Fietsverlichting aanleggen in vijf stappen
Wilt u fietsverlichting aanleggen maar wilt u dit niet door een fietsenmaker laten doen? Het aanleggen van fietsverlichting kan soms een lastig karwei zijn. Dit artikel beschrijft het aanleggen van fietsverlichting in vijf duidelijke en simpele stappen!
Fietsverlichting aanleggen in vijf stappen
Het aanleggen van fietsverlichting kan soms een lastig karwei zijn, op internet zijn tal van vaak onduidelijke en onjuiste stappenplannen te vinden. Daarom hier een simpel vijf-stappenplan voor het zelf aanleggen van fietsverlichting.
Koplamp
Allereerst begint men met het monteren van de koplamp. Dit kan men doen door de koplamp te monteren aan de koplampbeugel. Een koplampbeugel is een standaard op bijna elke fiets, wanneer dit niet zo is zijn deze beugels voor een klein bedrag te koop bij de betere fietsenmaker. De koplamp zet men vast met een enkele of dubbele schroef en moer.
Dynamo
Als tweede stap monteert men de dynamo aan de dynamobeugel. Zorg ervoor dat de dynamobeugel nog niet vast zit aan de fiets. Wanneer de dynamo vast wordt gedraaid aan de dynamobeugel, zorg er dan voor dat de moeren niet te strak komen te zitten. Dit is nodig omdat de stand van de dynamo ten op zichte van het voorwiel later nog moet worden bijgesteld.
Dynamobeugel monteren
Nu de dynamo vast zit aan de dynamobeugel, is het tijd om het geheel vast te zetten aan de fiets. Dit doet men door de dynamobeugel te monteren aan de linkerpoot van de voorwork. Vervolgens stelt men de hoogte van de beugel en de hoek van de dynamo zo in, dat het wieltje van de dynamo moeiteloos tegen de voorband aan kan lopen. Hiervoor kan men het beste een passende inbussleutel gebruiken.
Vergeet niet de veerring aan de bouten te monteren en de schroeven waarmee de dynamo vast zit aan de dynamobeugel te controleren.
Achterlicht monteren
Stap vier is het monteren van het achterlicht. Schuur eerst de binnenzijde van het spatbord, dit kan men het beste doen met een stuk schuurpapier. Op deze manier hoeft het spatbord niet van de fiets te worden gehaald. In de meeste gevallen is er op het spatbord al een gat aanwezig voor een achterlicht. Mocht dit niet het geval zijn, boor dan eerst een gat (6mm). Steek de pen van het achterlicht door het gat, vergeet ook hier niet de veerring! Draai het geheel vast en voila, het achterlicht zit vast.
Bedrading
Als laatste is het tijd voor de bedrading, dit is echter ook het allerlastigste onderdeel van het aanleggen van fietsverlichting! Neem wat elektradraad en bevestig deze met gestript uiteinde aan de dynamo, vaak is dit een kliksysteem, maar men heeft hier in sommige gevallen een soldeerbout nodig! Bevestig het andere gestripte eind van de draad aan de koplamp. Zorg ervoor dat er genoeg draad overblijft om het stuur volledig naar links en rechts te bewegen. Doe ditzelfde voor het achterlicht. Zet de draden om de vijftien centimeter vast met tie-wraps, voor de arme student kan ducktape hier ook uitkomst in bieden.
Benodigdheden
Materiaal
- Koplamp (halogeen)
- Koplampbeugel
- Dynamo
- Dynamobeugel
- Achterlicht
- Elektradraad (voor fietsverlichting)
- Tie-wraps/Ducktape
- Schuurpapier
- Bouten (M6)
- Moeren (M6)
- Veerringen (6mm)
Gereedschap
- Schroevendraaier
- Steeksleutel
- Kniptang/Schaar
- Imbussleutel
- Draadstripper