Rangvoor, 21-11-2020
"Dit betekent in de praktijk dat -als je met de auto links of rechts af slaat, overstekende, rechtdoorgaande andere weggebruikers voor moet voor laten gaan. Van voorrang verlenen is hier dan geen sprake, wel van voor laten gaan."
Wat is nou feitelijk het verschil tussen voorrang verlenen en voor laten gaan? Bij voorrang verlenen moet de andere bestuurder in staat geteld worden ongehinderd zijn weg te vervolgen. En bij voor laten gaan mag je die andere dus wel hinderen? Klinkt niet logisch. Wat wordt er bedoeld?
Reactie infoteur, 23-11-2020
Beste Rangvoor,
Het verschil ligt meer in de details.
Voorrang verlenen geldt alleen voor bestuurders onderling bij een gelijkwaardig kruispunt, voorrangsweg, voorrangskruispunt, bij voorrangsvoertuigen enz.
Voor laten gaan geldt in de overige gevallen. B.v. bij in of uitrijden van een inrit, overstekende voetgangers, uitvoeren van een bijzondere manoeuvre met de auto enz. Bij voor laten gaan mag je een andere verkeersdeelnemer ook niet hinderen en moet je "vrije" doorgang verschaffen. Uiteindelijk is het juist handelen het belangrijkste en wordt in de volksmond het meest de term "voorrang verlenen" gebruikt, maar feitelijk is dit dus niet altijd juist.
Mvg -Sjaak
A. Maduro, 25-01-2020
Een vraag; heeft de tram overal voorrang?
Reactie infoteur, 27-01-2020
Beste Maduro,
Ja, behalve bij een voorrangsweg of voorrangskruispunt waarbij kruisende bestuurders volgens de borden voorrang hebben. En… als door verkeerslichten anders wordt geregeld.
Mvg - Sjaak
Sandra, 04-12-2017
Hoever voor de bocht moet met stopen om voorrang aan auto van rechts te verlenen. Het gaat om enkelbaans buiten de bebouwde kom.
Reactie infoteur, 04-12-2017
Beste Sandra,
Dit staat niet beschreven. Wel is het zo dat je duidelijk moet zijn in je gedrag en met gepaste snelheid aan moet komen rijden. De ander mag geen twijfel hebben over je bedoeling (het voorrang verlenen). In geval van een krappe bocht en bij afslaan kan het wenselijk zijn op grotere afstand te stoppen om de ander gelegenheid te geven. Dit geldt in het bijzonder bij autobussen, vrachtauto's e.d. (sleeplijn)
Mvg - Sjaak
Jan Vugts, 06-11-2016
Als een fietser op een vop over wil steken moet ik hem dan voorrang verlenen? Op dit moment is hij geen voetganger. Wel als hij de fiets aan de hand meevoert.
Reactie infoteur, 07-11-2016
Beste Jan,
Officieel heeft u gelijk en hoeft u de fietser alleen voor te laten gaan als deze een fiets aan de hand meevoert. Het is echter wel een zwakke verkeersdeelnemer, die -ingeval van een aanrijding- bij wet extra bescherming heeft. Dit betekent in de praktijk dat een bestuurder van een motorvoertuig nalatigheid van de fietser moet kunnen bewijzen/aantonen.
Mvg - Sjaak
Miems, 29-05-2016
Kun je ons helpen?
Ik rij het erf van mijn ouders op. Mijn broertje rijdt op dat moment net achteruit ook op het erf. Een bizarre en stomme situatie. Ik toeter nog, want kan mijn auto nooit zo snel in de achteruit zetten. Maar helaas knal… Gelukkig weinig schade, maar toch wel wat lakschade. Wie is er schuldig?
Reactie infoteur, 30-05-2016
Beste Miems,
Ik denk dat de schade 50/50 afgehandeld zal worden als jullie de schade claimen bij de verzekeringsmaatschappij(en).
Jullie voeren namelijk beiden een bijzondere manoeuvre uit; je broer achteruit rijden en jij het inrijden van een inrit.
Voor beiden geldt dan dat je al het overige verkeer voor moet laten gaan.
