Alternatieven voor de moederfiets

Alternatieven voor de moederfiets Kinderen vervoeren op een gewone fiets kan lastig zijn, zeker als je een voorzitje hebt. Hierdoor heb je weinig ruimte om op en af te stappen en kom je snel met je knieën tegen het zitje aan als je fietst. Daarom zou je kunnen overwegen om een moederfiets of een bakfiets aan te schaffen. Maar wist je dat er ook veel alternatieven zijn voor de moederfiets? Er zijn namelijk verschillende hulpmiddelen zijn waarmee je je gewone fiets kunt aanpassen. Dat is veel goedkoper dan de aanschaf van een extra fiets.

Moederfiets

Het grootste verschil tussen een moederfiets en een gewone fiets is dat de moederfiets meer ruimte heeft tussen het stuur en het zadel. Hierdoor zit het voorzitje minder in de weg en heb je meer ruimte om op en af te stappen. Een extra lage instap maakt het op en af stappen nog makkelijker. Ook heeft een moederfiets een dubbele standaard, zodat deze minder snel omvalt. En dat is handig als je je kindje van of op de fiets wilt tillen. Dankzij een stuurslot kan het stuur niet bewegen als de fiets op de standaard staat. Hierdoor blijft de fiets stabiel en kunnen kinderen makkelijker in de zitjes gezet worden. Verder heeft een moederfiets een langere bagagedrager, waardoor er meer ruimte is voor een achterzitje en je kindje ook meer ruimte heeft als het achterop de fiets zit.

Behalve voordelen zitten er ook nadelen aan een moederfietsen. Het grootste nadeel is dat ze duur zijn in de aanschaf. De veel verkochte Gazelle Bloom moederfiets kost bijvoorbeeld €899,- euro*. Accessoires zoals fietszitjes zijn niet bij deze prijs inbegrepen. Als je al een goede, gewone fiets hebt, dan is het kopen van een extra fiets + accessoires dus best een aanslag op je portemonnee. Een ander nadeel is dat een moederfiets vaak zwaarder fietst dan een gewone fiets.

Twijfel je of je een moederfiets wilt kopen of niet? Kijk dan ook eens naar de alternatieven voor een moederfiets.

Bakfiets

Het voordeel van een bakfiets is dat je er tot vier kinderen tot 7 jaar in kwijt kunt. In de bak kunnen de kinderen op een bankje zitten. Kleine kinderen kunnen meegenomen worden in een autostoeltje of fietszitje dat je in de bak monteert. Omdat je kinderen voor je zitten, kun je ze goed in de gaten houden.

Bakfiets / Bron: Ben Kerckx, PixabayBakfiets / Bron: Ben Kerckx, Pixabay
Er bestaan twee verschillende soorten bakfietsen: een tweewiel bakfiets en een driewiel bakfiets. Beide modellen hebben hun eigen voor- en nadelen. Een tweewiel bakfiets fietst bijvoorbeeld een stuk lichter en rijdt in de bochten net zoals een gewone fiets, terwijl een driewiel bakfiets minder snel omvalt en een grotere bak heeft dan een tweewiel bakfiets. Voor de veiligheid moeten kinderen altijd vastgezet worden in de bakfiets. Zo voorkom je o.a. dat ze gaan staan, of dat er lichaamsdelen buiten de bak steken. Ook moeten de wielen goed afgeschermd zijn, zodat je kinderen niet met hun handen bij de spaken kunnen komen.

Een nadeel van de bakfiets is dat deze vaak nog duurder is dan een moederfiets. De goedkoopste variant van het populaire merk Babboe, de Babboe Big, kost bijvoorbeeld €1.249* Een ander nadeel van een bakfiets is dat deze veel zwaarder fietst dan een gewone fiets. Ook is er meer kracht nodig om af te remmen. Door het extra gewicht reageert de fiets ook langzamer bij het optrekken en remmen. Je kunt deze problemen oplossen door een elektrische bakfiets te kopen, of door je bakfiets om te laten bouwen naar een elektrische bakfiets. Maar dit kost uiteraard wel extra geld.

Xtracycle

De Xtracycle is een gezinsfiets die sinds april 2016 in Nederland wordt verkocht. Deze gezinsfiets heeft een extra lange bagagedrager met een metalen frame er omheen, waarop 3 kinderen meegenomen kunnen worden. In plaats hiervan kan er ook één kindje meegenomen worden in een voorzitje en 2 in een achterzitje op de bagagedrager. Heb je achterzitjes op de bagagedrager gemonteerd, dan is het metalen frame om de bagagedrager niet meer nodig. Maar als je wilt kun je het wel gewoon laten zitten voor extra veiligheid. Behalve dat er meerdere kinderen op kunnen zitten, heeft de lange bagagedrager van de Xtracycle nog een voordeel: er kunnen supergrote fietstassen op, waar je veel boodschappen in kwijt kunt.

