Autorijles: Hoe kies je een autorijschool voor rijlessen?

Zelf auto rijden geeft een enorme vrijheid. Je wordt niet langer beperkt door het openbaar vervoer maar kunt voortaan gaan en staan waar je maar je wilt. Maar auto rijden begint altijd met het nemen van autorijles. En dan sta je direct voor een hele moeilijke keuze: Hoe kies je nou een autorijschool? Welke aanbieder is goed en biedt bovendien een gunstig tarief? In dit artikel vind je tips over waarop je moet letten bij de keuze van een goede en toch goedkope rijschool in jouw eigen omgeving. Waarop moet je nou letten bij het kiezen van een rijschool? Met de volgende tips kun je een verstandige keuze maken voor een kwalitatief goede en niet te dure autorijschool. Let er wel op dat ook je gevoel bij een instructeur erg belangrijk is. Leren rijden gaat bij de ene instructeur makkelijker dan bij de andere en hoe jij jezelf voelt in de auto bij hem of haar is erg belangrijk voor een kans op succes.

Je wilt tenslotte zo snel mogelijk je rijbewijs halen en veilig en zelfbewust een auto kunnen besturen in de nabije toekomst.

Hoeveel lessen heb je nodig en hoe vaak per week?

Iedereen kan auto leren rijden maar de één doet dat in een ander tempo dan de ander. Sommige mensen zijn gebaat bij regelmatig lessen, dat wil zeggen twee keer per week, terwijl anderen beter leren wanneer er wat tijd tussen de lessen zit. Ook de tijdsduur van een les kan verschillen. Sommige rijscholen werken standaard met kortere (circa 45 minuten) of langere (90 tot 120 minuten) autorijlessen. Vaak kun je echter kiezen voor hoe vaak je rijlessen wilt volgen en zelfs of je wilt kiezen voor een relatief korte of toch een langere rijles.

Begin met het afnemen van een pakket van vijf of tien lessen. Zo heb je de tijd om te ervaren of je liever een korte of langere les hebt en merk je beter welke frequentie bij jou past. Je kunt bovendien op basis van de eerste lessen aan de instructeur een indicatie vragen van hoeveel lessen hij of zij inschat dat jij nodig zult hebben om te slagen voor je rijexamen. Op basis van ervaring kan de rijinstructeur goed inzicht bieden in of je snel leert of wat meer tijd en aandacht nodig zult hebben om je rijbewijs te kunnen halen.

Een paar theorielessen zijn naast de praktijklessen raadzaam, omdat uit onderzoek blijkt dat mensen een hogere slagingskans hebben wanneer ze naast een boek of de computer praktische theorieles van een rijinstructeur hebben gehad. Een goede instructeur laat jou echter ook al dingen zien, terwijl je samen aan het rijden bent tijdens de lessen. Vraag dan ook of je een keer samen onder de motorkap kunt kijken en vraag tijdens het rijden altijd om uitleg over de verkeersborden. Zo bouw je ook in de praktijk meer kennis op van de theorie achter autorijden.

Slagingspercentage van de rijschool

Iedere rijschool ontvangt ieder jaar van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een overzicht met het percentage leerlingen, dat slaagt voor het examen. Bij een goede rijschool is dit hoog omdat ze hun pupillen op het juiste moment, dat wil zeggen wanneer ze er klaar voor zijn, hun rijexamen laten afleggen. Wanneer het percentage laag is heeft een autorijschool waarschijnlijk succes beloofd in een te beperkt aantal lessen. Dit zie je vaak bij rijscholen, die stunten op tarieven. Goedkoop kan hier echter duurkoop zijn want een examen afleggen kost veel geld.

Let er ook op dat een hoog slagingspercentage niet perse een garantie hoeft te zijn voor kwaliteit. Wanneer een rijschool jou heel veel lessen laten volgen voordat je op mag voor je examen, kan het natuurlijk ook zijn dat je met minder lessen ook al zou zijn geslaagd. Dan had je dus uiteindelijk veel goedkoper uit kunnen zijn. Let er dus bij een autorijschool met een hoog slagingspercentage op dat je zelf vraagt om je examen wanneer je denkt hier klaar voor te zijn en overleg hier regelmatig over met de instructeur. Sommige rijscholen bieden een pakket aan, waarbij je bij voldoende lessen slagingsgarantie aangeboden krijgt.

Checklist voor het kiezen van een goede en goedkope autorijschool

 • Kun je ook theorielessen volgen?
 • Wat kosten de praktijklessen?
 • Zijn er voordelige pakketten, waarbij je een vaste prijs betaalt voor een aantal lessen?
 • Kun je een proefpakket met lessen afnemen voordat je een definitieve keuze maakt voor de rijschool?
 • Wordt er bij een bepaald aantal lessen slagingsgarantie geboden?
 • In wat voor auto wordt er gereden?
 • Wat is het slagingspercentage van de rijschool?
 • Hoe lang duurt een autorijles?
 • Hoe vaak per week kan ik rijles volgen?
 • Wat gebeurt wanneer ik de eerste keer niet slaag?
 • Zijn er plaatsvervangende instructeurs of lesauto's?
 • Krijg je les van een vaste instructeur?
 • Kun je wisselen wanneer het niet klikt of je weinig vooruitgang boekt?
 • Krijg je je geld terug wanneer er iets misgaat met een rijles?
 • Wat gebeurt er als je moet afzeggen door ziekte?
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Wanneer je je rijbewijs wilt halen is het erg belangrijk dat je hiervoor een goede rijschool kiest. De rijschool leert j…
Autorijlessen volgenAutorijlessen volgenEen rijbewijs is natuurlijk het ultieme gevoel van vrijheid. Niet meer afhankelijk zijn van je ouders, broers en zussen…
Rijschool kiezenRijschool kiezenNet 18 en dus op naar je rijbewijs. Maar eerst even een rijschool kiezen waar je hem gaat halen. Waar moet je op letten…
Type rij-instructeur van invloed op behalen autorijbewijs!Type rij-instructeur van invloed op behalen autorijbewijs!Wil je een auto besturen, dan zul je er lessen voor moeten nemen. Bij een rijschoolhouder kun je meestal binnen een pakk…

Willys MB US Army Jeep: voertuig Amerikaans leger WO2Willys MB US Army Jeep: voertuig Amerikaans leger WO2Willys MB US Army Jeep. De karakteristieke US Army Willys MB Jeep, ook wel willys genoemd, is vervaardigd voor het Ameri…
Veilig je auto laten slepen, met jou als bestuurder erinVeilig je auto laten slepen, met jou als bestuurder erinHet wegslepen van je auto, terwijl jij er als bestuurder in zit, voelt niet prettig. Vooral omdat het (gelukkig) zelden…
Bronnen en referenties
 • Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)
 • Rijschoolgegevens CBR: Hier kun je het slagingspercentage van jouw rijschool opzoeken
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.