Fietstassen: van zadeltasje tot krantentassen

Fietstassen: van zadeltasje tot krantentassen Fietstassen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen die op verschillende manieren aan een fiets kunnen worden bevestigd. In die zin is het woord fietstas een verzamelnaam voor de verschillende soorten. Veel voorkomend zijn dubbele fietstassen en enkelvoudige afhaaktassen die aan de bagagedrager worden bevestigd. Maar er bestaan ook modellen die op diverse andere plaatsen aan de fiets kunnen worden bevestigd zoals aan het zadel of het stuur. Ook bestaan er kleurige modellen die vooral geschikt zijn voor kinderfietsen. Het combineren van tassen is ook mogelijk waardoor zeer veel bagage kan worden meegenomen bijvoorbeeld op trektochten.

Fietstassen en enkele kenmerken

Fietstassen zijn verkrijgbaar van rustig grijs of zwart tot felgekleurd met ofwel een sportieve, trendy of zakelijke uitstraling. Ook zijn er tassen met een motief (bijvoorbeeld bloemmotief) of print in verwerkt. Keuze te over dus naar ieders voorkeur en smaak.

Uitvoering

De uitvoering kan heel simpel zijn maar een fietstas kan ook allerlei vakjes hebben om spullen los van elkaar in op te bergen.

Regenhoes

Handig is ook als de tas over een uitklapbare regenhoes beschikt om tijdens een fikse regenbui alles toch droog te houden. Een ander voordeel van een regenhoes is dat die meestal fel gekleurd is en de fietser op drukke wegen of bij slecht weer toch goed zichtbaar is.

Sluitingen

De sluitingsmogelijkheden van fietstassen zijn verschillend en kunnen bestaan uit bandjes met riempjes, klittenbanden, kliksystemen of ritssluitingen.

Materiaal

Het materiaal waaruit fietstassen zijn vervaardigd is meestal canvas, bisonyl (zeildoek), polyester of tarpaulin (zeildoek). Een fietstas die tegen een stootje moet kunnen wordt ook wel eens van vrachtwagenzeil gemaakt.

Zadeltasje

Het kleinste model fietstas is het zadeltasje dat aan de onderkant van het zadel wordt bevestigd. De afmetingen zijn zodanig dat er slechts bandenplakspullen in kunnen worden meegenomen die dan niet helemaal onder uit een volle fietstas hoeven te worden gevist. Die plakspullen worden soms met het zadeltasje meegeleverd.

Dubbele fietstas

De veelgebruikte dubbele fietstas wordt over de bagagedrager gehangen en met riempjes vastgemaakt. Veel modellen kunnen ook met haakjes of riempjes links en rechts aan het frame worden bevestigd. Door die extra bevestiging kan opwaaien van de tassen worden voorkomen. Dubbele fietstassen zijn meestal ook geschikt om op een e-bike te bevestigen maar bij de aanschaf moet daar wel speciaal op worden gelet.

Enkele fietstas

Een enkele fietstas wordt eveneens aan de bagagedrager bevestigd maar kan meestal simpel worden afgehaakt en meegenomen. De tas wordt daarom ook wel afhaaktas, pakaftas (of shopper) genoemd en is zeer praktisch om boodschappen mee te doen.

Kinderfietstas

Kinderfietstassen bestaan er zowel dubbele als enkele maar zijn meestal veel kleuriger uitgevoerd en geschikt voor kleinere fietsen. De kwaliteit van kinderfietstassen is gelijk aan de andere modellen en ze zijn ook vervaardigd van hetzelfde materiaal. Kinderfietstassen met een minder opvallende uitstraling hebben dikwijls de voorkeur van volwassenen die niet zoveel mee hoeven te nemen.

Luiertas

Een zogenaamde luiertas beschikt niet alleen over een handvat maar ook over een schouderriem waardoor de tas na het afhaken makkelijker kan worden meegenomen.