De Xtracycle is gemaakt van chromoly staal. Dat is een sterke en betrouwbare, maar toch lichte staalsoort. Dankzij het lage zwaartepunt en de lange wielbasis blijft de Xtracycle stabiel tijdens het fietsen, ook als deze zwaar beladen is. Sommige modellen, zoals de EdgeRunner, hebben een achterwiel dat een stuk kleiner is dan het voorwiel. Dit kleine achterwiel maakt het nog makkelijker om je kinderen op de bagagedrager te tillen.

Fietskar

In een fietskar kun je maximaal twee kinderen in een leeftijd tot 7 jaar kwijt. Dit is een veilige manier om je kindje(s) mee te nemen op de fiets. De fietskar heeft een kooiconstructie, die ervoor zorgt dan de fietskar bij een botsing met een auto niet omvalt, maar wegschuift. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de fietskar stevig aan de fiets gekoppeld is. Ook mag de fietskar niet mee kantelen als de fiets omvalt. Kies daarom voor een koppeling met een extra borging. Verder moet de fietskar goed zichtbaar zijn in het verkeer. Denk hierbij aan een felle kleur, reflectoren, goede verlichting en een vlaggetje. En uiteraard is het heel belangrijk om je kinderen goed vast te zetten in de fietskar.

Er zitten ook verschillende nadelen aan het gebruik van een fietskar. Door de extra lengte gaat het sturen lastiger en moet je ruimere bochten nemen. Ook bij vluchtheuvels en oversteken moet je rekening houden met de extra lengte. En door het extra gewicht reageert de fiets langzamer bij het optrekken en remmen. Ook is een fietskar breder dan een fiets, waardoor je op moet letten bij smalle doorgangen. Tenslotte moet je extra voorzichtig zijn bij hobbels en stoepranden, omdat de fietskar kan kantelen als je hier overheen rijdt.

Moederstuur of Ukkie stuur

Je kunt je gewone fiets ook aanpassen door er een moederstuur of Ukkie stuur op te (laten) zetten. Een moederstuur kost €59,95* en is daarmee een stuk goedkoper dan de aanschaf van een moederfiets op bakfiets.

Een moederstuur heeft een uitsparing waarin je het kinderzitje kunt hangen. Het voorzitje zit dan dus op / in het stuur, in plaats van dat het er achter hangt. Hierdoor bevindt het kinderzitje zich 15 cm meer naar voren dan bij een gewoon stuur. Dankzij deze extra ruimte, die zelfs groter is dan bij een moederfiets, heb je meer ruimte op en af te stappen en kun je trappen zonder dat je steeds met je benen tegen het voorzitje botst. Ook gaat het sturen met een moederstuur makkelijker, doordat het zwaartepunt van het kind dichterbij het draaipunt van het stuur ligt. Verder zit er aan een moederstuur een extra stuurtje, waaraan je kindje zich kan vasthouden en zogenaamd mee kan sturen.

Een nadeel van het moederstuur is dat het zwaartepunt van het kind voor het draaipunt van het stuur ligt. Hierdoor klapt het stuur sneller om als je de fiets op de standaard zet. Ook het zwaartepunt van de hele fiets en de fietser ligt een paar centimeter meer naar voren dan bij een gewoon stuur. Hierdoor kan de fiets eerder kantelen.

Zadelpen

Met een speciale zadelpen kun je het zadel van je gewone fiets 10 cm verder naar achteren zetten, zodat er meer ruimte ontstaat tussen je stuur en zadel. Hierdoor heb je meer ruimte om op en af te stappen en bots je tijdens het fietsen minder snel tegen het voorzitje aan. Dit is een heel goedkoop alternatief voor de moederfiets. De Steco Pin – Up zadelpen kost bijvoorbeeld €21,95* Er zit ook een nadeel aan het gebruik van een zadelpen: doordat je zadel meer naar achteren staat, is er geen ruimte meer voor een achterzitje. Hou hier rekening mee als je meer dan één kindje mee wilt nemen op je fiets.

Tweepersoonzitje achterop

Je kunt ook twee kinderen achterop je fiets zetten. Dit kan door een verlengde bagagedrager te nemen, waardoor er hiervoor ruimte is. Je kunt dan twee fietszitjes achter elkaar plaatsen, of rugleuningen met voetensteuntjes. Daarnaast bestaan er ook tweepersoonszitjes die de bagagedrager vervangen. Zorg voor een goede spaakafscherming, zodat de voeten van je kindjes niet bekneld kunnen raken tussen de spaken. Er zijn geen wettelijke normen voor tweepersoonszitjes en daarom zul je zelf goed op moeten letten of het product dat je wilt kopen veilig is of niet.

Een nadeel van het tweepersoonszitje is dat deze achter de as van het achterwiel uitsteekt, waardoor je fiets sneller kantelt. Wees daarom voorzichtig bij het afstappen. Ook kan hierdoor het stuur een beetje opgetild worden waardoor de fiets minder goed stuurt.

