De voordelen en nadelen van het carpoolen
Om kosten van het vervoer van en naar het werk of andere bestemming te besparen kan men gaan carpoolen. Het carpoolen heeft echter ook enige nadelen. Het grootste voordeel is dat de kosten gezamenlijk gedragen worden. Het grootste nadeel is dat er een stukje vrijheid opgegeven moet worden.
Carpoolen is met meerdere personen in één auto naar een bepaalde bestemming rijden, in plaats van ieder een afzonderlijke auto te gebruiken. Door de stijgende kosten van vervoer is dit een geschikte manier om brandstof en afschrijving op de auto te besparen. De maatschappij heeft er ook baat bij. Indien veel mensen bij elkaar instappen in plaats van achter elkaar aanrijden, zal dat veel files kunnen besparen. In het verleden heeft de overheid daar veel geld in gestoken door op centrale plekken carpoolparkeerplaatsen aan te leggen. Een minder groot succes waren de carpoolstroken die eigenlijk niet voor dit doel gebruikt zijn. Naast de voordelen zijn er echter ook vele nadelen op te noemen van het carpoolen.
Voordelen carpoolen voor de werknemers
Tegenwoordig moeten steeds meer werknemers dagelijks grote afstanden overbruggen om op het werk te komen. Hiervoor krijgen ze over het algemeen een vaste reiskostenvergoeding. De vergoedingen zijn niet voldoende om de werkelijke
kosten te dekken. Door samen met collega’s te rijden kunnen de kosten die de werknemers zelf moeten dragen verlaagd worden. Ook de gezelligheid kan genoemd worden als een voordeel van het carpoolen. De meeste werkgevers zullen ook bij het carpoolen de reiskostenvergoeding blijven vergoeden. De kosten van het parkeren van de auto kunnen ook gedeeld worden.
Nadelen carpoolen voor de werknemers
Diegenen die samen naar het werk rijden, krijgen wel een afhankelijkheid van elkaar. Bij ziekte of bij vrije dagen moet de rooster worden omgegooid. Ook spontaan gedurende de dag beslissen om die betreffende dag een uurtje eerder naar huis te gaan is niet meer mogelijk. De carpoolers krijgen ook een langere reistijd tussen huis en werk. Zeker in het geval er onderweg meerdere collega’s opgepikt moeten worden, zal de reistijd ook langer worden. Er zal altijd wel een omweg moeten worden gemaakt om iedereen op te pikken. Als carpooler wordt je afhankelijk van jouw reisgenoten.
Voordelen voor de werkgever
De meeste werkgevers zullen de reguliere reiskosten blijven uitbetalen, maar het voordeel zal voor hem met name zitten in de extra ritjes die er gereden moeten worden. Een dag naar een training, cursus of een nevenvestiging zal goedkoper worden doordat de werknemers die anders ook carpoolen dan ook samen in één auto gaan. In redelijkheid kan de werkgever ook het reguliere reiskosten ter sprake brengen. Meerdere collega’s die dagelijks samen in één auto zitten, hoeven niet ieder een kostenvergoeding te krijgen die eigenlijk te hoog is in vergelijking met de gemaakte kosten. Dit zal ook een mooie besparing voor de werkgever kunnen betekenen. Ook zou de werkgever minder parkeerplaatsen hoeven aan te leggen.
Voordelen voor de maatschappij
Iedereen is er bij gebaat dat er minder auto’s dagelijks op de weg zitten. De files zijn korter, en ook het milieu zal minder geschaad worden door de CO2 uitstoot.