Autowassen, handwerk of automatiseren

Voor de een is de auto alleen maar een vervoermiddel om je van A naar B te brengen, voor de ander is de auto veel meer dan dat. Welk type jij ook bent, elke auto zal regelmatig een wasbeurt kunnen gebruiken. Maar wat is nou de beste methode om je auto te wassen zonder de lak te beschadigen?

Voorkom inwerking van bijtende stoffen

Vogelpoep is wel de meest bekende bijtende stof. Vooral bij warm weer wordt de poep als het ware ingebakken in uw autolak en tasten deze aan. Als gevolg hiervan kunnen er doffe plekken en lakbeschadigingen ontstaan. Vogelpoep is niet de enige boosdoener, ook insectenlarven en boomhars hebben een zelfde werking. Het is dus van belang dat als u deze stoffen aantreft op uw auto dat u deze verwijderd. Week de vogelpoep wel even voor met voldoende water om te voorkomen dat u met het verwijderen zelf de lak beschadigd.

Het wassen

Regelmatig wassen van uw auto zal ervoor zorgen dat de lak in betere conditie blijft. Hier zijn de kampen echter verdeeld in de handwassers en de wasstraatfanaten.

Het wassen met de hand

Voor degene onder u die er plezier in heeft om de auto voor de deur te wassen volgen hier enkele tips. Houd er echter wel rekening mee dat het handmatig wassen van de auto een tijdrovende klus is die bovendien niet erg milieuvriendelijk is. U spoelt schoon water met zeepresten weg in het riool terwijl de wasstraat het water recyclet en zuivert voordat dit wordt afgevoerd. Ook zal u bij het wassen met de hand doorgaans het vuil over de auto heen wrijven met de spons of zeem. Ook dit kan krasjes veroorzaken die u niet direct ziet maar die op langere termijn wel zichtbaar zullen worden.

Tips

  • Een zeer vuile auto moet voor het wassen met ruim water worden afgespoeld om te voorkomen dat zand en vuil krassen veroorzaken bij het wassen.
  • Na het wassen van de auto kun je deze het beste direct drogen met een zeem, je hoeft dan niet na te spoelen
  • Om te voorkomen dat het sop vroegtijdig is opgedroogd, kunt je de auto het beste deel voor deel wassen en afnemen.
  • Knijp de spons uit naast de emmer. Zo zorg je ervoor dat het waswater langer schoon blijft.
  • Gebruik bij voorkeur geen vervuilde sponsen, die al voor andere (huishoud) klusjes zijn gebruikt. Deze kunnen nog zand of ander vuil bevatten dat krassen kan veroorzaken op de lak

De luie wasstraat methode

Deskundigen stellen dat het tegenwoordig beter is uw auto door de wasstraat te halen dan deze met de hand te wassen. Vele onder ons halen alvast opgelucht adem en nemen deze uitspraak direct aan. Voor de twijfelaars, de borstels het vuil van de wasstraat slaan het vuil grotendeels weg en wrijven deze veel minder in dan een spons, er ontstaan dus minder kleine krassen. Bovendien wordt er per wasbeurt ongeveer 200 liter water gebruikt waardoor het vuil veel sneller wegspoelt. Deze luie methode werkt echter alleen goed als je ook regelmatig naar de wasstraat gaat en niet afwacht tot er een dikke laag plak en vogelpoep zich op uw auto verzameld heeft.

De ideale combinatie van beide

Is uw auto echt zo vuil dat de wasstraat deze niet meer op en top schoon kan maken, of is het voor u een feest de auto met de hand te wassen, dan kunt u altijd nog kiezen voor een combinatie. U rijd met uw auto een tankje warm water, emmer, shampoo en spons naar een wasplaats met een spuitinstallatie. Eerst spoelt u de auto met veel water af zodat zand en andere scherpe delen geen kans krijgen. Het door u gebruikte water wordt opgevangen en gerecycled. U moet dan de spuitlans niet te dicht tegen de auto te houden omdat de grote druk ook de lak kan beschadigen. Na het afspuiten kunt u uw auto lekker afsoppen en opnieuw afspuiten. Zit er een dikke laag smeur, vogelpoep of insecten op uw auto dan kunt u deze klus het beste bewaren tot een regenachtige periode zodat het vuil al langere tijd. Helpt dit ook niet afdoende dan zit er niets anders op dan uw auto een echte poetsbeurt te geven met speciaal daartoe geschikte middelen. Voordeel hiervan is wel dat u en een schone auto heeft en in het vervolg weer met goed succes gebruik kunt maken van de wasstraat.

Wassen zonder water

Redelijk nieuw in Nederland is het autowassen zonder water. Hiervoor zijn speciale producten verkrijgbaar die u er alleen maar op hoeft te spuiten en uit hoeft te poetsen. Alhoewel deze middelen in het buitenland al veel langer bestaan en daar schijnbaar met veel plezier gebruikt worden lopen de meningen in Nederland nogal uiteen. Of dit echt een goede methode is zal de tijd leren.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je auto in de wax zettenZelf je auto in de wax zettenLees hier alles over het waxen van een auto en het gebruik van polish. Hier kun je vinden hoe je een auto het beste kunt…
Je auto wassen in de winterJe auto wassen in de winterOok in de winter is het heel belangrijk om je auto periodiek goed te wassen of te laten wassen. We wassen onze auto ener…
Zoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de autoZoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de autoIn Nederland zijn in de winter van 2009-2010 werkelijk miljoenen kilo’s zout gestrooid op de wegen om gladheid zoveel mo…
Auto wassen zonder krassenAuto wassen zonder krassenHet is natuurlijk makkelijk om uw auto door een wasstraat te rijden, maar dit is niet altijd krasvrij. Ook is het niet e…

De Hybride MotorSteeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze mot…
Hoe verwissel ik een autoband?De reis richting de bekende vakantie landen kan nogal wat ongemakken bezorgen. Kleine ongelukjes zullen er zeker zijn, d…
Bronnen en referenties
  • http://www.tuning-gids.nl/auto_poets_middelen_auto_shampoo.htm http://www.auto-advies.org/wassenenpeoetsen.html http://www.tuning-gids.nl/auto_wassen_auto_waxen_auto_schoonmaken.htm http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Auto%20onderhoud http://www.autowassenzonderwater.nl/ http://www.zuinig.info/aview.php?num=3 http://www.volkswagen.nl/home/service/zekerheid_gemak/lakgarantie/0,18540,_D0Lnl,00.html
Reactie

Jehoeda (infoteur), 11-06-2008 #1
Hoi Dsvh13,

Toevallig vanochtend mijn auto gewassen. Gekozen voor de 'luie methode', de wasstraat dus. De auto glimt weer alsof die nieuw is. Ik heb dan ook gekozen voor de 'polish-optie'. Het schijnt dat de wasstraat ook beter is voor het milieu omdat al het vuile water op één plek wordt verzameld.

Groet, Etsel Reactie infoteur, 11-06-2008
Hoi

Ben zelf ook erg van de automatisering dus rijd er elke 2 weken maar een keer doorheen in plaats van erlangs. Werkt tot nu toe perfect. Als zelfs dealers het aanraden hoef je je hiervoor toch helemaal niet te schamen. Moet wel zeggen dat ik wekelijks vol bewondering naar de buurman staar (niet vanwege zijn uiterlijk) als hij op zaterdagmorgen de twee auto's om 11 uur weer blinkend bij heeft staan.

Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.