Autostoeltje op fiets

Met de Steco Baby-Mee Bike kun je je baby al vanaf 4 maanden in het autostoeltje meenemen op de bagagedrager van je fiets. In de auto kun je het stoeltje al eerder gebruiken, maar op de fiets wordt dit afgeraden in verband met trillingen en bewegingen die veroorzaakt worden door het fietsen. De Baby-Mee is geschikt voor autostoeltjes van veel verschillende merken, waaronder de Maxi Cosi autostoeltjes. Op de website van Steco (steco.nl) is te vinden welke autostoeltjes al dan niet op de Baby-Mee passen. De advies verkoopprijs van de Steco Baby-Mee Bike is €89,95*.

Aanhangfiets

Aanhangfiets / Bron: PRA, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Aanhangfiets / Bron: PRA, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Wil je een kindje meenemen dat niet meer in het achterzitje past, maar ook nog niet goed zelf kan fietsen? Kies dan voor een aanhangfiets. Aanhangfietsen zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Let er bij de aanschaf op dat kinderen van 5 en 6 jaar op alle modellen passen, maar jongere en oudere kinderen niet.
Sommige aanhangfietsen kunnen wel gebruikt worden in combinatie met een kinderzitje, maar andere niet.

Kinderzadel op framebuis

Een ander hulpmiddel waarmee je je kindje kunt meenemen op je gewone fiets, is een kinderzadel dat je vast kunt maken op de framebuis. Er zijn zowel zadeltjes die geschikt zijn voor montage op een herenfiets als voor op een damesfiets. Zo’n zadeltje op de framebuis is geschikt voor kinderen vanaf 3 tot 7 jaar. Als je ervoor kiest om je kind op deze manier mee te nemen op je fiets, dan is het belangrijk om een goede spaakafscherming te hebben bij het voorwiel, zodat je kind niet met zijn / haar voetjes tussen de spaken kan komen. Let ook goed op of je kindje niet in slaap valt op het fietszadeltje, want dat kan gevaarlijk zijn. Monteer het zadeltje niet te ver naar voren, want dan heeft je kind niet genoeg ruimte en kunnen de voetjes en beentjes klem komen te zitten bij het sturen. Monteer het zadeltje ook niet te ver naar achteren, want dan heb je zelf niet meer genoeg ruimte.

*Advies verkoopprijs in januari 2015
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervoer van vrachten op de fietsDe fiets is een handig en goedkoop vervoermiddel, waarmee je je vooral in de grote steden veel comfortabeler en sneller…
Kinderen vervoeren met de fiets of bakfietsKinderen vervoeren met de fiets of bakfietsHet vervoeren van kinderen is voor alle ouders van alledaags belang. Dit moet dan natuurlijk wel veilig. De auto is een…
Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.
Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenFietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenEen fietszadel afstellen en vervangen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van het f…

Fietsen kan ongezond zijnFietsen kan ongezond zijnDe titel van dit artikel is wellicht een beetje kort door de bocht. Uiteraard is lichaamsbeweging verstandig en gezond.…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cegoh, Pixabay
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Babboe-bakfiets.jpg
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Half_Wheeler_-_bike.JPG
 • http://www.fietsen.123.nl/entry/14017/het-is-weer-bijna-moederdag-en-dan-wordt-het-leven-van-moeders-n
 • http://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/aanhangfietsen-0#.VMY9rSxAq80
 • http://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/moederfietsen/moederstuur#.VMd9VixAq80
 • http://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/moederfietsen/voordelen-moederfiets#.VMd5OCxAq80
 • http://www.gazelle.nl/assortiment/bloom#
 • http://hollandbikeshop.com/fietszadels-zadelpennen/zadelpen-steco-pin-up/
 • http://hollandbikeshop.com/merk-fietsonderdelen/steco/steco-achterop-de-fiets/steco-baby-mee-bike/steco-baby-mee-bike/
 • http://www.moederstuur.nl/
 • http://www.steco.nl/nl/onze_producten_/Achterop%20de%20fiets/Baby-Mee-Bike1/24/
 • http://www.steco.nl/nl/onze_producten_/Moederfiets/Pin---Up/36/
 • http://www.steco.nl/nl/onze_producten_/Moederfiets/Ukkie-Mee-moederfiets/37/
 • http://www.steco.nl/nl/veelgestelde_vragen/
 • http://www.veiligheid.nl/
 • http://www.xtracycle.com/
 • https://www.babboe.nl/
 • https://www.flickr.com/photos/mslaura/2849487237
 • https://www.flickr.com/photos/pedalpoweredstuff/4307620624/in/photostream/
 • Alle internet bronnen zijn het laatst geraadpleegd op 27 januari 2015.
 • Afbeelding bron 1: Ben Kerckx, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PRA, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.