Praktijkexamen voor het rijbewijs-B bij het CBR

Praktijkexamen voor het rijbewijs-B bij het CBR Het afleggen van het praktijkexamen voor het rijbewijs-B bij het CBR is voor velen een spannend moment. Na de nodige lesuren is het zover; de examen-aanvraag bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid wordt ingediend. Neem je deel aan de proef 2toDrive, dan kan dit al vanaf je zeventiende verjaardag, anders vanaf je achttiende verjaardag. Hoe verloopt de start van je examen? Wat kun je verwachten op de dag van je rij-examen? En waarschijnlijk het belangrijkste; hoe en wanneer krijg je het fel begeerde rijbewijs?

Aanvraag van het rijexamen bij het CBR

Samen met je rij-instructeur bepaal je of , en zo ja wanneer, je aan het praktijkexamen voor het behalen van je rijbewijs-B toe bent. Door dit in goed overleg te doen, kun je de laatste lessen nog aandacht besteden aan onderdelen binnen de rij-opleiding waar jij jezelf nog onzeker bij voelt of de nog resterende autorijlessen gebruiken om de laatste puntjes op de i zetten. Zodra je er klaar voor bent, wordt er een aanvraag ingediend bij het CBR, die je vervolgens een datum en tijd toewijst om het praktijkexamen af te leggen. Reken over het algemeen op een reserveringstermijn van enkele weken, vanaf het moment van ontvangst van de aanvraag bij het CBR.

Verloop van het examen voor je rijbewijs


Kennismaking bij het CBR

Als je niet eerder een Tussentijdse Toets hebt afgelegd, is dit mogelijk je eerste contact met het CBR. Vraag je eigen instructeur of deze met je mee gaat, zowel bij de introductie/kennismaking met de examinator als tijdens het praktijkexamen zelf. Dit geeft waarschijnlijk meer vertrouwen en maakt dat de examenrit -na afloop- goed te evalueren of na te bespreken is.
Een goede evaluatie van de examenrit zal bij het slagen voor je rijbewijs misschien niet meer zo belangrijk zijn, maar bij het zakken voor je rijexamen kan het advies je binnen het vervolg van de rij-opleiding van nut zijn.

Procedure vóór het examen

Op het tijdstip dat op je oproep vermeld staat, wordt je uitgenodigd om aan de tafel bij de examinator plaats te nemen. De examinator zal je om een geldige legitimatie vragen en controleren of je voor het theorie-examen geslaagd bent. De geldigheid van je theorie is 1,5 jaar. Vervolgens zal de examinator je informeren over de gang van zaken tijdens het examen.

Verloop van het praktijkexamen

Het examen begint met de wandeling naar het parkeerterrein richting de lesauto. Er wordt je gevraagd een kenteken van een willekeurig voertuig te lezen op een afstand van plusminus 25 meter; de zogenaamde ogentest.
Op enige afstand tot de lesauto begin je al met de controle van het “examenvoertuig”, waarna een verdere controle buiten en binnen de lesauto volgt en je de lesauto rijklaar maakt voor de start van de examenroute.
De onderdelen die je in het artikel “controle buiten en binnen de lesauto” kunt lezen, kunnen steekproefgewijs worden bevraagd. De werking van het remlicht/stoplicht en die van de richtingaanwijzers worden altijd vooraf gecontroleerd op een correcte werking.

De examenroute

Tijdens de rit wordt er zowel binnen als buiten de bebouwde kom gereden. Je wordt tijdens de examenroute beoordeeld op het zelfstandig rijden van de route en het zelfstandig uitvoeren van bijzondere manoeuvres. Binnen de beoordeling wordt ook naar de gevaarherkenning en het milieubewust rijden gekeken.
In de examenroutes kunnen zogenaamde “coördinatiepunten” worden opgenomen, die bestaan uit plaatselijke herkenbare objecten of oriëntatiepunten waar je zelfstandig naar toe moet kunnen rijden. Ook kan er gevraagd worden gedurende 10 á 15 minuten te rijden op een in te stellen route op een navigatiesysteem.

