Vervoer van vrachten op de fiets

De fiets is een handig en goedkoop vervoermiddel, waarmee je je vooral in de grote steden veel comfortabeler en sneller verplaatst dan met de auto. Maar als je vaak vrachten te vervoeren hebt, is de fiets dan ook geschikt? Gaat het alleen om je dagelijkse boodschappen of je attaché-koffertje, dan zal je bagagedrager best volstaan. De fiets is een handig en goedkoop vervoermiddel, waarmee je je vooral in de grote steden veel comfortabeler en sneller verplaatst dan met de auto. Maar als je vaak vrachten te vervoeren hebt, is de fiets dan ook geschikt? Gaat het alleen om je dagelijkse boodschappen of je attaché-koffertje, dan zal je bagagedrager best volstaan. Heel praktisch zijn ook fietstassen, hoewel die over het algemeen als oubollig worden beschouwd. Misschien niet erg trendy, maar toch comfortabeler dan een zware rugzak op je schouders of een tas aan je stuur. Een andere mogelijkheid is een Kronan-fiets, een gewone fiets met een kleine bak voor je stuur. Als je regelmatig meer lading moet vervoeren, bijvoorbeeld iedere dag je kinderen naar school brengen, dan zijn er een aantal mogelijkheden met nog meer ruimte. Behalve een losse fietskar achter je fiets kun je kiezen voor een bakfiets. Waar moet je op letten als je een fietskar of een bakfiets gaat kopen?

De fietskar

Er is een enorm aanbod aan fietskarren op de markt, in veel verschillende uitvoeringen. Van een eenvoudige houten bak op een metalen frame voor het vervoer van goederen of je kampeerspullen op vakantie tot en met de luxe, gespecialiseerde fietskarren die speciaal geschikt zijn voor levende vrachten als kinderen of honden. Kinderfietskarren zijn met oog op de veiligheid vaak uitgevoerd in felle, goed zichtbare kleuren en voorzien van doorzichtige plastic raampjes. Sommige modellen bieden heel veel extra opties, zoals fietskarren die je kunt omvormen tot een wandelwagen. Behalve kinderen kun je ook grote honden vervoeren in een fietskar, wat een oplossing kan zijn als je hond te oud wordt om naast je fiets te rennen tijdens langere ritten. Behalve verschil in de lading van je fietskar, zijn er nog twee verschillende principes, de eenwielige fietskarren en de karren met twee wielen. Eenwielige fietskarren bewegen met de fiets mee, waardoor het geheel tamelijk wendbaar is. Fietskarren met twee wielen zie je echter vaker in het stadsbeeld, en dat is niet voor niets. Tweewielig karren zijn breder, waardoor je er meer mee kunt vervoeren en daarnaast ligt of zit de lading veel stabieler. Behalve het aantal wielen van de kar is er ook nog een keuze in het koppelsysteem waarmee je de kar aan de fiets moet bevestigen. Deze koppelsystemen zijn niet gestandaardiseerd, zoals de trekhaken auto's, en de verscheidenheid is zo groot dat je bij de fietskar meestal het bijbehorende koppelsysteem krijgt meegeleverd.

De bakfiets

Als je je kostbare lading, bijvoorbeeld je kinderen, liever voor je dan achter je hebt, dan is een bakfiets een goede optie. Er zijn veel verschillende uitvoering op de markt. Allereerst heb je de universele, houten bakken waarin je alles kunt vervoeren. Deze lijken nog het meest op de oer-bakfiets, waarmee bakkers en kruideniers vroeger door de straten fietsen om hun spullen te verkopen. Met de gewone houten bakfiets kun je zowel je boodschappen en andere spullen, je kinderen, honden en andere huisdieren, als je kampeerspullen tijdens je vakantie vervoeren. Maar als je je bakfiets vooral voor een soort lading gaat gebruiken, is het de moeite waard om een gespecialiseerde bakfiets aan te schaffen, bijvoorbeeld een speciale kinderbakfiets. Er zijn er met vaste bankjes, of juist met een op meerdere manieren te gebruiken bankje en met veiligheidsriemen. In deze bakfietsen zijn natuurlijk wel combinaties mogelijk, zoals bijvoorbeeld de kinderen, de boodschappen en de hond. Er zijn vaak erg praktische aanpassingen en uitbreidingen mogelijk, zoals een bevestigingspunt voor een baby-zitje of een afsluitbare tas.

Behalve voor twee kinderen, zijn er grotere bakfietsen met zitplaatsen voor vier kinderen en zelfs een complete kindertaxi met acht zitplaatsen, handig voor een kinderdagverblijf of woongroep.

De laatste, kleinere modellen van bakfietsen voor twee kinderen hebben in plaats van de drie wielen van de bakfiets juist maar twee wielen, net als een gewone fiets.

Een fietskar of een bakfiets kopen

Naarmate de bakfietsen en fietskarren handiger en lichter zijn, vallen ze duurder uit, maar ze bieden natuurlijk wel meer comfort, gebruiksgemak en veiligheid. En als je van tevoren goed bedenkt wat je eigen vrachtvervoer-behoeften zijn, kan de aanschafprijs een goede investering zijn. De keuze voor fietskar of bakfiets hangt voor een deel af van je persoonlijke voorkeur. Het is hierbij ook handig om na te denken over de regelmaat waarmee je de vracht vervoert. Is je bak maar sporadisch gevuld, dan is de losse fietskar een optimale oplossing voor je. Je hebt dan voor het dagelijkse gebruik een gewone fiets waar je de kar alleen dan vastkoppelt op de momenten dat het nodig is. Ga je juist altijd met de kinderen op pad, of breng je ze dagelijks van en naar school, dan is een bakfiets een goede optie.
© 2009 - 2024 Bambipower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.
De fietskar voor bagage of kinderenAls je als fietser regelmatig vrachten te vervoeren hebt, die niet op de bagagedrager of in de fietstassen passen, dan z…
Je kinderen vervoeren met de bakfietsJe ziet ze steeds meer op de weg, de moeders of vaders die hun kinderen vervoeren in de bakfiets. De bakfiets blijkt een…
Kinderen vervoeren met de fiets of bakfietsKinderen vervoeren met de fiets of bakfietsHet vervoeren van kinderen is voor alle ouders van alledaags belang. Dit moet dan natuurlijk wel veilig. De auto is een…

Diefstal van uw fiets en de verzekeraarDiefstal van uw fiets en de verzekeraarIn Nederland worden er jaarlijks vele fietsen gestolen, ondanks alle maatregelen die er genomen worden. Na een eerste zo…
Veilig fietsen met de fietshelmVeilig fietsen met de fietshelmZonder fietshelm op de fiets stappen is voor de meeste mensen een gewoonte. In het verkeer zie je bijna niemand met een…
Bronnen en referenties
  • http://bakfiets.2link.be
Bambipower (3 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.