Mvg - Sjaak
Paul, 04-02-2016
Vraag. Wij kwamen laatst uit een weg waarvan de laatste 100 meter bestraat is. Verder is deze weg zand, kiezels. De bestrating loopt ook wijd uit tegen de doorgaande weg aan. Nu hebben wij een aanrijding gehad en speelt al maanden "de schuld vraag" Wie weet de regels in zo'n soort situatie? Wij kwamen dus van rechts en wilde linksaf de weg op.
Reactie infoteur, 04-02-2016
Beste Paul,
Op zich lijkt het mij -zoals je de situatie schetst- niet onduidelijk als het geen uitrit/inrit betreft (vanaf woning, boerderij?)
De verharding/bestrating van 100 meter tot de aansluiting maakt het kruispunt gelijkwaardig, zodat bestuurders, bestuurders van rechts voorrang dienen te verlenen. Een verschil in bestrating van bijvoorbeeld asfalt t.o.v. straatklinkers maakt hierbij niet uit. Uiteraard zolang verkeersborden niet anders regelen.
Artikel 15 van het RVV:
1. Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders.
2. Op deze regel gelden de volgende uitzonderingen:
a. bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op een verharde weg;
b. bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders van een tram.
Mvg - Sjaak
Jan, 14-09-2015
Ik moest stoppen voor verkeersbord B6. De op de voorrangsweg rijdende auto gaf richting aan dat hij rechts af wou slaan. Ik ben vervolgens de voorrangsweg gaan oversteken. De bestuurder op de voorrangsweg heeft toen in tegenstelling tot wat hij met zijn signalering aangaf zijn weg vervolgt op de voorrangsweg. Wie is er nu aansprakelijk?
Reactie infoteur, 15-09-2015
Ik vrees dat het 50/50 wordt Jan, mits je het verkeerd gebruik van de richtingaanwijzer van de ander hard kan maken. Zo niet, dan vrees ik dan jij aansprakelijk wordt gesteld omdat je geen voorrang hebt verleend aan de bestuurder op de kruisende weg.
Zie ook;
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=62522.0
Mvg - Sjaak
Hans, 15-08-2015
Natuurlijk, zeer zeker voetgangers en fietsers cq bromfietsers zijn zeer kwetsbaar in het verkeer. Als buschauffeur realiseer ik mij dit iedere dag. Wat ik een nadeel vind van de voorrangsrotondes is dat je het langzame verkeer de prikkels ontneemt om goed uit te kijken of er geen auto nadert. Je mag er niet blind vanuit gaan, omdat je voorrang hebt, zomaar een rotonde op of af kan rijden. Echt, veel mensen rijden klakkeloos de rotonde op zonder maar naar links of naar echts te kijken. Je kan dan wel voorrang hebben, maar een automobilist kan toevallig ook wel eens net, voor wat voor een reden dan ook, de andere kant opkijken. Voorrang moet je verlenen en niet nemen… Dat is beter voor ieders gezondheid… :-)
Reactie infoteur, 16-08-2015
Ben het helemaal met je eens Hans.
Wat wel in het voordeel van de rotonde spreekt, is dat de (ernstige) ongevallen zijn afgenomen sinds de introductie hiervan.
Maar, voor iedere weggebruiker blijft gelden: "geef je verstand voorrang"
Mvg - Sjaak
B. Rietkerk, 17-04-2015
Ik rij achteruit weg vanaf parkeerplaats de rijbaan op. Op dat moment is er geen verkeer. Ik breng mijn voertuig tot stilstand omdat ik verkeer zie naderen dat ik voor moet laten gaan. Enkele auto's gaan keurig achter mij langs. Terwijl ik al enige tijd stil sta, om verkeer voor te laten gaan, word ik plotseling aangereden door een achteruitrijdende auto die mij niet gezien heeft, waardoor schade ontstaat. Volgens mij is de bestuurder van de achteruit rijdende auto aansprakelijk?
Reactie infoteur, 17-04-2015
Beste Bert,
In de situatie zoals je die schetst, heb je gelijk dat de ander aansprakelijk is. Jij staat stil, de ander voert een bijzondere manoeuvre uit.
Moeilijkheid zal zijn om het een en ander te bewijzen. Is het niet te bewijzen, dan zal het waarschijnlijk op 50/50 afgehandeld worden door de verzekeringsmaatschappijen.
