Hoeveel rijlessen heb jij nodig?

Hoeveel rijlessen heb jij nodig? Hoeveel rijlessen heb je ongeveer nodig om het autorijbewijs te halen? Wat is het gemiddeld aantal rijlessen dat iemand nodig heeft? Wat kost een rijles?

Aantal rijlessen

Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, verschilt sterk per persoon. Ben je vlot van begrip of een trage leerling? Heb je al eerder in een auto gereden om te "oefenen"? Wat ook meespeelt, is eventueel rijangst. Hierdoor kan het aantal lessen behoorlijk oplopen. Een instructeur kan gemiddeld na een eerste rijles al een indicatie geven van het aantal autorijlessen dat de cursist nodig zal hebben.

Gemiddeld aantal rijlessen

Het gemiddeld aantal rijlessen dat iemand nodig heeft, is 35 tot 40. Jongens hebben minder rijlessen nodig dan meiden. Er zijn leerlingen die slechts 20 lessen nodig hebben omdat ze ‘natuurtalenten’ zijn met ‘feeling’ voor de auto, maar anderen zijn pas na hun zeventigste rijles toe aan het praktijkexamen.

Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Om een goed beeld te hebben van de totale kosten, geeft het onderstaande schema een richtlijn voor het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Let op: het is slechts een indicatie.

Type leerlingDefinitie:Aantal rijlessen
Wonderkindvoert handeling de eerste keer bijna perfect uit15-20
Vlotte leerlingna 3 keer oefenen: voert handeling perfect uit20-30
Doorsnee leerlingvoert handeling na 3 keer oefenen redelijk uit30-40
Matige leerlingvoert handeling na 5x oefenen redelijk uit33-45
Trage leerlingInstructeur moet oefening vaker dan 1x voordoen. Oefening wordt redelijk uitgevoerd na 7x oefenen45 >

Hoeveel rijlessen heb je nodig om in één keer te slagen?

De kans dat je in één keer slaagt voor het autorijexamen, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan:
  • Het aantal keer dat de cursist per week rijdt: 2x is aanbevolen
  • Nervositeit
  • Zelfvertrouwen
  • Het tijdstip: is het spitsuur of is het juist heel rustig op de weg?
  • Is de cursist uitgerust als hij aan het examen begint?
  • Heeft de cursist het rijexamen niet te vroeg aangevraagd?
  • Heeft de cursist regelmatig les genomen, dus niet een week overgeslagen? Als je een week overslaat, duurt het gemiddeld twee rijlessen voor het oude niveau bereikt is.

Als je niet in één keer slaagt, weet je in ieder geval hoe een rij-examen verloopt. Mischien zullen de zenuwen de tweede keer dan minder zijn.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een rijles per uur?Wat kost een rijles per uur?De kosten om een rijbewijs te halen kunnen eenvoudig oplopen tot € 2.000. De hoogte van de kosten zijn hoofdzakelijk afh…
Autorijles: Hoe kies je een autorijschool voor rijlessen?Zelf auto rijden geeft een enorme vrijheid. Je wordt niet langer beperkt door het openbaar vervoer maar kunt voortaan ga…

Je autorijbewijs halen? Wat is er allemaal op de markt?Je bent eindelijk zo oud dat je beginnen mag met het lessen voor je auto rijbewijs. Je hebt er hard voor gespaard en nu…
Alles over het BE rijbewijsWaar vroeger voor het rijden met een trailer of aanhangwagen geen extra lessen en examen nodig waren, is dit tegenwoordi…
Bronnen en referenties
  • ANWB
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.