Veilig fietsen met de fietshelm

Veilig fietsen met de fietshelm Zonder fietshelm op de fiets stappen is voor de meeste mensen een gewoonte. In het verkeer zie je bijna niemand met een fietshelm. Toch is de verwachting dat het straatbeeld langzamerhand gaat veranderen.

Waarom een fietshelm dragen?

Volgens veel fietsers is het dragen van een fietshelm overbodig. En gelukkig gaat het ook meestal goed. Maar waar er gefietst wordt, wordt er gevallen. De gemiddelde volwassene zal niet gauw van zijn of haar fiets vallen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer een auto een fietser schept, heeft dit vaak hersenletsel of zelfs de dood tot gevolg. De fietser vliegt over de motorkap, waarna hij of zij met een harde klap met het hoofd de voorruit van de auto raakt. Naast het risico van aanrijdingen kan men ook onbedoeld het evenwicht verliezen, een tas tussen de spaken krijgen of met het stuur in het stuur van een andere fietser vastraken. De mogelijkheid bestaat dan dat men met het hoofd op de straatstenen klapt, wat hersenletsel en overlijden kan veroorzaken. Het dragen van een fietshelm kan dus voorkomen dat je als fietser een dodelijke val maakt of door blijvend hersenletsel levenslange beperkingen hebt.

Kwetsbare groepen op de fiets

Met name kinderen en ouderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Kinderen maken gauw onverwachte bewegingen, vergeten soms op te letten of zijn nog niet zo bekwaam in het sturen. Daarnaast worden kinderen door automobilisten gauw over het hoofd gezien door hun geringe lengte.
Ouderen hebben ook sneller een ongeval met de fiets. Ouderen zijn vaak wat onzekerder aan het worden, kunnen wat minder goed hun balans bewaren en hebben door ouderdomskwaaltjes soms last van duizeligheid of problemen met het evenwicht.

Advies om een fietshelm te dragen

De Stichting Consument en Veiligheid adviseert al jaren hoofdbescherming voor fietsers. Helaas hebben de adviezen tot nu toe weinig succes gehad. De fietshelm wordt meestal slechts door wielrenners gedragen, zij hebben een hoge snelheid en weten wat de gevaren van vallen zijn. De gewone fietser echter hecht niet veel belang aan het dragen van een fietshelm. Gelukkig merkt de Stichting Consument en Veiligheid dat de laatste tijd de populariteit van de fietshelm aan het stijgen is. Helaas is dit nog beperkt tot de leeftijdsklasse tot zeven jaar. Ouders van kleine kinderen gaan het steeds belangrijker vinden hun kind te beschermen, wanneer het net heeft leren fietsen. Veel kinderen vallen de eerste tijd om de haverklap. De verkoop van fietshelmpjes neemt aanzienlijk toe en men hoopt dat deze trend ook zal overslaan naar de andere leeftijdscategorieën.

Een fietshelm kopen

Fietshelmen zijn er in alle soorten en maten. De modellen zijn vaak afgestemd op de leeftijdsklassen waar ze bestemd voor zijn. Er zijn erg leuke, kleurige kinderhelmpjes verkrijgbaar, maar ook stoere helmen voor jongeren. Voor de professionele fietser zijn er helmen die beter zijn afgestemd op vallen met hoge snelheden. Fietshelmen zijn online volop verkrijgbaar, maar voor een goede pasvorm is het aan te raden de helm te passen. Wanneer je een helm koopt die niet lekker zit, ga je hem ook niet dragen. Fietshelmen zijn al verkrijgbaar voor een bedrag van tussen de € 15,-- en € 50,--. Wanneer je kind voor het eerst gaat fietsen is het goed om meteen een fietshelm aan te schaffen, je kind is er dan meteen aan gewend een fietshelm te moeten dragen. Wil je kind geen fietshelm dragen, koop voor jezelf ook een fietshelm. Je kind zal het dragen van de helm minder raar vinden als je er zelf ook een draagt. Bovendien ben je dan zelf ook meteen goed beschermd tegen hoofdletsel.

Het gebruik van de fietshelm

Samenvattend kan geconcludeerd worden dat een fietshelm geen overbodige luxe is.
Wanneer je een fietshelm hebt aangeschaft, gebruik deze dan volgens de voorschriften. Wanneer de helm niet goed vastgemaakt is op het hoofd, dan zal deze bij een aanrijding of een val van de fiets van het hoofd afvallen, waardoor alle beschermende factoren van de helm teniet worden gedaan.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een fietshelm dragen zinvol?Is een fietshelm dragen zinvol?De pot op de kop is niet razend populair, maar voor uw veiligheid is hij zeker de moeite waard om dragen. Een fietshelm…
Helm voor kinderen op de fiets in het verkeerJaarlijks vallen er in het verkeer enkele tientallen doden en enkele honderden gewonden onder kinderen tot veertien jaar…
Fietsers en veiligheid in de stadFietsers en veiligheid in de stadDe stad is een van de onveiligste plekken voor een fietser en dat terwijl er zoveel verkeersregels en voorschriften zijn…
Boeken over veilig rijden met de scootmobielBoeken over veilig rijden met de scootmobielMet een scootmobiel rijden is toch anders dan als fietser of automobilist aan het verkeer deelnemen. Misschien wilt u we…

Vervoer van vrachten op de fietsDe fiets is een handig en goedkoop vervoermiddel, waarmee je je vooral in de grote steden veel comfortabeler en sneller…
Waar let je op bij de aanschaf van een loopfiets?Waar let je op bij de aanschaf van een loopfiets?Met een loopfiets stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind. Het leert zijn evenwicht controleren en de overst…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.