Winterbanden huren of kopen: Kosten en voor- en nadelen

Winterbanden huren of kopen: Kosten en voor- en nadelen Winterbanden geven meer grip bij glad weer. In Nederland is die noodzaak niet zo groot, maar in andere Europese landen kan soms sprake zijn van veel sneeuw en ijzel. Vooral in bergachtig gebied bieden winterbanden veel voordeel. Maar een setje winterbanden kost geld en je moet ieder jaar de banden verwisselen. En wanneer je bijna nooit winterbanden nodig bent, is dat niet zo aanlokkelijk. Het huren van winterbanden bij gelegenheid is dan een mogelijkheid. Wat kost dat en waar moet je verder nog aan denken?

Winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in andere landen is dat soms anders. Duitsland is het bekendste voorbeeld. En wanneer je vanuit Nederland over de grens gaat, kom je als snel in Duitsland terecht. Vooral in de wintermaanden is dit dus iets om bewust van te zijn. Lastig daarbij is de wetgeving: Winterbanden in Duitsland zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Niet een erg duidelijke regel. Het ligt voor de hand dat je van winterweer mag spreken bij sneeuw, ijzel en dergelijke. In de praktijk moet je er gewoon vanuit gaan dat je in de wintermaanden en het late najaar en vroege voorjaar gewoon winterbanden nodig bent in Duitsland.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Winterbanden in andere Europese landen

Andere landen die vergelijkbare regels hebben als Duitsland zijn Zweden, Luxemburg, Zwitserland, Slowakije en Kroatië. Andere landen hebben een vast periode waarin je verplicht bent winterbanden te voeren. De periode is niet bij allemaal gelijk. Voorbeelden zijn: Finland, Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië. In Italië geldt ook een vaste periode voor bepaalde delen van het land.

Winterbanden bieden meer veiligheid

Het is dus zaak te weten wat je te wachten staat, wanneer je in het buitenland gaat rijden met je auto. Overigens hebben we het nu over de officiële regels. Deze regels bestaan natuurlijk niet voor niets. Met winterbanden heb je meer grip bij gladde wegen. Daarmee kun je dus veiliger de weg op. Om die reden rijden veel Nederlands automobilisten in de standaard op winterbanden, ook als ze nooit in landen komen waar dat verplicht is.

Extra kosten

Maar op winterbanden rijden betekent natuurlijk de nodige extra kosten. Niet alleen koop je een tweede set banden, maar je hebt ook een tweede set velgen nodig. Daarnaast moet je tweemaal per jaar de bandenset verwisselen en moet je vier banden ergens kwijt kunnen. Het verwisselen en de bandenset opbergen hoeft geen geld te kosten, afhankelijk van je eigen kunnen en mogelijkheden. Maar wanneer je iemand bent die daar geen gedoe mee wil hebben, dan kun je dit uitbesteden tegen extra kosten.

Bron: MikeBirdy, PixabayBron: MikeBirdy, Pixabay

Winterbanden huren in plaats van kopen

Een alternatief is om winterbanden te huren. Dit doe je dan niet voor een heel seizoen of meerdere maanden. Het huren van winterbanden is vooral interessant, wanneer je eens naar het buitenland moet in een periode dat winterbanden verplicht zijn. Bijvoorbeeld een wintersportvakantie of een bezoek aan een Duitse kerstmarkt. In dat soort gevallen is het moeten aanschaffen van een set winterbanden met alles erop en eraan een behoorlijke kostenpost en is de optie van huren mogelijk een uitkomst.

Wat kost het huren van winterbanden?

De prijs die je betaalt is niet voor iedereen en bij ieder bedrijf hetzelfde. Bij de meeste bedrijven is het bedrag afhankelijk van de wielmaat. De prijzen zijn voor vier banden, aangezien dat voor bijna iedereen van toepassing is. De montage en demontage zitten bij deze richtprijzen in.
WielmaatPeriodePrijs
13 inch10 dagen 130
14 inch10 dagen 140
15 inch10 dagen 160
16 inch10 dagen 185
17 inch10 dagen 220

En sneeuwkettingen?

Bij sommige bedrijven kun je sneeuwkettingen huren. De aangedreven wielen hoeven alleen maar van sneeuwkettingen voorzie te worden, dus meestal heb je aan twee kettingen genoeg. Als richtprijs moet je denken aan zo'n 3 per dag per sneeuwketting. Huur je sneeuwbanden, dan krijg je bij sommige bedrijven de sneeuwkettingen er zonder extra kosten bij.

Huren of kopen?

Winterbanden huren is vooral interessant, wanneer je echt sporadisch naar het buitenland moet in winters weer. Ga je regelmatig, dan kan de aanschaf van winterbanden al snel uit. Huren heeft wel als voordeel, dat je verder helemaal geen gedoe hebt. Al het werk wordt voor je gedaan en je hoeft niet de staat van je winterbanden in de gaten te houden. Een extra voordeel is dat je bij de verkoop van je auto niets met je oude winterbanden te maken hebt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…
Winterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkWinterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkIn Oostenrijk is het bij wet verplicht gesteld om in de periode van 1 november tot 15 april de auto te voorzien van wint…
Winterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandi…
De verplichting van winterbanden in EuropaElke winter is het opnieuw voor veel mensen de vraag waar en wanneer winterbanden verplicht zijn. Aan winterbanden zitte…

Wat is een elektrische auto?Steeds meer mensen overwegen om een elektrische auto te kopen. Dat kan zijn voor het milieu of om financiële redenen. Ma…
Autoklassen: Welke segmenten zijn er allemaal?Ga je je eens verdiepen in auto's en vergelijk je verschillende modellen, dan kom je al snel in aanraking met termen als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MikeBirdy, Pixabay
  • http://www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/winterbanden-in-het-buitenland
  • http://www.profiletyrecenter.nl/winterbanden-huren
  • Afbeelding bron 1: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: MikeBirdy, Pixabay
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.