Kinderen vervoeren met de fiets of bakfiets

Kinderen vervoeren met de fiets of bakfiets Het vervoeren van kinderen is voor alle ouders van alledaags belang. Dit moet dan natuurlijk wel veilig. De auto is een goed vervoermiddel, maar wat als de auto bij de garage staat of in gebruik is door de andere ouder? Tja, wat doe je dan? Lopen is natuurlijk een simpele optie, maar in veel gevallen is de oppas of de school te ver weg om het hele stuk te lopen. Dus ga je al snel voor een fiets of de bakfiets. Maar ja, vanaf wanneer kunnen kinderen op de fiets vervoerd worden en vooral, hoe is dat het veiligst? En kun je dan niet beter een bakfiets nemen? Voor beiden is wel wat te zeggen, maar de veiligheid voor de kinderen staat natuurlijk voorop.

Fiets

Na de auto is de fiets het eerste vervoersmiddel waar je als ouders aan denkt als het gaat om het vervoeren van je kind. Maar je kind daarop vervoeren is niet altijd even makkelijk en handig. Er zijn natuurlijk de bekende zitjes voorop het stuur en achterop die drager. Maar welk zitje moet je nu wanneer gebruiken en is het wel veilig genoeg. Wat de meeste ouders niet weten is dat er nog meer opties zijn om je kind op de fiets te vervoeren. Buiten de fietszitjes heb je ook de Baby-Mee en de fietskar.

Fietszitje voor

Vanaf het moment dat je kind kan zitten tot een gewicht van vijftien kilo, kan het kind in een fietszitje voorop de fiets mee. Hiervoor zijn speciale zitjes te koop, die je voorop aan je stuur kunt monteren. Het stoeltje moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten er gordels in zitten zodat je je kind vast kunt zetten en niet uit het stoeltje kan vallen. Daarnaast moet je de voetjes vast kunnen zetten in de voetbeugels van het zitje. Bij het monteren van het zitje moet er wel rekening gehouden worden met de versnellings- en remkabels. Deze mogen niet klem komen te zitten, dit levert natuurlijk gevaarlijke situaties op.

Voor het gemak van de ouder zijn er ook speciale mama-fietsen of mama-sturen (ook te gebruiken door vaders). De mama-fiets heeft een breder stuur zodat je als ouder makkelijker bij het stuur kunt als je kind voorop zit. Ook heeft deze fiets een dubbelpoot-standaard zodat je fiets minder snel omvalt. En door het lagere frame is opstappen ook veel gemakkelijker. Het mama-stuur kun je op je eigen fiets plaatsen in plaats van het stuur dat er standaard op zit. Dit stuur is een stuk breder en het zitje wordt op het stuur geplaatst in plaats van achter het stuur. Zo heb je alle beenruimte om op te stappen en om te fietsen.

Advies
Gebruik een windscherm. Zo heeft je kind minder last van de wind. Ook is het verstandig om de tijd dat je met je kind fietst langzaam op te bouwen. Ga dus niet gelijk hele dagen fietsen

Fietszitje achter

Vanaf een gewicht van vijftien kilo mogen kinderen achterop vervoerd worden. Dit is voor de ouders makkelijker fietsen, want er hangt niks meer aan je stuur en voor het kind is het ook veiliger omdat die toch te groot wordt om voorop te blijven zitten. Deze zitjes worden bevestigd aan de zadelpen en leunen op het rekje achterop de fiets. Om wat meer ruimte achterop te hebben zijn er speciale opzet rekjes die langer zijn dan de rekjes die op de fiets zitten. Hierdoor kan het zitje verder naar achteren gezet worden, zodat zowel kind als ouder meer beenruimte hebben.

Voor de veiligheid van het kind is het verstandig dat je het kind ook in deze zitjes vast kunt zetten met een gordel. Ook is het het veiligst als je de benen ook vast kunt zetten in de beugels van het zitje. De kans dat de voeten in de spaken terecht komen wordt zo kleiner. Goede spaakbeschermers zijn dan ook zeker geen overbodige luxe.

