BlaBlaCar Nederland: Bespaar op je autorit

BlaBlaCar Nederland: Bespaar op je autorit BlaBlaCar Nederland is een betrouwbare manier om met een aantal onbekenden samen in een auto te rijden naar een vooraf afgesproken bestemming. De kosten van de rit worden gedeeld door het aantal passagiers. Lees hier meer over BlaBlaCar.

Carpoolen met onbekenden

BlaBlaCar is opgericht in 2006 en begonnen in Parijs. Het idee achter BlaBlaCar is dat het zonde is dat er zoveel auto's met lege stoelen rondrijden op de wegen. Door (onbekende) mensen samen laten te reizen naar een gemeenschappelijke bestemming kunnen niet alleen kosten bespaard worden, maar kan men ook nog eens meehelpen met het oplossen van het fileprobleem en het verminderen van uitlaatgassen. In heel Europa hebben alleen in 2012 al zo'n drie miljoen mensen gebruik gemaakt van de unieke manier om te carpoolen met onbekenden.

Passagiers of lift vinden

Op de website van BlaBlaCar kunnen bestuurders een oproep doen om passagiers te vinden die de reiskosten met hen willen delen in ruil voor een lift naar de bestemming van de bestuurder. Iets wat met de almaar stijgende autokosten, zeer aantrekkelijk lijkt. Door samen te reizen met onbekenden kun je ook nog eens sociale contacten opdoen. Waarschijnlijk ontmoet je mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben.

Reizen met onbekenden: is dat veilig?

BlaBlaCar probeert op drie manieren de veiligheid van het carpoolen met onbekenden te verhogen. Personen mogen alleen met hun werkelijke identiteit gebruikmaken van de services die de website biedt. Verder heeft iedereen een profiel (zie onder) waar gebruikers van de carpoolservice beoordelingen over elkaar kunnen schrijven. Tenslotte heeft BlaBlaCar een uitgebreid team van medewerkers waar je elk moment van de dag terecht kunt met vragen, klachten of opmerkingen.

Profielen

Doordat je van te voren het profiel van de bestuurders of passagiers kunt bekijken, weet je met wie je samen reist. In dit profiel moet je je echte voor- en achternaam opgeven. Het uploaden van een profielfoto kan direct via Facebook; snel en makkelijk. Gebruikers van BlaBlaCar kunnen beoordelingen over elkaar schrijven die terug te lezen zijn door andere gebruikers. Je kunt zo voorafgaand aan de autorit een inschatting maken met wat voor personen je in de auto zit. De profielen geven ook de voorkeur van de leden weer, zoals rokers of niet-rokers en dieren in de wagen of niet, en het soort auto waar de bestuurder mee rijdt.

Ervaringsniveau

Op basis van de compleetheid van je profiel, het aantal maanden sinds je voor het eerst gebruik gemaakt hebt van BlaBlaCar en beoordelingen van andere gebruikers krijg je een bepaald ervaringsniveau toegewezen. Dit ervaringsniveau verschilt van beginneling, die nog geen maand lid is en nog geen beoordelingen heeft, tot ambassadeur, die minstens 12 maanden lid is, 12 beoordelingen heeft en een zo goed als voltooid profiel heeft. Het ervaringsniveau van potentiële passagiers is door de bestuurder te bekijken wanneer hij zijn keuze voor de passagiers maakt.

De BlaBla index

Wil je wel passagiers meenemen, maar wil je niet de hele weg hoeven praten? Kies dan voor passagiers met de BlaBla index "Bla". Dit betekent dat deze persoon erg rustig is en bijvoorbeeld graag slaapt tijdens de autorit. Personen die juist graag praten tijdens de reis hebben de BlaBla index "BlaBlaBla". De BlaBla index wordt weergegeven in het profiel van de gebruikers.

Ladies only

Wil je wel samen met andere mensen reizen, maar liever alleen met vrouwen? Kijk dan naar het geslacht van de bestuurder in het profiel. Om er zeker van te zijn dat dit geslacht klopt, kun je de beoordelingen checken van andere mensen die met deze bestuurder heb ben meegereden. Ben je zelf vrouwelijke bestuurder en reis je het liefst met alleen vrouwelijke passagiers? Meld je autorit dan aan via de 'ladies only' optie. De autorit wordt dan alleen beschikbaar gemaakt voor de vrouwelijke leden van BlaBlaCar.

Verzerkering

Om te carpoolen via BlaBlaCar heb je geen speciale verzekering nodig, omdat je met meerdere passagiers naar dezelfde eindbestemming reist. Wel raadt BlaBlaCar zijn gebruikers aan om voor de zekerheid navraag te doen bij zijn verzekeringsmaatschappij voor de gevolgen van eventuele schade.

Bepalen van de ritprijs

Wanneer bestuurders het begin- en het eindpunt van de reis opgeven, berekent BlaBlaCar automatisch een prijs voor de rit, zodat de bestuurder de juiste prijs per passagier kan bepalen. Het doel van de prijsberekening door BlaBlaCar is dat de bestuurders geen winst kunnen maken op een autorit. Er is geen onderhandeling over de prijzen mogelijk. Over het algemeen, zeker voor langere reizen, is een rit met BlaBlaCar goedkoper dan wanneer je dezelfde reis met de trein maakt. Een nadeel is wel dat je niet geheel onafhankelijk bent. Je spreekt van te voren een tijd af waarop je vertrekt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen en nadelen van het carpoolenDe voordelen en nadelen van het carpoolenOm kosten van het vervoer van en naar het werk of andere bestemming te besparen kan men gaan carpoolen. Het carpoolen he…
Geld besparen, maar dan op het werkU moet altijd proberen om de kosten zoveel mogelijk te beperken. Dit moet wel gebeuren zonder dat het de kwaliteit van h…
Stelsels van lineaire vergelijkingen oplossenEen stelsel van lineaire vergelijkingen bestaat uit meerdere vergelijkingen en heeft meerdere onbekenden. We bespreken h…
Financiële problemen slecht voor je relatieFinanciële problemen slecht voor je relatieEen groot deel van onze huishoudens hebben te maken met financiële problemen en/of schulden. Dat ligt niet alleen aan de…

Je auto verhurenStel je hebt een auto, maar gebruikt deze niet dagelijks. Het is mogelijk om de auto te verhuren op de dagen dat je deze…
Auto importeren uit DuitslandAuto importeren uit DuitslandEen auto importeren uit Duitsland vanwege het grote prijsverschil met Nederland, het raakt steeds meer in trek, en niet…
Bronnen en referenties
  • www.blablacar.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Laatste update: 10-12-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.