De fietskar voor bagage of kinderen
Als je als fietser regelmatig vrachten te vervoeren hebt, die niet op de bagagedrager of in de fietstassen passen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Behalve de bakfietsen is er de fietskar, een aanhanger die je achter je fiets kunt koppelen. De eerste fietskarren bestonden meestal uit een open houten laadbak op een metalen frame en dienden vooral voor het vervoer van goederen.
Als je als fietser regelmatig vrachten te vervoeren hebt, die niet op de bagagedrager of in de fietstassen passen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Behalve de bakfietsen is er de fietskar, een aanhanger die je achter je fiets kunt koppelen. De eerste fietskarren bestonden meestal uit een open houten laadbak op een metalen frame en dienden vooral voor het vervoer van goederen.
Vervolgens zag je steeds meer fietsers met hun hond achter in de fietskar en uiteindelijk werden fietskarren, net als bakfiets, veel gebruikt als transportmiddel voor kinderen. De uitvoering van fietskarren is van eenvoudig tot luxe en om de kostbare lading droog te houden zijn ze vaak overdekt.
Het systeem van de fietskar
Fietskarren bestaan grofweg uit twee uitvoeren, de eenwielige karren en de tweewielers. Fietskarren met één wiel bewegen met de fiets mee. Het geheel is daardoor behoorlijk wendbaar en je kunt zelfs met hoge snelheden de bocht nemen. Fietskarren met twee wielen komen echter vaker voor. Deze karren zijn doorgaans breder, waardoor er ze geschikt zijn voor grotere en zwaardere ladingen. Door de twee wielen blijft de lading ook veel stabieler dan in een fietskar met maar een wiel.
Dan zijn er nog verschillende koppelsystemen waarmee de kar aan de fiets wordt bevestigd. Allereerst is er de koppeling midden onder het zadel. Van dit systeem wordt wel als nadeel genoemd dat je de bagagedrager niet meer kunt gebruiken omdat de koppelstang eroverheen loopt. Je kunt je echter afvragen of je nog wel behoefte hebt aan een extra lading op je bagagedrager, aangezien je een hele kar tot je beschikking hebt. Toch werd een alternatief systeem bedacht, waarbij je de
fietskar aan de zijkant van de achtervork vastmaakt, en dit kan dan nog aan een kant of aan beide kanten zijn, afhankelijk van de zwaarte en grootte van de laadbak.
Belangrijk is dat de koppeling van een tweewielige fietskar in alle richtingen kan mee bewegen. Niet alleen heen en weer in de bochten, maar ook op en neer bij hellingen en ook nog eens draaiend bij een onregelmatig of hobbelig wegdek. Omdat een kogelkoppeling weliswaar goed bruikbaar is, maar erg rammelt, wordt er in veel koppelsystemen gebruik gemaakt van een stuk buigzaam stuk nylon in de trekstang. De koppeling van een eenwielige aanhangwagen werkt heel anders. Hierbij is belangrijk dat de kar niet omvalt, zodat de fiets en de kar maar in twee richtingen ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Trekhaken zijn niet, zoals bij auto's, gestandaardiseerd. Als je fiets van een trekhaak is voorzien, kun je dus niet elke willekeurige fietskar aankoppelen. De verscheidenheid in koppelsystemen is zo groot, dat fietskarren doorgaans inclusief de bijbehorende trekhaak worden verkocht.
Soorten fietskarren
Fietskarren zijn er in heel eenvoudige uitvoeringen, zoals een lage of wat hogere houten bak op een metalen frame. Als je de fietskar niet dagelijks gebruikt en hij dus vaak in je garage of kelderbox geparkeerd staat, dan is een model dat je op kunt vouwen erg handig. De luxer uitgevoerde fietskarren zijn vaak gespecialiseerd, dus speciaal voor kinderen of voor honden. Speciale karren voor kinderen zijn net als bakfietsen geschikt voor kinderen tot een jaar of zes. Er bestaan modellen voor het vervoeren van een of twee kinderen. Voordat zij zelf mee kunnen fietsen kunnen zij achterin de kar tijdens de fietstochtjes van hun ouders. Ook bij nat weer kunnen zij meegenieten van de rit, want de speciale afdekzeilen van kinderfietskarren zijn voorzien van doorzichtige plastic raampjes. Deze karren zijn voor extra veiligheid in het verkeer vaak uitgevoerd in opvallende, goed zichtbare kleuren. Geen echte kar, maar wel een bijzonder soort aanhangfiets is een kinderfiets zonder voorwiel. Deze wordt net als een fietskar achter de fiets voor een volwassene gekoppeld. Het kind kan zodoende zelf mee trappen en veilig oefenen voor het echte, losse fietswerk. Sommige fabrikanten van fietskarren voor kinderen bieden veel extra opties. Zo zijn er die je kunt omgevormd tot een wandelwagen. Dit is weliswaar een behoorlijk gevaarte maar als je regelmatig uitstapjes maakt met een combinatie van fietsen en wandelen, kun je twee vliegen in een klap slaan. Ook bestaan er speciale zitjes voor baby's om in de fietskar te monteren.
Naast kinderen kunnen ook grotere honden worden vervoerd in een fietskar, die daarom ook wel hondenfietskar wordt genoemd. Een ideale oplossing als je hond een dagje ouder wordt en geen hele einden meer naast je fiets kan rennen. Uiteraard kunnen ook andere dieren worden vervoerd in een fietskar. Belangrijk in ons klimaat is een goede afdekmogelijkheid van de fietskar om de kostbare lading droog te houden.
Een fietskar aanschaffen
Er is een enorm groot aanbod aan verschillende fietskarren. In de eenvoudige houten bakken op een metalen frame kun je in principe alles vervoeren. Van boodschappen tot verhuizingen of je kampeerspullen tijdens een fietsvakantie. Als je de fietskar hoofdzakelijk voor een bepaalde soort lading gebruikt, kan een gespecialiseerde fietskar meer comfort bieden, zoals de speciale fietskarren voor kinderen of voor honden. Fietskarren zijn er in verschillende prijsklassen, al naar gelang de uitvoering en de mogelijkheden. Denk voordat je tot aanschaf over gaat goed na over wat je eigenlijke behoeften zijn. Hoe en waarvoor ga je de kar gebruiken, bijvoorbeeld. Heb je je vrachtje echt bij iedere fietsrit bij je, bijvoorbeeld de kinderen of je hond en heb je die liever voor je zitten, dan zou je ook een bakfiets kunnen overwegen.