Je autorijbewijs halen? Wat is er allemaal op de markt?
Je bent eindelijk zo oud dat je beginnen mag met het lessen voor je auto rijbewijs. Je hebt er hard voor gespaard en nu moet je een keuze gaan maken in de vele verkeersscholen die er zijn. Deze keuze is niet gemakkelijk, in dit artikel lees je meer over de keuze naar een goede verkeersschool en dus een goede manier om je rijbewijs te halen.
De kosten van een rijbewijs
De prijzen voor een rijbewijs kunnen erg uiteen lopen. Ook zit er veel verschil in het pakket dat je kiest om je rijbewijs te gaan halen. Het gemiddelde bedrag voor een rijbewijs is ongeveer 2000 euro. Er zijn mensen die ver onder dit bedrag zitten, maar er zijn meer mensen die ver boven dit bedrag zitten. Zorg altijd dat je extra geld hebt, als je immers bent gezakt zul je toch nog een keer opnieuw op willen gaan voor je rijbewijs anders heb je niets. Een les van 1 uur kost ongeveer rond de 40 euro. Als je voor je examen op wilt kost dit ongeveer 275 a 300 euro. Je theorie examen kost ongeveer 40 euro en als je boeken wilt kopen om je theorie te leren kun je deze het beste tweedehands kopen van vrienden of op internet.
Pakketten
Er zijn verschillende pakketten op de markt. Niet ieder pakket past bij iedereen. Je zult dus goed bij jezelf na moeten gaan wat voor persoon je bent. Ook zijn de pakketten bij de ene persoon met meer lessen dan bij de andere persoon. Sommige rijscholen doen van te voren een (gratis) proefles waarbij ze kunnen bepalen hoeveel uren je ongeveer nodig zult hebben.
Wat voor een pakket kun je samenstellen?
Er zijn vele mogelijkheden om in je pakket te stoppen. Vaak zijn er meer mogelijkheden bij grote rijscholen dan bij een particulier. Grote rijscholen kunnen op een avond vele personen van lessen voorzien op bijvoorbeeld een simulator of theorie les. Dit is bij particulieren moeilijker en daarom vaak niet aanwezig. Hieronder staan mogelijkheden van wat er aanwezig kan zijn in je pakket:
- Simulator lessen
- Theorie lessen
- Theorie examen (betaald in pakket)
- Auto rijles
- Slip cursus
- Tussentijdse toets
- Praktijk examen
De keuze voor een bepaald pakket
Zie je erg tegen het lessen in een auto op? Ben je erg bang aangelegd en erg zenuwachtig? Dan kun je het beste van te voren wat lessen op een simulator nemen. Je zit dan in een autostoel met een scherm voor je waarop je de weg ziet en andere weggebruikers. Je auto werkt hetzelfde als in het echt, je kunt remmen, gas geven, schakelen, hij valt uit als je iets fout doet enzovoort. Door eerst in een simulator te oefenen weet je alvast hoe de auto werkt en ben je vaak minder zenuwachtig als je in een echte auto stapt.
Ben je helemaal niet zenuwachtig en heb je bijvoorbeeld al brommer of tractor gereden? Dan is de simulator vaak niet zo zinvol en is de simulator geldverspilling. Denk dus goed na wat voor persoon je bent.
Als je veel moeite hebt met het leren van je theorie dan kunnen de theorie lessen handig zijn. Vaak worden deze lessen op een avond gegeven en je zit samen met een groepje mensen die het ook lastig vinden om hun theorie te leren. Heb je geen problemen met het leren van je theorie dan is ook de theorie les onnodig.
Ook een slipcursus is niet verplicht en is soms als extra in een pakket toegevoegd. Vaak moet je hier wel voor betalen. Als je dit leuk lijkt nog een keer te doen kun je dit erbij nemen, dit is echter niet verplicht.
De rest van het pakket, behalve de tussentijdse toets, die erg zinvol is aangezien je hier vrijstelling bij kunt behalen voor je bijzondere verrichtingen, is verplicht. Je kunt niet eerder je praktijk examen halen dan dat je je theorie examen hebt behaald en ook de autorijlessen en het praktijk examen zijn verplicht.