Tips voor reparatie van defecte fietsverlichting

batterijverlichting
Veel moderne fietsen zijn voorzien van een batterijverlichting aan de achterzijde. Brandt dit niet dan is het dikwijls een lampje wat stuk is of een lege batterij. Dit kunt u snel nakijken door de batterij te vervangen door een nieuwe. Helpt dit niet, dan even naar het lampje kijken of het gloeidraadje niet gebroken is.Is de batterij vervangen en het lampje is nog goed, dan kan het alleen nog maar een slechte verbinding zijn met de batterij.
Verbuig de koperen pinnetjes waar de batterijen tussen geklemd zitten even wat naar buiten en zorg ervoor dat er een goed contact met de batterij is aan beide zijden. Let er verder ook goed op dat de batterijrichting goed is. Dit staat bijna altijd aangegeven net naast de plaats waar de batterijen erin moeten.
dynamoverlichting
De meeste fietsen hebben nog een verlichting die werkt via een dynamo. Deze verlichtingswijze geeft de meeste storingen daar het zijn stroom toevoert via kabels en terug meestal via de massa van het frame. Bij oudere fietsen slaat roest nogal eens toe en geeft op een aantal punten nogal eens een onderbreking van de stroom.uit welke onderdelen is de verlichting opgebouwd
- dynamo
- koplamp met groot lampje 6 v.
- achterlicht met klein lampje 6 v.
- koperen aanvoerdraad
- frame of massadraad voor retourstroom
controle of er een lampje stuk is
Als een van de twee lampjes niet branden, kijkt u natuurlijk eerst of er een lampje stuk is. Is dit zo, dan vervangen en controleren of het probleem verholpen is.mogelijk een probleem met de dynamo
Branden beide lampjes niet, dan is er mogelijk een slecht contact met de dynamo. Bij de dynamo moeten twee draden goed verbonden zijn met die dynamo. Even de draad loshalen en kijken of er geen corrosie opgetreden is. Dit is het geval als de draadeinden niet meer koperkleurig zijn. U dient dan dit gecorrodeerde stukje draad af te knippen en een stukje van het plastic af te strippen. Dit laatste kan het beste gebeuren met een draadstriptang, maar een kniptangetje en voorzichtig het plastic wat inknippen en afstrippen, wil ook nog wel lukken. De draad weer verbinden met de dynamo en uitproberen.Nog geheel geen licht, dan kan het nog de verbinding van de dynamo met de voorvork zijn. Met steeksleutel maat 10 is de dynamo meestal los te draaien. Nu alles goed ontroesten met grof schuurpapier en mogelijk wat krabben met een schroevendraaiertje. De dynamo weer monteren.
Draai ook even aan het geribbelde dopje van de dynamo. Soms zit dit dopje vast door vuil wat zich erin opgehoopt heeft.
De fiets dan even ondersteboven zetten en wat WD-40 of olie in het hoedje laten lopen. Een paar minuten laten intrekken en de fiets weer rechtop zetten. Overtollige olie afpoetsen met een doekje.
Het kan ook nog zijn dat er roest of corrosie zit in de dynamo zelf. Sommige types dynamo's hebben aan de onderzijde een of twee hele kleine schroefjes zitten. Deze voorzichtig losdraaien boven een tafel en de schroefjes opvangen. Let op, er zit ook een koperen plaatje in het dekseltje dat u er afschroeft, dat met een veertje naar beneden wordt gedrukt. Dit veertje wil nog wel eens wegspringen en is moeilijk terug te vinden.
De bovenkant van het koperen plaatje wat afschuren en de roestige kant van het veertje niet vergeten. Nu weer voorzichtig monteren van het dekseltje en ervoor zorgen dat het veertje weer op de juiste plek zit.
de koplamp
De koplamp open halen en kijken of het koperen of metalen stripje wat achter tegen het lampje aan moet drukken voldoende naar voren komt. U kunt het een beetje buigen zodat het zeker contact kan maken. Let meteen even op of er corrosie op dit metalen stripje zit. Zo ja, dan even afschuren of afkrabben met een schroevendraaier. Kijk nog even naar de achterkant van het lampje. Is dit erg dof, dan heel licht wat opschuren.Nu alleen nog even kijken naar het lichtdraadje. Zit dit goed vast en is het niet gecorrodeerd, dan de koplamp weer sluiten.
Nu we toch bezig zijn even de koplamp met steeksleutel 10 losdraaien en de contactpunten even opschuren.
Met deze handelingen zou het licht van de koplamp weer moeten werken, tenzij er een kabelbreuk ergens in de leiding zit. Dit kunt u testen met een losse nieuwe draad, vanaf de koplamp rechtstreeks naar de dynamo. De oude draad even losmaken bij de koplamp om mogelijke kortsluiting te voorkomen. Werkt het nu wel, dan de oude draad laten vervallen en de nieuwe goed vastzetten met tape of kabelstraps.
het achterlicht
Als het lampje nog goed is, kijken of de draad nog in goede staat is en goed vastzit. Zo ja, dan kunt u er zeker van zijn dat het probleem in de massa of een draadbreuk zit. Een mogelijke draadbreuk weer onderzoeken door met een nieuwe draad rechtstreeks vanaf de dynamo naar het achterlicht te gaan. Op de juiste plek verbinden, oude draad even los laten hangen en controleren of het licht nu wel brandt. Zo ja, kabel vervangen door een nieuwe. Nieuwe kabel goed vastzetten met tape of kabelstraps.Zo nee, dan zit het probleem in de massa. Dit is lastiger omdat er op veel plaatsen roest kan zitten, die ervoor zorgt dat er geen verbinding terug naar de dynamo is. Alle onderstaande punten moeten losgedraaid worden en ontroest. Controleer na elk punt wel even of het licht ondertussen brandt. Dan hoeft u niet verder te zoeken.
- bevestiging van achterlicht aan het spatbord
- bevestiging van spatbordbeugel aan spatbord en wielmoer
- bevestiging van spatbord aan frame onder bij de trapas
- dynamo aan de voorvork
Is het massaprobleem nog niet opgelost, dan is een alternatief een massakabel vanaf het achterlicht, waar dit vastzit aan het spatbord, tot aan het bevestigingspunt van de dynamo aan de voorvork. Gebruik revetten waar je de kabel goed omheendraait en zet die goed vast.