Baby-Mee

De Baby-Mee is speciaal bedacht voor baby's die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Vanaf 4 maanden kunnen deze baby's toch op de fiets vervoerd worden. De Baby-Mee is een constructie die achterop de fiets gemonteerd kan worden (mits er een rekje achterop de fiets zit). Dit frame zit met drie verbindingsstukken aan de fiets vast:
  • Op het rekje door een klembeugel;
  • Op het rekje door een Supersafestrip;
  • Aan het fietsframe door een veiligheidsband.

Op deze Baby-Mee wordt vervolgens het autostoeltje geplaatst wat speciaal voor baby's is (groep 0). Deze stoeltjes moeten wel de schelpvorm hebben en niet de autostoelen die gecombineerd groep 0 en 1 zijn. Deze passen niet in de Baby-Mee.

Fietskar voor vervoer van kinderen

De fietskar voor het vervoer van kinderen is wat de naam eigenlijk al aangeeft; een kar die je achter je fiets kunt hangen. In deze kar kunnen kinderen vervoerd worden. Er zijn karren die voor één kind zijn bestemd maar ook karren voor twee kinderen. In de karren voor twee kinderen zit een bankje met gordels zodat de kinderen veilig kunnen zitten. In de meeste gevallen kunnen in deze karren ook de babyschelpen geplaatst worden of de autostoeltjes groep 0. Deze kunnen met de gordels vastgezet worden. Sommige karren hebben een eigen bevestiging voor deze stoeltjes. Maar ook zijn er karren waarbij het niet mogelijk is om een stoeltje goed en veilig vast te kunnen zetten. Het is dus van belang om goed te kijken wat voor kar er wordt aangeschaft en of deze geschrikt is voor de kinderen die worden vervoerd.

Bakfiets

Voor het vervoer van twee kinderen of meer is de bakfiets een uitkomst. Deze heb je met twee en met drie wielen. De bakfiets met twee wielen is voor maximaal twee kinderen en de bakfiets met drie wielen is bedoeld voor meer dan twee kinderen. Hoeveel kinderen erin passen is natuurlijk afhankelijk van de grote van de bak en het aantal bankjes. Een bakfiets heeft een flink aantal voordelen; er kunnen meer kinderen tegelijk vervoerd worden en de meeste bakfietsen komen met een overkapping (huif). Op deze manier kunnen de kinderen ook nog eens droog vervoerd worden. Voor kinderen is het wel handig om aan de buitenkant van de bakfiets opstapjes te maken. Op deze manier kunnen ze makkelijk in- en uitstappen zonder geholpen te hoeven worden (wat voor ouders ook wel weer lekker is). Deze fietsen fietsen alleen wel een stuk zwaarder dan gewone fietsen. Daarom is een elektrische bakfiets wel zo prettig. Maar ook bij bakfietsen is het van belang de kinderen veilig te vervoeren.

Babyschaal

Voor baby's van 0 tot 9 maanden is de babyschaal een uitkomst. Deze schaal wordt met twee spanbanden in de bakfiets (of fietskar) vast gezet en heeft dezelfde vorm als een autostoel groep 0. Op deze manier kunnen baby's die nog niet zelfstandig kunnen zitten toch comfortabel vervoerd worden. Ook is het mogelijk om de autostoel groep 0 zelf te gebruiken. Deze is op de Baby-Mee in de bakfiets vast te zetten, maar past soms ook tussen de bankjes in waardoor deze vast staat.

Fietszitje

Kan je kindje al wel zelfstandig zitten maar nog niet lang of niet stevig dan is er de mogelijkheid om een fietszitje op het bankje van de bakfiets vast te schroeven. Op deze manier kan de kleine toch mee in de bakfiets zonder dat het alle kanten op schiet. Maar ook kan er gekozen worden voor de speciale peuterschalen.

Bankjes van de bakfiets

De bakfiets heeft natuurlijk niet voor niks de bankjes. Zodra de kinderen goed zelfstandig kunnen zitten voor langere tijd en zichzelf ook rechtop kunnen houden in scherpe bochten en hobbels, dan kunnen ze gewoon op de bankjes plaatsnemen. Voor de veiligheid van de kinderen zijn er riemen aanwezig waar de kinderen in vastgezet worden.