Laptoptas

Laptoptassen zijn zodanig uitgevoerd dat een laptop zonder beschadigd te worden kan worden meegevoerd. Soms is dat door middel van een meegeleverde losse sleeve maar andere laptoptassen hebben een gewatteerde binnenzijde. De tassen zijn overigens vooral verkrijgbaar voor een laptop van 15,6 beeldscherm. Ook deze tassen beschikken evenals de luiertas dikwijls over een schouderband. Omdat fietsen meestal met veel trillingen gepaard gaat is het belangrijk dat de laptop goed in de speciale laptoptas past. Waterbestendigheid van de laptoptas is natuurlijk eveneens belangrijk.

Stuurtas

Een stuurtas bestaat uit een kleiner model waardoor hij aan het stuur kan worden bevestigd en heeft dikwijls een doorschijnende plastic hoes aan de bovenzijde waar een fietskaart in kan worden opgeborgen. Het model is groot genoeg om spullen in te stoppen die voor het grijpen liggen zoals een fotocamera, hoogtemeter, kompas, smartphone, stuk fruit, tissues, verrekijker, zonnebril enz.

Frametas

Een frametas kan met riempjes in de kruising van het frame worden bevestigd. Hij behoort tot de extra tassen die veelal door trekkers worden gebruikt. Het zijn handige tassen om relevante spullen binnen handbereik te hebben.

Reistas

Een reistas of tourtas heeft dikwijls handige compartimenten en grote en kleine opbergvakken maar mag niet van zwaar materiaal zijn gemaakt. De vakken moeten overigens makkelijk bereikbaar zijn om onderweg spullen te kunnen gebruiken.

Krantentas

Krantentassen zijn in het algemeen dubbele tassen van een maatje groter voor het vervoer van veel spullen zoals krantenbezorgers dat doen.

Waterdichte fietstassen zowel voor weinig als veel vervoer

Waterdichte fietstassen zijn niet alleen waterafstotend maar ook geheel waterdicht tegen regenbuien. Waterdichte fietstassen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar die geschikt zijn voor vervoer van weinig tot veel spullen. Ze zijn onder meer verkrijgbaar als dubbele fietstassen, enkele fietstassen en stuurtassen. Bij een goede waterdichte fietstas is de constructie gebaseerd op waterdichtheid met onder meer gelaste naden en rolsluitingen. De tassen kunnen zelfs stortbuien doorstaan.

Afneembare tasdrager

Een dubbele fietstas is in het algemeen zodanig bevestigd dat hij niet makkelijk losgemaakt kan worden en worden meegenomen. Maar daar is een speciale afneembare tasdrager voor ontwikkeld. Die drager bestaat uit twee onderdelen. Het onderste deel wordt met riempjes aan de bagagedrager bevestigd en het bovenste deel wordt daar met twee draaiknoppen op bevestigd. De dubbele tas kan worden meegenomen aan een handvat nadat de twee draaiknoppen losgedraaid zijn. Dit systeem is ook veilig als de fiets ergens gestald moet worden terwijl er veel spullen in de tassen zitten.
© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportWaterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportIedereen die regelmatig buiten gaat sporten maakt het wel eens mee. Na een hevige regenbui zijn je schoenen doorweekt en…
Kelder waterdicht makenAls je last hebt van vochtproblemen in de kelder door optrekkend vocht dan kun je daar iets aan doen. Vochtbestrijding k…
Cameratassen in alle soorten en matenVoor de fotograaf die graag op pad gaat is een goede fototas onontbeerlijk. Het beschermt uw digitale spiegelrelflexcame…
Openbaar vervoer en de marktordeningOpenbaar vervoer en de marktordeningWie is er verantwoordelijk voor het openbaar vervoer? Binnen het openbaar vervoer is een marktordening. Hier zijn alle a…

Kinderen vervoeren met de fiets of bakfietsKinderen vervoeren met de fiets of bakfietsHet vervoeren van kinderen is voor alle ouders van alledaags belang. Dit moet dan natuurlijk wel veilig. De auto is een…
Fietsen met blauw voorwiel: SwapfietsFietsen met blauw voorwiel: SwapfietsEen fiets in bruikleen met een serviceabonnement voor een betaalbare prijs. Dat is in een notendop het concept van Swapf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Keithonearth, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • https://www.fietstas.com/
  • https://hollandbikeshop.com/fietstassen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietstas
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.