Zadelpijn en de mogelijke oplossingen

Veel mensen hebben na een fietstocht last van zadelpijn. Dit wordt dikwijls veroorzaakt door een verkeerd zadel of een verkeerde afstelling. Hieronder meer daarover.

Het fietszadel

Eigenlijk kun je niet zomaar spreken over een fietszadel. Er zijn erg veel verschillende soorten zadels en ieder soort zadel heeft zijn specifieke toepassing. Welk soort zadel ideaal is, is ook erg afhankelijk van de soort fiets waar het op gemonteerd wordt.

Een racezadel dient dan ook niet op een stadsfiets gemonteerd te worden en een specifiek zadel voor een omafiets zet je weer niet op een mountainbike. Deze verschillen zijn erg duidelijk, maar met welk zadel heeft u geen last meer van zadelpijn?

Welke soorten zadels zijn er?

Afhankelijk van de soort fiets waarop u rijdt, hoort daar ook een bepaald type zadel bij.
De meeste verkochte zadels, zijn onder te verdelen in:
  • lederen zadels
  • gelzadels
  • zadels met gleuf
  • zadels zonder punt

Al deze zadels hebben zo hun voor- en nadelen, maar belangrijk is dat de zithouding op het zadel goed is. Bij een goed fietszadel concentreert de druk zich op de zitbotjes, en word je kruis ontzien. Vrouwen hebben meestal een iets ander zadel nodig, aangezien hun zitbotjes verder uit elkaar liggen dan bij mannen. Een zadel voor vrouwen is dan ook wat breder en vanwege hun bouw iets korter. Dit voorkomt dat het schaambeen tegen de punt van het zadel rust.

Zadelpijn ontstaat dan ook als de doorbloeding in het zitvlak niet goed is. Een zacht zadel is dan ook zeker geen garantie tegen zadelpijn. De zitbotjes zakken te ver in het zadel en de doorbloeding is verre van ideaal. Een harder zadel is dus eigenlijk beter, maar dient ook weer niet te hard te zijn. Door de druk op de zitbotjes op een te hard zadel vermindert hier ook weer de doorstroming. Een lederen zadel bijvoorbeeld, kan prima zitten, maar moet eerst ingereden worden, zodat het zich naar uw lichaam zet. Verder is ook uw gewicht van belang. Een groot gewicht geeft weer extra druk en verergert dus weer de bovenstaande problemen. Een racefiets daarentegen heeft weer een heel smal en meestal hard zadel, maar door de voorovergebogen houding is er bijna geen druk op het zitvlak.

Ideale zithouding tegen zadelpijn

Het klinkt logisch dat een ideale houding u helpt tegen zadelpijn. Waarom nemen veel mensen dan niet even de tijd om naar de fietsenmaker te gaan om hun zadel en stuur in een juiste verhouding te laten zetten? Dit kost u vermoedelijk niets en u kunt hierdoor veel prettiger fietsen. De juiste hoogte en de juiste stand van het zadel (punt iets omlaag) kunnen dikwijls een verkeerde druk op uw zitvlak voorkomen.

Verder kiest u afhankelijk van de afstanden die u fietst en het soort fiets dat u heeft, het voor u meest ideale zadel. Die beslissing zult u vermoedelijk niet goed zelf kunnen nemen. Dit laat u veel beter aan de rijwielspecialist over, die u verschillende zadels uit kan laten proberen en u kan adviseren wat voor uw situatie en rijgedrag het beste geschikt is.

Voor- en nadelen diverse soorten zadels

  • lederen zadel: vormt zich naar uw zitvlak, ademt en absorbeert vocht en is comfortabel bij langere ritten. Nadeel is het onderhoud (invetten), u dient het in te rijden en het is niet regenbestendig (blijft lang nat bij regen, zadelhoes nodig).
  • gelzadel: vormt zich naar uw zitvlak, dempt schokken, comfortabel. Nadelen zijn dat ze dikwijls te zacht zijn(drukpunten) en kunnen erg warm aan gaan voelen (geen ventilatie).
  • gleufzadels: goede luchtdoorstroming door gleuf in midden zadel, een verminderde druk op de genitialen en een verminderde lage rugbelasting. Nadeel kan zijn dat er een ongemak kan ontstaan op de randen van de gleuf (druk).
  • zadel zonder punt: zorgt voor een verminderende druk op de genitialen en beter voor mensen met lage rugklachten. Nadeel is de verminderde stabiliteit (stuurvastigheid).

Hoewel een goed zadel zeker niet echt goedkoop is, is het toch niet raadzaam om uw keuze daardoor te laten beïnvloeden. Voor wat meer geld heeft u vermoedelijk veel meer fietsplezier. Als de fiets voor u slechts een boodschappenfiets is, maakt het natuurlijk niet veel uit wat voor kwaliteit u kiest. Dit betreft dan meestal toch maar een korte afstand en zult u daar dan vermoedelijk ook geen zadelpijn aan over houden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zadelpijn kan fietstocht vergallenZadelpijn kan fietstocht vergallenVeel sportievelingen zijn mooi-weer-fietsers. Ze trekken er op uit als de zon schijnt en het niet te hard waait. Provian…
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteZere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteHeb je na een fietstocht last van pijnlijke knieën? In de meeste gevallen is dit te verhelpen door het fietszadel goed i…
Een zadel passen: inches van een zadelEen zadel voor uw paard is te verkrijgen in vele soorten en maten. Om het juiste zadel te kopen is het belangrijk te wet…

Helm voor kinderen op de fiets in het verkeerJaarlijks vallen er in het verkeer enkele tientallen doden en enkele honderden gewonden onder kinderen tot veertien jaar…
GPS fietsroutes, al tegen duizendNederland telt meer dan 18 miljoen fietsen en is een fietsland bij uitstek. Evenals bij auto’s bestaat er daarom behoeft…
Bronnen en referenties
  • Website: wegmetdefiets.be
  • Website: vlerickfietsen.be
  • Website: shopwiki.nl
Reacties

Ankie Brouwers, 16-11-2014
Klopt het dat een gelzadel in de winter kapotvriest. Wat voor fietszadel is dan het alternatief hiervoor zonder dat je zadelpijn krijgt?
Graag zie ik uw antwoord tegemoet.

Gr. Ankie Brouwers Reactie infoteur, 17-11-2014
Ik heb er nog nooit van gehoord dat een zadel kapotvriest.
Alternatief kan een lederen zadel zijn. Lepper of Brooks, maar of
u dit prettig vindt kan ik natuurlijk niet inschatten.
Veel fietsenmakers geven de mogelijkheid een zadel een week uit te proberen. Informerrt u daar maar eens naar. Succes

Mvalk (infoteur), 16-03-2010 #2
Een goede oplossing tegen zadelpijn is een ander soort fiets aan te schaffen: een ligfiets. Hiermee behoort gegarandeerd elke vorm van zadelpijn tot het verleden. Reactie infoteur, 16-03-2010
Niet iedereen is zo dol op een ligfiets lijkt me. Ook niet erg praktisch in druk stadsverkeer, laat staan als je boodschappen wil gaan doen. Maar tegen zadelpijn vast wel geschikt. De zithouding (lees lighouding) is inderdaad wel weer ideaal voor een goede doorstroming.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.