Een ingreep bij het rijexamen

Het kan voor komen dat de examinator tijdens het praktijkexamen moet ingrijpen om een verkeersovertreding, een aanrijding of ander gevaar te voorkomen. Als de verkeerssituatie/de ingreep niet als te zwaar wordt beoordeeld, hoeft dit op zich niet van invloed te zijn op de uitslag van het examen. De examinator bepaalt dit dan aan de hand van de aard en de ernst van de fout die met de ingreep verband hield. Het totale examen duurt ongeveer 55 minuten. Dit is inclusief de tijd die nodig is voor de introductie en de nabespreking. Binnen de nabespreking wordt doorgenomen wat de sterke of minder sterke punten of vaardigheden zijn.

Afronding van het rijexamen

Als het goed is heb je vooraf een zelfreflectie formulier ingevuld, waarin je je eigen visie op je sterke en minder sterke punten hebt aangegeven (zie afbeelding). Dit formulier wordt na de examenroute door de examinator met je doorgesproken.

Je bent geslaagd

De examinator geeft je de positieve uitslag mondeling. Het uitslagformulier -dat via de rijschool is op te vragen- is leeg, waarbij alleen het vakje “voldoende” is aangevinkt.
Het CBR geeft de verklaring rijvaardigheid en rijgeschiktheid af. Deze verklaringen worden geregistreerd in het centraal rijbewijs register (CRB) en bij de rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Aanvraag van je rijbewijs

Zodra de registraties bij het RDW zijn ingevoerd, kun je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente in je woonplaats (een dag later). Ga van een werkweek uit alvorens je het rijbewijspasje kunt ophalen bij de gemeente. Tot de ontvangst of overdracht van je rijbewijs mag je zelf nog geen auto rijden, ook al ben je geslaagd voor het rijexamen.
Heb je het rijbewijs na je achttiende verjaardag behaald, dan mag je als zelfstandig bestuurder met de auto de weg op.
Heb je het rijbewijs voor je achttiende behaald (2toDrive), dan mag je alleen met één van de opgegeven begeleiders rijden.

Je bent gezakt

Een uitspraak die je uit de mond van de examinator liever niet wilt horen. Bedenk -als schrale troost- dat minder dan 50 procent van de kandidaten de eerste keer slaagt voor het rijbewijs.
Als de uitslag “onvoldoende” is krijg je van de examinator een korte uitleg over het onderdeel of de onderdelen die als onvoldoende zijn aangemerkt. Het uitslagformulier wordt je gemaild.
Achter de examenonderdelen die als onvoldoende staan aangemerkt, worden de onderwerpen die voor verbetering vatbaar zijn aangestreept. Deze onderdelen kunnen dan binnen het vervolg van je rijopleiding verder geperfectioneerd worden.

Weigering tot het rijexamen

Je wordt niet tot het examen toegelaten als:
  • Je jezelf op een zodanig laat tijdstip meldt, dat geen volledig examen meer kan worden afgenomen.
  • Jezelf niet kunt legitimeren met een wettelijk voorgeschreven document.
  • Als blijkt dat je langer dan 1 jaar en zes maanden geleden geslaagd bent voor het theorie-examen.
  • Op de aanvraagkaart is aangetekend dat je een bril of contactlenzen moet dragen en je zonder bril of lenzen verschijnt.
  • Uit publicatie in de Staatscourant is gebleken dat je bij rechterlijk vonnis de rijbevoegdheid is ontzegd.

Lees verder

© 2015 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Informatie over het staatsexamen of BNORInformatie over het staatsexamen of BNOROngeveer 7% van alle rijexamen kandidaten lukt het niet om in 4 keer het rijbewijs te halen. Zij komen terecht bij het B…
Tips voor je praktijkexamenHet afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje ku…
Rijbewijs - Slagingspercentages bij het CBRRijbewijs - Slagingspercentages bij het CBRDe slagingspercentages bij één van de 55 examencentra van het CBR. Je kans om de eerste keer te slagen voor het praktijk…

Inhoud theorie-examen rijbewijs BInhoud theorie-examen rijbewijs BVoordat je praktijkexamen kunt doen voor je rijbewijs-B, moet je eerst het theorie-examen afleggen. De kennis die je voo…
Boete - Verkeersboetes in België voor 2020Boete - Verkeersboetes in België voor 2020In België kent men, bij verkeersovertredingen, vier verschillende categorieën, namelijk: overtredingen van de eerste, tw…
Bronnen en referenties
  • www.CBR.nl
  • www.Autorij-instructie.nl
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.