Zelfstandig fietsen

Als je kind zelfstandig kan fietsen dan is dat natuurlijk het allergemakkelijkst. Maar of dat ook het veiligst is, is afhankelijk van het kind en de omgeving. Maar ook de juiste fiets is zeker van belang voor kinderen. Ten eerste natuurlijk de vraag; wel of geen zijwieltjes. Dit is natuurlijk afhankelijk van je kind, kan het al (een beetje) fietsen of niet. Zodra de zijwielen eraf zijn, is het belangrijkste aan de kinderfiets de hoogte. De hoogte van de fietsen zijn weer afhankelijk van de lengte van de kinderen. Het is belangrijk dat het kind de grond kan raken met één been en dat het andere been bijna gestrekt op het onderste pedaal staat. Voor kinderen die nog niet zo goed kunnen fietsen is het van belang dat beide voeten de grond kunnen raken. De jongere kinderen moeten de fiets met hun voeten kunnen remmen.

Verder moeten kinderfietsen aan dezelfde regels voldoen als de fietsen van volwassenen;
  • Stuur moet goed vast zitten;
  • Werkende remmen;
  • Werkend licht;
  • Rode reflector achter;
  • Gele reflectoren in de trappers;
  • Goed hoorbare bel.

In Nederland is een fietshelm niet verplicht om te gebruiken, maar wordt het wel geadviseerd. In vele andere landen om ons heen zijn fietshelmen voor kinderen wel verplicht. Denk hierom als je met de kinderen op vakantie gaat en de fietsen gaan mee!

Lees verder

© 2018 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.
Vervoer van vrachten op de fietsDe fiets is een handig en goedkoop vervoermiddel, waarmee je je vooral in de grote steden veel comfortabeler en sneller…
Je kinderen vervoeren met de bakfietsJe ziet ze steeds meer op de weg, de moeders of vaders die hun kinderen vervoeren in de bakfiets. De bakfiets blijkt een…
De fietskar voor bagage of kinderenAls je als fietser regelmatig vrachten te vervoeren hebt, die niet op de bagagedrager of in de fietstassen passen, dan z…

Fietstassen: van zadeltasje tot krantentassenFietstassen: van zadeltasje tot krantentassenFietstassen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen die op verschillende manieren aan een fiets kunnen worden bevestig…
Fietsen met blauw voorwiel: SwapfietsFietsen met blauw voorwiel: SwapfietsEen fiets in bruikleen met een serviceabonnement voor een betaalbare prijs. Dat is in een notendop het concept van Swapf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
  • https://www.fietsersbond.nl/nieuws/10-vragen-over-kinderen-meenemen-op-de-fiets/
  • https://www.anwb.nl/juridisch-advies/in-het-verkeer/verkeersregels/vervoer-kinderen-nederland
  • http://www.steco.nl/nl/onze_producten_/Achterop%20de%20fiets/Baby-Mee-Bike1/24/
  • https://www.ouders.nl/artikelen/veilig-vervoer-van-kleine-kinderen-0-tot-4-jaar
  • https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/op-de-fiets/mee-op-de-fiets/fietszitje-achter
  • https://www.fietsenexpert.nl/Blog/8-hoe-vervoer-je-kinderen-veilig-in-een-bakfiets.aspx
  • https://www.fietskar-winkel.nl/faster-kinderfietskar-voor-2-kinderen-met-vering.html
  • https://www.fietskar-winkel.nl/babyschaal-fietskar-comfort-plus-0-9-mnd-schapenva.html
  • https://www.babboe.nl/baby-peuter-bakfiets?gclid=EAIaIQobChMIvbeH_5Tl3QIVLbvtCh1QxQGqEAAYASAAEgJU4fD_BwE
  • https://infopolitie.nl/index.php/verkeer4/diverse-onderwerpen/758-kinderfietsen
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.