Doorrijden op winterbanden
Winterbanden zijn speciaal ontworpen om goed te functioneren bij lage temperaturen en op sneeuw en ijs. De groeven en inkepingen zorgen voor extra grip en een goede trekkracht op natte en besneeuwde wegen. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar worden wel sterk aanbevolen voor automobilisten die dagelijks op de weg zitten. Maar hoe belangrijk is het nu uw winterbanden op tijd te wisselen?
Profieldiepte winterbanden
Een winterband moet minimaal een profieldiepte hebben van 4 mm. Is deze minder dan wordt deze band niet meer gezien als een winterband. Wel kunt u dan overwegen deze banden op te rijden in de zomer. Voor zomerbanden geldt namelijk een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Maar hoe verstandig is dit en wat zijn de eventuele consequenties?
Het effect van zomer- en winterbanden
De samenstelling van het rubber van winterbanden zorgen voor een betere wegligging en een kortere remweg. Hierdoor houden winterbanden u veiliger op de weg bij gladde en natte wegen. Ook vermindert een winterband de risico’s van aquaplaning. Deze eigenschappen gaan verloren wanneer de profieldiepte minder wordt dan 4 mm.
Zomerbanden zijn anders qua constructie en samenstelling. Zomerbanden hebben goede remeigenschappen bij zowel droog als nat weer en beschermen eveneens tegen aquaplaning. Het loopvlak zorgt ervoor dat het water zo snel mogelijk wordt afgevoerd als het regent en om een zo goed mogelijk wegcontact te houden. De samenstelling van zomerbanden zijn harder en ontworpen om niet zacht te worden in tegenstelling tot winterbanden die relatief zacht zijn.
Doorrijden op winterbanden
Moderne winterbanden slijten in principe niet sneller dan zomerbanden. Echter bij temperaturen boven de 7 graden Celsius, neemt de slijtage van winterbanden behoorlijk toe. Hierdoor wordt de remweg van winterbanden in de zomer ruim anderhalf maal zo lang en neemt de gevoeligheid van aquaplaning toe. Daarnaast zetten winterbanden uit in de zomer en krijgen hierdoor meer bewegingsvrijheid. Dit kan hinderlijk zijn wanneer je bijvoorbeeld plotseling moet uitwijken. Ook is de rolweerstand van winterbanden hoger, waardoor het brandstofverbruik zal toenemen. Bovendien zal als u doorrijdt, uw banden de daarop volgende winter minder veilig zijn en sneller moeten worden vervangen.
Houdt dus rekening met een snellere slijtage en een verminderde stabiliteit indien u toch blijft doorrijden met uw winterbanden in zomer. Controleer regelmatig uw
bandenspanning om deze op het juiste niveau te houden en wissel de banden elke 10.000 km van vooras naar achteras en vice versa. Denk erom dat u bij een zomerse regenbui wat voorzichtiger en langzamer rijdt en houdt voldoende afstand.
Bovenstaande geldt ook indien u blijft doorrijden met zomerbanden in de winter. Zomerbanden zijn ’s winters veel harder en stugger, wat de grip niet ten goede komt. Het rijden op sneeuw en ijs met zomerbanden vraagt dus extra aanpassing van uw rijstijl. Bij het optrekken dus weinig gas geven. Bij te snel optrekken zullen de wielen gaan slippen en zult u vervolgens grip verliezen. Geleidelijk remmen om slippen en blokkering van de wielen te voorkomen en zoveel mogelijk remmen op de motor (dus zo weinig mogelijk remmen met uw rempedaal) is dan zeker aanbevolen.
Comfortabel rijden
Wilt u toch meer grip op de weg en minder slip met uw zomerbanden, zorg dan dat tegen het einde van de herfst uw winterbanden worden gemonteerd. Zodra het weer dan weer omslaat van overwegend koud naar overwegend warm, kunt u het beste uw zomerbanden weer monteren.
Hoe hard u kunt rijden met winterbanden, hangt af van het type winterband dat u kiest met keuze uit één van volgende vier snelheidscoderingen:
- snelheids-index Q = tot 160 km/h
- snelheids-index T = tot 190 km/h
- snelheids-index H = tot 210 km/h
- snelheids-index V = tot 240 km/h
Kosten winterbanden
Zolang u winterbanden rijdt, gaan uw zomerbanden tweemaal zo lang mee. Het rijden met winterbanden kost weinig extra indien u zowel uw zomer- als uw winterbanden benut voor die omstandigheden waarvoor ze zijn gemaakt. Wat winterbanden duur kan maken, is dat u voortaan moet beschikken over twee sets velgen. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen als u lichtmetalen velgen gebruikt en deze in de winter ook wilt rijden. Wel dient u rekening te houden met de kosten voor uitlijnen en balanceren bij het steeds wisselen van de wielen.