Zoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de auto

Zoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de auto In Nederland zijn in de winter van 2009-2010 werkelijk miljoenen kilo’s zout gestrooid op de wegen om gladheid zoveel mogelijk te voorkomen. Belangrijk om zoveel mogelijk ongevallen te voorkomen, maar niet zo goed voor de auto. Zoutstrooien beschadigt namelijk de auto. De lak en carrosserie lijden er namelijk enorm onder. Het spul eraf wassen is de enige remedie. Maar dan moet je wel weer oppassen met wanneer je de auto wast, want een compleet bevroren vehikel helpt niet qua veiligheid.

Laklaag auto wordt aangevreten door zout

Auto’s zien er na een winter waarin veel zout is gestrooid niet alleen vies uit en zijn bedolven onder een grauwe pekellaag, het zout vreet ook ongezien gaten in de lak. Zeker als de auto al niet al te nieuw was en hier en daar wat gaatjes had, wordt het metaal dat onder de lak zit direct aangevreten. Door de sneeuw laag die vaak ook nog eens op de auto zat heeft vocht vervolgens veel kans om door te vreten. Ook de vuiligheid die ontstaat door het strooien en het opspatten van de pekelsoep heeft zo z’n invloed. Dit vreet namelijk nog meer in, terwijl vocht (bijvoorbeeld doordat er sneeuw op de auto ligt of iemand in de sneeuw rijdt) voor roest zorgt.

De oplossing voor strooizout op de auto: de wasstraat of de handwasmachine

Het enige wat helpt tegen het invretende zout is het verwijderen. Zo snel mogelijk de auto door de wasstraat rijden of hem met de hand wassen en dat de komende weken vaak herhalen zorgt er voor dat de pekel niet door kan blijven vreten. Overigens heeft niet alleen de lak te lijden onder het zout. Zelfs de kunststof en rubberen delen van een auto zijn niet bepaald blij met de pekelsoep die alles aantast. Een waarschuwing is trouwens wel op z'n plaats: de auto wassen als het nog vriest is niet aan te bevelen. Daarmee worden bijvoorbeeld de rubberen onderdelen weer beschadigd of vriezen ze vast. Wacht dus tot het dooit.

Koud of lauw water gebruiken bij wassen auto in de winter

Natuurlijk gebruiken mensen het liefst warm water om hun auto mee te wassen. Maar voor het afwassen van pekel is dat niet handig. Warm water lost het zout namelijk op en daardoor gaat het nog meer in alle kieren en gaten (waaronder de beschadigde gebieden) zitten die een auto al heeft met nog meer schade tot gevolg. Overigens is ook vogelpoep heel slecht voor een auto. Het zuur daarin beschadigt de lak ook erg snel, dus ook dit moet zo snel mogelijk verwijderd worden.

Auto met de hand wassen om zout te verwijderen

Wie dat wil kan de auto ook gewoon handmatig wassen. Gebruik daarvoor dan steeds schoon water, omdat niet steeds opnieuw de pekel er weer in te duwen in plaats van hem eruit te wassen. Neem bovendien steeds 2 emmers water; in de ene zit het water met de shampoo, in de andere schoon water om het af te spoelen. Verschoon dat water zo snel mogelijk, want het risico is groot dat het zout steeds weer in het water terechtkomt. Gebruik ook het liefst twee sponzen. Eentje om de auto met het water en de shampoo schoon te maken en eentje om hem af te spoelen met schoon water. U kunt ook steeds een nieuwe emmer met schoon water over de net schoongemaakte plek gooien om het zout eraf te spoelen. Let dan wel op dat dit op een plek gebeurt waar niet opnieuw zout opspat op de auto, want heel Nederland is momenteel bedolven onder een laag pekel. Werk bovendien van boven naar beneden, beginnend bij het dak dus en eindigend bij de bumper en de wielen. Maak alles daarna droog met een zachte zeemlap. Gebruik bij voorkeur een wasshampoo, want die zorg voor een beschermende laag, die waterafstotend is en ook beschermd tegen strooizout.

In de autowasstraat om zout te verwijderen

Niet elke wasstraat is hetzelfde. Bovendien rijdt een echte autoliefhebber z’n auto vaak niet door de wasstraat omdat de rollers en borstels het voertuig vaak beschadigen. Mensen die daar niet zo’n probleem mee hebben, kiezen voor een wasprogramma dat ook de onderkant van de auto aanpakt. Daar zit namelijk het meeste zout verzameld en dat kan op termijn voor grote problemen zorgen.

Alarmbellen auto gaan af door zoutstrooien

Het zout heeft overigens ook nog een andere onverwachte uitwerking: het zorgt ervoor dat allerlei lampjes kunnen gaan branden op het dashboard. De gevoelige apparatuur en de sensoren worden verstoord doordat zich zout vormt en dat kan betekenen dat ze allerlei alarmsignalen gaan afgeven, terwijl er niets aan de hand is. Dat risico kan overigens niet genomen worden. Bij een alarm moet een bezitter van een auto altijd wel even nagaan of er werkelijk iets aan de hand is of niet.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Schade veroorzaakt in een geleende auto! Wat nu?Stel, jij leent de auto van een vriend. Door jouw schuld wordt er een schade veroorzaakt. Wie draait op voor deze schade…
Je auto wassen in de winterJe auto wassen in de winterOok in de winter is het heel belangrijk om je auto periodiek goed te wassen of te laten wassen. We wassen onze auto ener…
Auto uitlenen, en beschadigd terug krijgenDe veroorzaker van een ongeval moet de schade dragen. Beter kunt u zeggen dat de schade moet worden betaald door de verz…
Autoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoAutoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoJe hebt een auto gekocht en bent daarom verplicht om je te verzekeren. Wettelijke aansprakelijkheid is de autoverzekerin…

De voordelen en nadelen van het carpoolenDe voordelen en nadelen van het carpoolenOm kosten van het vervoer van en naar het werk of andere bestemming te besparen kan men gaan carpoolen. Het carpoolen he…
Wat kost een APK keuring?Vanaf het moment dat een benzine auto vier jaar oud is, moet er eerst eens in de twee jaar en vervolgens jaarlijks een a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kentdufault, Pixabay
  • Bovag
  • Autogids Belgie
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-12-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.