Auto wassen zonder krassen

Auto wassen zonder krassen Het is natuurlijk makkelijk om uw auto door een wasstraat te rijden, maar dit is niet altijd krasvrij. Ook is het niet echt groedkoop, voor een gemiddelde wasbeurt bent u gemiddeld 10 euro of meer kwijt. Een goed alternatief is zelf uw auto wassen met de hand, het is goedkoop, krasvrij en het kost u niet eens zoveel tijd. In ongeveer 20 minuten heeft u uw auto gewassen. Wel zijn er een paar dingen belangrijk die u moet weten, om uw auto te wassen zonder krassen met een goed eindresultaat. Er zijn natuurlijk wel wasstraten die uw auto krasvij kunnen wassen en een heel mooi eindresultaat hebben. Maar vaak zit een autowasstraat niet in de buurt waar u woont, zijn er vaak lange wachtrijen en is het ook nog duur. Als u er liever geen geld aan wilt uitgeven kunt u er ook voor kiezen om u uw auto zelf te wassen. Wel moet u eenmalig wat geld besteden aan een goede spons, zeem, emmer en/of tuinslang, en nog wat andere benodigdheden die u naar keuze zelf wilt gebruiken, maar het kan al heel eenvoudig met de basismiddelen. Wel zijn er een paar dingen belangrijk die u moet weten, om uw auto te wassen zonder krassen met een goed eindresultaat.

Belangrijk

 • Gebruik veel water
 • Spoel eerst de auto goed af
 • Was uw auto regelmatig
 • Gebruik een goede autoshampoo
 • Geen schuurmiddel gebruiken of schuurspons
 • Koop een goede spons en zeem

Wat heb ik nodig.

 • Grote spons
 • Kleine spons
 • Emmer en/of tuinslang
 • Water
 • Autoshampoo
 • Glansspoelmiddel

Eventueel nog andere zaken zoals een kleine trap, voor het dak zeker bij een hoge auto. Wat zachte doeken, washandschoenen, microvezeldoeken en een rol papier, ontvettter om spetters teer en olie weg te halen. Een velgenreinigingsmiddel om de velgen goed te reinigen, het is zeker aan te raden als u lichtmetalenvelgen hebt om deze regelmatig goed schoon te maken want het remstof tast anders de lak van uw velgen aan.

Let op.

U moet wel de gelegenheid hebben om uw auto te wassen, dit kan voor uw huisdeur zijn op straat, voor uw garage/oprit, in uw voortuin of gewoon ergens in de straat verderop. Maar let wel op het is in sommige gemeentes in nederland niet meer toegestaan om uw auto in het openbaar te wassen. Informeer eerst bij uw gemeente of het toegestaan is, anders kunt u er zelfs een bekeuring voor krijgen.

Voorbereiding.

Zet de benodigde spullen om uw auto te wassen klaar, zorg dat u 2 emmers water hebt, dit werkt een stuk prettiger of sluit uw tuinslang aan. Bij gebruik van emmers water, 1 met schoon water en 1 met schoon water en autoshampoo. Vul de emmers met schoon water en zorg dat uw spons en zeem goed schoon zijn, let er op dat de spons en zeem niet op de grond worden gelegd want de kans is dan groot dat er zand in uw spons en/of zeem komt, wat als gevolg heeft dat het de lak bekrast.

Goed spoelen.

Spoel de auto overvloedig met schoon water af, dit kan met een paar emmers water of spuit de auto af met de tuinslang. Stof en zand spoel je weg, deze zouden krassen kunnen veroorzaken, ook blijft uw water en uw spons schoner waardoor u uw auto schoner zal worden.

Auto met spons/washandschoen inzepen.

Het voertuig moet goed ingezeept worden met de spons/washandschoen en de autoshampoo, het vuil zal losweken en zich hechten aan het zeep. Rustig inzepen met de spons, niet te veel druk uitoefenen want u wilt niet met het vuil de lak beschadigen. Wel de spons of washandschoen regelmatig uitspoelen. Zo spoel je het vuil dat in de spons/washandschoen is gaan zitten steeds eruit. Zeep de auto niet in zijn geheel in 1 keer in maar doe dit in delen, laat het sop even inweken en spoel dit dan met schoonwater af. De gehele auto nog een keer met schoonwater naspoelen. Vul een emmer met water en voeg er een dopje glansspoelmiddel toe, spoel hiermee de gehele auto mee af en uw auto zal mooi en vlekloos opdrogen.

Auto droogmaken.

Hiervoor kunt u een zeem gebruiken, bij voorkeur een echte lederen zeem, hiermee kunt u de auto streeploos droogmaken. Ook kunt u een microvezeldoek gebruiken of gewoon een andere zachte doek. Dit is niet nodig als u een glanspoelmiddel heeft gebruikt want dan droogt de auto vlek- en streeploos op.

Zorg ervoor dat uw lak niet beschadigd, is de lak wel beschadigd behandel dit dan zo snel mogelijk om roestvorming te voorkomen. Bij uw dealer kunt u een lakstift kopen in de juiste kleur van uw auto, gebruik deze om kleine beschadigingen bijtewerken. Ook is het raadzaam om uw auto zeker 1 keer per jaar in de was te zetten, dit zal de levensduur van uw auto zeker verlengen. Was ook uw auto regelmatig, hierdoor kan het vuil zich niet hechten aan de lak en wordt de kans op krassen tijdens wassen minder groot. 1 á 2 keer per 2 weken is al ruim voldoende.
© 2011 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autowassen, handwerk of automatiserenVoor de een is de auto alleen maar een vervoermiddel om je van A naar B te brengen, voor de ander is de auto veel meer d…
Je auto wassen in de winterJe auto wassen in de winterOok in de winter is het heel belangrijk om je auto periodiek goed te wassen of te laten wassen. We wassen onze auto ener…
Zelf je auto in de wax zettenZelf je auto in de wax zettenLees hier alles over het waxen van een auto en het gebruik van polish. Hier kun je vinden hoe je een auto het beste kunt…
Zoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de autoZoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de autoIn Nederland zijn in de winter van 2009-2010 werkelijk miljoenen kilo’s zout gestrooid op de wegen om gladheid zoveel mo…

Bluetooth headset voor veiliger handsfree telefonerenBluetooth headset voor veiliger handsfree telefonerenTelefoneren in de auto terwijl je als bestuurder aan het rijden bent wordt steeds vaker ontraden. Ook indien het bellen…
Auto uitlenen, en beschadigd terug krijgenDe veroorzaker van een ongeval moet de schade dragen. Beter kunt u zeggen dat de schade moet worden betaald door de verz…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.