Mvg - Sjaak
V. Weinholds, 09-01-2015
Hoe zit het als 2 auto`s van tegengestelde richting de zelfde inrit oprijden en dan tot aanrijding met elkaar komen, Wie wordt er dan in het gelijk gesteld wettelijk gezien?
Reactie infoteur, 09-01-2015
Beste Victor,
Beide bestuurders voeren een bijzondere manoeuvre uit, waarbij ze al het overige verkeer voor moeten laten gaan.
Als er verder geen bijzonderheden zijn, zullen beiden fout zijn 50/50. Mits de situatie gelijk is. Dus geen korte bocht gaat voor lange bocht e.d. zaken.
Mvg - Sjaak
M. Siebelt, 17-10-2011
Hoe zijn de regels wanneer een fietser van rechts komt, maar deze op het fietspad aan de linkerkant van zijn deel van de weg fiets (dus voor hem/haar tegen het verkeer in?)
Hoe is het dan geregeld met wetgeving als het tot een aanrijding komt?
Reactie infoteur, 18-10-2011
Beste M,
De hoofdregel is:
"op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders"
Deze regel kent -behalve enkele uitzonderingen- géén mitsen en maren.
Maar… je mag anderen in het verkeer niet hinderen of in gevaar brengen (artikel 5)
Afhankelijk van de situatie, leeftijd e.d. kan ik me voorstellen dat de fietser op artikel 5 aangesproken wordt, vooral als hem of haar grove nalatigheid verweten kan worden.
Dus… de fietser van rechts heeft voorrang, maar of daar de schuldvraag mee bepaald is?
Mvg - Sjaak
J. Jansen, 14-09-2011
Een rotonde waarbij duidelijk aangegeven wordt dat de fietsers voorrang hebben, wat is het recht op deze rotonde voor een wandelaar? Indien een wandelaar op een voorrangsweg wil oversteken waar geen zebrapad is en hij zich al op deze wg zich bevindt om over te steken, mag hij dan altijd doorlopen of moet hij toch nog wachten op een naderende auto?
Reactie infoteur, 14-09-2011
Beste J,
Voorrang is geregeld tussen bestuurders onderling en geldt dus niet voor de voetgangers. Een bestuurder laat een -rechtdoorgaande, overstekende- voetganger voor gaan als de bestuurder afslaat, bij in- of uitrijden van een inrit / uitrit en bij het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre.
Op de rotonde alleen als er sprake is van een afslaande bestuurder, daar waar de voetganger de rotonde blijft volgen (voetganger gaat in feite rechtdoor)
Mvg - Sjaak
J. A. van Kluyve, 19-08-2011
Wie kan mij vertellen waar het verhaal vandaan komt dat het veiliger is om op een fietspad,
als wandelaar of hardloper, tegen het verkeer-fietsers bromfietsers- in te lopen.
Reactie infoteur, 19-08-2011
Beste J,
Je houdt in ieder geval zelf zicht op het naderende verkeer, hetgeen niet het geval is als je rechts, met je rug naar het verkeer toe, loopt / rent.
Bij mijn weten is het geen vastgelegde regel, alswel een advies.
Mvg - Sjaak
L. Kersten, 17-03-2010
Quote: "We kennen waarschijnlijk allemaal de regel: 'rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor'. Dit betekent in de praktijk dat indien ik met de auto links of rechts af sla- overstekende, rechtdoorgaande voertuigen, voetgangers, fietsers, brom- en snorfietsers moet voor laten gaan. Van voorrang verlenen is hier geen sprake, wel van voor laten gaan." Kent iedereen die regel? Waarom doen veel bestuurders dat dan niet?
Evenals het voorrang verlenen aan fietsers die op een voorrangsweg rijden (bord B1), terwijl de bestuurder van een zijweg komt met bord B6 en haaientanden op de weg…
Reactie infoteur, 17-03-2010
Tja, … het is iedereen in de rijopleiding geleerd! Evenals richting aangeven, plaats op de weg is rechts, links inhalen, anderen gelegenheid geven in te voegen etc. etc. etc. Dus… zeg het maar!?
Mvg - Sjaak