Tips voor je praktijkexamen

Het afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje kunnen ophalen. Eén fout en je kunt opnieuw beginnen met rijlessen. Gelukkig zijn er een aantal simpele tips die je slaagkans vergroten.

Je bent er klaar voor

Houd in je achterhoofd dat je niet zomaar je praktijkexamen mag afleggen. Een instructeur laat leerlingen natuurlijk pas afrijden als ze er ook daadwerkelijk klaar voor zijn. Het feit dat je mag rijden met een examinator betekent dus dat je genoeg in huis hebt om succesvol af te rijden.

Zelfverzekerd

Veel leerlingen zakken op hun examen bij een gebrek aan vertrouwen in zichzelf. Een examinator wil zien dat jij zelfverzekerd genoeg bent om deel te mogen nemen aan het verkeer. Laat dat dus zien. Zit rustig achter het stuur, raak niet in paniek en straal uit dat jij de controle hebt. Zelfverzekerd rijden betekent overigens niet overmoedig rijden. Het laten zien van roekeloos rijgedrag wordt meestal niet gewaardeerd.

Praat met je examinator

Probeer een gesprek te voeren met de examinator naast je. Hierdoor laat je niet alleen zien dat je goed kunt multitasken, het is tevens een uitstekende manier om je rijgedrag te verantwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld remt voor een roekeloze voetganger die geen voorrang heeft, doe je er goed aan om dat te verantwoorden. "Die voetganger heeft helemaal geen voorrang, maar het zou gevaarlijk zijn als ik doorrijd." De examinator ziet daardoor dat jij wel degelijk op de hoogte bent van de verkeersregels, maar dat je handelt naar de verkeersveiligheid. Zelfkritiek kan ook geen kwaad: "Die drempel had ik wel iets rustiger mogen nemen."

Fouten maken is menselijk

Niet elke fout betekent het einde van je examen. De examinator maakt een afweging gedurende je hele rit. Laat je ergens een steekje vallen, maar reageer je wel alert op een gevaarlijke situatie, dan is de kans groot dat je toch slaagt. Het is dus helemaal niet erg als je een afslag mist, mits je verder gewoon goed rijdt. Raak dus niet in paniek als je jezelf betrapt op een foutje. Blijf zelfverzekerd doorrijden en laat zien dat je het rijbewijs waard bent.

Succes!

Natuurlijk heb je ook een beetje geluk nodig. Uiteindelijke bepaalt de examinator of het veilig is om jou een rijbewijs te geven. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt, schrik niet van een foutje en onthoud dat je praktijkexamen sneller voorbij is dan een rijles.
© 2009 - 2024 Sjorsie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Rijbewijs - Slagingspercentages bij het CBRRijbewijs - Slagingspercentages bij het CBRDe slagingspercentages bij één van de 55 examencentra van het CBR. Je kans om de eerste keer te slagen voor het praktijk…
Informatie over het staatsexamen of BNORInformatie over het staatsexamen of BNOROngeveer 7% van alle rijexamen kandidaten lukt het niet om in 4 keer het rijbewijs te halen. Zij komen terecht bij het B…
Het scooter certificaat. Wat is het?Welke veranderingen heeft het scooter certificaat de afgelopen jaren ondergaan en hoe steekt de toets nu eigenlijk in el…

Autorijden als de wegen glad zijn: hoe rijd je veilig?Autorijden als de wegen glad zijn: hoe rijd je veilig?Autorijden als het glad is op de wegen. Tijdens winterse buien is het soms beter om de auto helemaal te laten staan. Maa…
2toDrive - Begeleid autorijden vanaf 17 jaar2toDrive - Begeleid autorijden vanaf 17 jaarDe proef 2toDrive werd 15 maart 2018 definitief omgezet van "proef" tot een definitieve regeling. Het Begeleid Rijden, w…
Sjorsie (8 artikelen)
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.