieuwe Toyota Prius.

2) Half hybride auto's:

In deze opstelling zal de elektomotor dienst doen als extra krachtbron en ter assistentie van de verbrandingsmotor. Gezien het feit dat de elektomotor en de verbrandingsmotor in deze opstelling vaak samen actief zijn, ligt het algemeen verminderde verbruik lager dan bij een volledig hybride wagen. Zo zal een full hybide wagen tot 25% minder benzine verbruiken, bij een halfhybride wagen zal het verminderde verbuik rond de 10% liggen.
Modellen: Hyundai Elantra, Chevrolet Silverado Hybrid
© 2011 - 2024 Writer11, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hybride auto voor en nadelenHybride auto's zijn razend populair. Door een hybride auto te rijden, kun je per jaar veel geld besparen. En het is nog…
De Hybride MotorSteeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze mot…
Belastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelasting op schone auto's: auto’s die schoner rijden dan anderen kunnen in de toekomst op steun van de Nederlandse rege…
Verschil tussen een hybride en een elektrische autoVerschil tussen een hybride en een elektrische autoWie hart voor het milieu heeft rijdt tegenwoordig in een hybride of elektrisch auto. Er komen steeds zuiniger en mooier…
Je autorijbewijs halen? Wat is er allemaal op de markt?Je bent eindelijk zo oud dat je beginnen mag met het lessen voor je auto rijbewijs. Je hebt er hard voor gespaard en nu…
Writer11 (12 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.