Vervoersmiddelen om op het werk te komen

Als u een nieuwe baan krijgt is het handig om te kijken wat de beste manier is om op het werk te komen. Er zijn verschillende mogelijkheden alhoewel er voor mensen uit sommige dorpen soms maar één oplossing is. In dit artikel leest u meer over het vervoer en de mogelijkheden om op uw werk te komen.

De mogelijkheden

U zou in principe van elk vervoersmiddel gebruik kunnen maken om op uw werk te komen. Mensen die werken op een boorplatform worden daar zelfs per helikopter naar toe gebracht. Het is alleen altijd kijken wat voor u de beste optie is en wellicht is er wegens een slechte verbinding met het openbaar vervoer maar één optie, de auto.

Hoe kan ik op het werk komen?

De bereikbaarheid is een groot aspect bij het uitzoeken van een vervoersmiddel. Als de trein dichtbij uw huis stopt en u kunt rechtstreeks richting uw werk, dan zal dit wellicht veel sneller gaan dan met de auto in de file. Bij sommige plaatsen moet men echter minstens een half uur fietsen om eerst de bus te kunnen nemen naar de trein toe. Dit zal allemaal veel tijd in beslag nemen waardoor de auto de enige optie zal worden.

Als u met de fiets zou kunnen, dan is dit vaak een ideale optie. Buitenom de aanschaf van de fiets heeft u in principe bijna nooit kosten aan het vervoer, u kunt de fiets overal wel kwijt en het is nog goed voor uw conditie ook. Fietsen zal in dorpen echter veel gezonder zijn als in de stad. In de stad ademt u op de fiets 5 tot 9 keer meer stof in als wanneer u in de auto zou zitten.

De voor- en nadelen van verschillende soorten vervoer

Vervoersmiddelvoordelennadelen
FietsEen fiets is goedkoop.
Fietsen is goed voor de conditie.
U heeft weinig last van extra vertraging onderweg.
De afstand kan te ver zijn om te fietsen.
U kunt een lekke band krijgen.
Het is geen heel snel vervoersmiddel.
U zult soms verrast worden door regen of andere slechte weersomstandigheden.
U zult vooral in de stad veel stofdeeltjes inademen.
AutoEen auto is snel.
Een auto is lekker warm in de winter en droog.
U heeft best veel privacy.
U heeft de vrijheid om even ergens langs te gaan, de auto kan bijna elke straat bereiken.
U kunt gemakkelijk lange afstanden afleggen.
Een auto is duur in de aanschaf, onderhoud, benzine, verzekering en soms de wegenbelasting.
U kunt in de file komen te staan.
U heeft er een rijbewijs voor nodig.
Misschien is het betaald parkeren bij uw werk.
ScooterEen scooter is sneller dan een fiets.
Een scooter is goedkoper dan een auto.
U mag op uw 16e al op een scooter rijden.
De fietsers kunnen u soms ophouden.
U kunt te maken krijgen met slechte weersomstandigheden.
U heeft er een certificaat voor nodig.
TreinDe trein is snel.
U zit droog en warm.
U kunt gewoon gaan zitten en hoeft verder alleen nog maar op te letten of u al bij het station bent waar u er uit moet.
Op stations kunt u vaak wat te eten en/of drinken krijgen.
Er is een toilet aanwezig.
Het kan best duur zijn.
U moet een OV-chipkaart hebben.
Het kan erg druk zijn in de trein
De trein gaat op bepaalde tijden.
Met slechte weersomstandigheden moet u rekening houden met vertraging en eventueel uitval van de treinen.
BusU zit droog en warm.
Het zit vaak comfortabel.
De bus kan soms over de busbaan waardoor deze soms sneller ergens is dan de auto.
U kunt op verschillende plaatsen de bus verlaten.
U kunt een bus nemen die enkel in een stad rijd maar ook een bus die echt naar een andere plaats gaat.
De bus kan duur zijn.
De bus gaat op bepaalde tijden.
De bus kan mogelijk vol zijn.
U heeft voor sommige bussen een OV-chipkaart nodig.
Niet elke buschauffeur heeft de gewenste rijstijl.
Buitenom de bovenstaande vervoersmiddelen kan men ook nog met een taxi, de tram en de metro.

Carpoolen

Om het autorijden goedkoper te maken kunt u proberen om met iemand te carpoolen. Carpoolen houd in dat u de auto parkeert op een carpoolplaats (speciale parkeerplaats van het carpoolen) en vanaf daar rijd u met een collega mee zodat er niet de hele weg met twee auto's gereden hoeft te worden. Het is dus wel een stuk goedkoper alleen moet u dan wel altijd om dezelfde tijd op het werk weg kunnen of het geduld hebben om op elkaar te wachten.

Grote steden

Als u in grote steden als Utrecht, Amsterdam of Rotterdam werkt dan kunt u meestal beter het openbaar vervoer nemen. Richting deze grote steden staan er vaak files en als u dan eenmaal aangekomen bent kan het soms lang duren voor u een parkeerplaats heeft gevonden. Heeft u een parkeerplaats gevonden? Dan kan het ook nog zo zijn dat u veel moet betalen of dat u op een blauwe zone staat.

Kilometervergoeding

U kunt van een werkgever maximaal 0,19 cent per kilometer krijgen als u met de auto gaat. Als u met het openbaar vervoer gaat mag de hele reis betaald worden of ook 0,19 cent per kilometer. De afspraken over de vergoeding zijn vaak opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reiskosten; woon-werkverkeerReiskosten; woon-werkverkeerVaak heeft men recht op een reiskostenvergoeding, maar veel mensen zijn niet precies op de hoogte over hoe de reiskosten…
Onbelaste reiskostenvergoeding: vervoer 2020 en 2021Onbelaste reiskostenvergoeding: vervoer 2020 en 2021Een werkgever mag een werknemer een onbelaste vergoeding geven voor zijn reizen naar het werk toe, het woon-werkverkeer.…
Verhuizen of forensenVerhuizen of forensenDe afstanden die werknemers dagelijks moeten afleggen om op hun werk te komen worden steeds langer. Ze kunnen gaan verhu…
De voordelen en nadelen van het carpoolenDe voordelen en nadelen van het carpoolenOm kosten van het vervoer van en naar het werk of andere bestemming te besparen kan men gaan carpoolen. Het carpoolen he…

Camper kopen: Waarop letten en wat kost een kampeerauto?Ook wel eens jaloers op mensen met een eigen camper? Vrij om te gaan en staan waar je wilt en altijd je eigen huisje bij…
Bronnen en referenties
  • http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/belasting/reiskostenvergoeding
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.