Zadelpijn kan fietstocht vergallen

Zadelpijn kan fietstocht vergallen Veel sportievelingen zijn mooi-weer-fietsers. Ze trekken er op uit als de zon schijnt en het niet te hard waait. Proviand mee of een dikke portemonnee om ergens uitgebreid verwend te worden op een terras met mooi uitzicht. Maar wie niet dagelijks op de fiets zit zal weten wat dan het grootste probleem is. Zeker als niet de juiste kleding wordt gedragen waar degenen die niet zo vaak fietsen meestal niet over beschikken. Een heerlijke fietstocht op een lekkere zomerse dag kan dan namelijk uitlopen tot een marteling door zadelpijn. Maar daar is wat tegen te doen.

Juiste framehoogte en zadelhoogte van de fiets

Allereerst is de framehoogte belangrijk. De beste hoogte is tweederde van de binnenzijde van de beenlengte. De framehoogte moet worden gemeten vanaf het hart van de trapas tot aan de bovenkant van de zitbuis. Bij een model waar dat niet geheel bij klopt moet de afstand wel ongeveer in de buurt komen. Maar belangrijker is dat het zadel op de juiste hoogte staat. Als het zadel te hoog staat bewegen de heupen op en neer rondom het zadel wat schuring oplevert. De zadelhoogte wordt bepaald door het meten van de afstand vanaf het pedaal in de onderste stand tot aan de bovenkant van het zadel. Als vuistregel voor de juiste hoogte geldt de binnen beenlengte maal 1,08. Naargelang de eigen voorkeur geeft een afwijking van maximaal een centimeter naar boven of naar beneden geen probleem.

Kenmerken van een goed zadel

Ook is het belangrijk dat het zadel niet te ver naar achteren staat. Dat is te controleren door de elleboog tegen de punt van het zadel te houden. De top van de middelvinger moet daarbij ongeveer het stuur raken. Als dat niet het geval is kan het zadel meestal nog wel wat naar voor of naar achter verschoven worden. Soms kan ook de afstand met de stuurpen gecorrigeerd worden. En dan speelt uiteraard het zadel zelf een belangrijke rol bij het al dan niet ontstaan van zadelpijn. Een goed zadel heeft een leren dek dat eventueel gevuld is met gel. Een breed zadel is te verkiezen voor een fiets voor elke dag. Een hybride fiets heeft meestal een middelbreed zadel en op racefietsen worden gewoonlijk smalle exemplaren gezet. Bij alle modellen moet rekening worden gehouden met het verschil tussen dameszadelsen herenzadels. Dameszadels zijn in de regel iets korter en breder.

Tips om zadelpijn en fietstocht vergallen te voorkomen

Een goede tip is om tijdens het fietsen regelmatig op de pedalen te gaan staan. Regelmatig even afstappen en een eindje lopen is ook prima ter voorkoming van zadelpijn. Ook kan het helpen om zadelpijn te voorkomen door af en toe wat naar voor en naar achter te gaan zitten. Wat ook helpt is het dragen van een goede fietsbroek en het juiste fietsondergoed. In beiden is een kunststof zeem verwerkt die als een tweede huid fungeert en transpiratievocht opneemt. Een fietsbroekzeem moet geen naden hebben omdat die kunnen irriteren.

Al dan niet investeren

Blijft natuurlijk de vraag of de investering van die speciale kleding opweegt tegen het risico van zadelpijn want lang niet iedereen heeft daar last van. Het antwoord op die vraag is heel simpel. Gewoon van ervaring uitgaan. Het onplezierige doorfietsen met zadelpijn is uiteraard niet in geld uit te drukken en af te zetten tegen de investering van goede fietskleding maar kan wel aanleiding zijn om geen mooie tochten meer te maken zoals die tegenwoordig zelfs met behulp van gps gemaakt kunnen worden. Uiteraard zijn er alternatieven om dan van de natuur te genieten maar een Nederlander die zijn fiets niet meer gebruikt is toch wel vreemd. Toch maar beter even naar de fietsenmaker gaan voor de juiste framehoogte, zadelhoogte, zadeldek en fietskleding kopen die immers jaren meegaat. Overigens is het zo dat fietsers met een e-bike minder klagen over zadelpijn maar die investering is uiteraard nog forser.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteZere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteHeb je na een fietstocht last van pijnlijke knieën? In de meeste gevallen is dit te verhelpen door het fietszadel goed i…
Fietskleding aanschaffenHet kiezen van de juiste fietskleding is zeer belangrijk. Met goede kleding zal er minder snel irritatie optreden en is…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…
Zadelpijn en de mogelijke oplossingenVeel mensen hebben na een fietstocht last van zadelpijn. Dit wordt dikwijls veroorzaakt door een verkeerd zadel of een v…

Schakelen op de fietsSchakelen op de fietsOp de meeste fietsen zit een versnelling – je kunt dus schakelen. Maar hoe doe je dat, en waar moet je op letten als je…
Tips voor vrouwen die willen beginnen met wielrennenSteeds meer vrouwen fietsen fanatiek op de racefiets. Wil jij ook beginnen met wielrennen, maar weet je niet welk materi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mediengestalter, Pixabay
  • Wikipedia
  • Fietsen.123.nl
  • Fietsersbond.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-04-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.