InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Verkeer > Tips voor je praktijkexamen

Tips voor je praktijkexamen

Het afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje kunnen ophalen. Eén fout en je kunt opnieuw beginnen met rijlessen. Gelukkig zijn er een aantal simpele tips die je slaagkans vergroten.

Je bent er klaar voor

Houd in je achterhoofd dat je niet zomaar je praktijkexamen mag afleggen. Een instructeur laat leerlingen natuurlijk pas afrijden als ze er ook daadwerkelijk klaar voor zijn. Het feit dat je mag rijden met een examinator betekent dus dat je genoeg in huis hebt om succesvol af te rijden.

Zelfverzekerd

Veel leerlingen zakken op hun examen bij een gebrek aan vertrouwen in zichzelf. Een examinator wil zien dat jij zelfverzekerd genoeg bent om deel te mogen nemen aan het verkeer. Laat dat dus zien. Zit rustig achter het stuur, raak niet in paniek en straal uit dat jij de controle hebt. Zelfverzekerd rijden betekent overigens niet overmoedig rijden. Het laten zien van roekeloos rijgedrag wordt meestal niet gewaardeerd.

Praat met je examinator

Probeer een gesprek te voeren met de examinator naast je. Hierdoor laat je niet alleen zien dat je goed kunt multitasken, het is tevens een uitstekende manier om je rijgedrag te verantwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld remt voor een roekeloze voetganger die geen voorrang heeft, doe je er goed aan om dat te verantwoorden. "Die voetganger heeft helemaal geen voorrang, maar het zou gevaarlijk zijn als ik doorrijd." De examinator ziet daardoor dat jij wel degelijk op de hoogte bent van de verkeersregels, maar dat je handelt naar de verkeersveiligheid. Zelfkritiek kan ook geen kwaad: "Die drempel had ik wel iets rustiger mogen nemen."

Fouten maken is menselijk

Niet elke fout betekent het einde van je examen. De examinator maakt een afweging gedurende je hele rit. Laat je ergens een steekje vallen, maar reageer je wel alert op een gevaarlijke situatie, dan is de kans groot dat je toch slaagt. Het is dus helemaal niet erg als je een afslag mist, mits je verder gewoon goed rijdt. Raak dus niet in paniek als je jezelf betrapt op een foutje. Blijf zelfverzekerd doorrijden en laat zien dat je het rijbewijs waard bent.

Succes!

Natuurlijk heb je ook een beetje geluk nodig. Uiteindelijke bepaalt de examinator of het veilig is om jou een rijbewijs te geven. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt, schrik niet van een foutje en onthoud dat je praktijkexamen sneller voorbij is dan een rijles.
© 2009 - 2020 Sjorsie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Informatie over het staatsexamen of BNORInformatie over het staatsexamen of BNOROngeveer 7% van alle rijexamen kandidaten lukt het niet om in 4 keer het rijbewijs te halen. Zij komen terecht bij het B…
Het scooter certificaat. Wat is het?Welke veranderingen heeft het scooter certificaat de afgelopen jaren ondergaan en hoe steekt de toets nu eigenlijk in el…
Wat kost een rijles per uur?Wat kost een rijles per uur?De kosten om een rijbewijs te halen kunnen eenvoudig oplopen tot 2.000. De hoogte van de kosten zijn hoofdzakelijk afh…
Wijziging en regels voor het rijbewijs in de Europese UnieWijziging en regels voor het rijbewijs in de Europese UnieEr gelden nieuwe Europese richtlijnen voor de diverse rijbewijzen binnen de Europese unie. Met ingang van 19 januari 201…

Reageer op het artikel "Tips voor je praktijkexamen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjorsie
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Schrijf mee!