Autorijles - Volg de route met Google Maps

Autorijles - Volg de route met Google Maps Auto rijden en Google Maps. Heb je autorijles in Amsterdam, Rotterdam of Groningen, dan is er nu een unieke mogelijkheid om de autorijles of je auto-rijexamen virtueel opnieuw te rijden. Begin dit jaar is Google Maps geïntroduceerd. Dit programma geeft je een gedetailleerd overzicht van vele wegen en de omgeving, met daarbij de mogelijkheid je ook daadwerkelijk te verplaatsen alsof je in de lesauto rijdt. Zo kan je een rijles evalueren, thuis de verkeerssituatie op je gemak bekijken enz.

Google Maps en autorijles in Amsterdam

Voor personen die in Amsterdam (Rotterdam en Groningen) hun rijles volgen biedt Google Maps je de mogelijkheid een willekeurige route te rijden aan de hand van de beelden die je krijgt aangeboden. Het verkeersbeeld mag dan wel afwijken van de momenten dat je zelf eventueel in die omgeving gereden hebt, maar het biedt je een goede mogelijkheid je te oriënteren op de omgeving, de verkeersborden en verkeerssituaties en deze rustig in je op te nemen. Ook kan het je tot hulp zijn om bepaalde situaties na te bespreken met je instructeur, of eventuele vragen te verduidelijken en te onderbouwen.

Google Maps: totstandkoming van de beelden

De twee meest vooraanstaande bedrijven die zich bezighouden met het digitaal vastleggen en analyseren van de (Nederlandse) wegen zijn TeleAtlas en Navteq. De gegevens voor Google Maps komen van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Navteq.
Met een camera-auto met satellietverbinding worden de routes gereden. Op het dak van deze auto's zijn -onder een koepel- zes camera's gemonteerd, die de omgeving rondom de auto vastleggen. Iedere zeven meter wordt een foto genomen, zodat de hele omgeving wordt afgedekt. De opnames zijn dankzij dit systeem tot op één meter nauwkeurig. Na opname worden de separate foto's/beelden samengevoegd tot één geheel.

Ter illustratie enkele voorbeelden van de mogelijkheden die Google Maps biedt.

De tien foto's verwijzen slechts naar het "CBR-gebied" in Amsterdam, omdat die omgeving de auteur bekend is.
Klik op de eerste foto's om direct vanaf InfoNu, via Google Maps een rit te starten. Door het gele poppetje (links boven) naar een willekeurige plaats op de Naritaweg te slepen, wordt het beeld ingeladen. Alle blauw gemarkeerde wegen zijn in kaart / beeld gebracht en kun je virtueel volgen. Voor rit 2 tot en met 10 wordt je ná de eerste foto doorverwezen.

CBR aan de Naritaweg te Amsterdam......Klik hier

Punt van aanvang en afronding van het autorij-examen. De uitritconstructie is zowel bij het oprijden als bij het verlaten van het (parkeer)terrein een punt van aandacht. Ook aandacht voor de kruisende voetgangers en overig verkeer.



Ga voor het volgen van de routes 2 tot en met 10, met als uitgangspunt de volgende foto's naar Google Maps en autorij-instructie


Volg je route van of naar de rotonde op de Slotermeerlaan

Kies je bij oprijden van de rotonde de juiste rijstrook (rechts, rechtuit, of links af), dan kun je volstaan om in de gekozen rijstrook te blijven. Je wordt dan vanzelf naar de juiste afslag geleid.

Volg je route op de Naritaweg naar Station Sloterdijk

Aandacht voor fietsers tram en bus bij rechtdoor gaan. Bij afslaan: rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor, en...korte bocht gaat voor lange bocht.

Volg je route richting de A10 richting Zaanstad

Kijk rijdend op de toeleidende weg -zodra je de mogelijkheid hebt- een aantal maal links naast de auto op de doorgaande rijbaan, om vroegtijdig je gedrag en plaats van invoegen in te kunnen schatten.

Volg je route op de Burg. Roellstraat

Plaats op de weg is rechts ! Bij vroegtijdig signaleren van verkeersbord L4, ben je in staat tijdig en vloeiend de juiste rijstrook (voorsorteerstrook) te kiezen.

Uitritcontructie Burg. Vening Meineszlaan

Voorheen een afbuigende voorrangssituatie naar links. Door aanleg van de (dubbele) uitritconstructie gaan bestuurders die links afbuigen voor.

Gelijkwaardig kruispunt(en) Burg. Vening Meineszlaan

Bestuurders uit de straten van rechts hebben voorrang. Aandacht voor bord C6 aan de linkerzijde bij een aantal zijwegen (om en om).

Rotonde Slotermeerlaan

Aandacht voor eventuele 30-km zone en fietsers en voetgangers bij afslaan. Rijdend richting CBR -bij verlaten van de rotonde- de middelste rijstrook voor rechtdoor kiezen.

Kruispunt Henr. Roland Holststraat

Kruispunt met opstelmogelijkheid op het midden van de weg. Bij oprijden aandacht voor trams en bussen, welke niet gehinderd mogen worden.

Bochtje achteruit in de Frans Bastiaansestraat

Omgeving waar bijna alle kruispunten gelijkwaardige kruispunten zijn, waar bestuurders van rechts voorrang behoren te krijgen.



Overzicht meerdere artikelen met betrekking tot de autorijles

© 2009 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…
Gratis GPS navigatie software downloadenGratis GPS navigatie software downloadenOp je mobiele telefoon kun je gratis GPS software downloaden. Het gebruik er van is vaak eenvoudig. Met de gratis naviga…
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…
Vakantie overzicht met Google MapsGoogle Maps is vooral bekend als routeplanner. Maar Google heeft er ook extra functionaliteit aan toegevoegd zodat het m…

Mini Coyote: de legale radar detectorMini Coyote: de legale radar detectorVeel mensen rijden te hard in het verkeer en jaarlijks worden hiervoor veel boetes uitgedeeld. Radar detectoren zijn teg…
Fileproblematiek oplossen door brandstofprijsstijgingFileproblematiek oplossen door brandstofprijsstijgingDe mobiliteit in Nederland is afhankelijk van een aantal factoren, zoals onder andere de bereikbaarheid van de locaties,…
Bronnen en referenties
  • Autorij-instructie.nl
  • Google Maps
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 25-06-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.