Winterbanden: prijzen en de winterbandentest

Winterbanden: prijzen en de winterbandentest Winterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandigheden mee te rijden. Dit is tijdens perioden van vorst, ijzel, sneeuw en gladheid, bij temperaturen onder de 7 graden Celsius. Wat kosten winterbanden en zijn ze ook verplicht?

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn autobanden die specifiek in de wintermaanden worden gebruikt, wanneer het glad is op de weg. Een winterband is van een ander rubber gemaakt dan zomerbanden. Doordat winterbanden een zachtere samenstelling van rubber hebben, krijgen ze meer grip op een glad wegdek. Rubber wordt harder naarmate het kouder wordt buiten. Door de zachtere samenstelling van de winterband, blijft deze flexibel tijdens de koude maanden. Ook bevat een winterband meer lamellen in het profiel. Dit geeft de band een goede grip op een gladde weg. Winterbanden zorgen voor meer veiligheid op de weg.

Waarom niet altijd winterbanden eronder laten?

Hoewel het natuurlijk aanlokkelijk lijkt om winterbanden altijd onder de auto te laten zitten, is dit niet aan te raden. Winterbanden zijn door de speciale samenstelling duurder dan de normale autobanden, ook wel zomerbanden genoemd. Wie winterbanden het gehele jaar onder zijn auto laat zitten, kan en mag ervan uitgaan dat zijn winterbanden veel sneller slijten. Ook slijten winterbanden veel sneller wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius uitkomt. Winterbanden zijn dan ook erg snel aan vervanging toe, wat al snel een dure aangelegenheid wordt.

Een tussenoplossing zijn de all-season banden. Dit zijn banden die voor alle seizoen zouden moeten voldoen. Voor de zomermaanden zijn de banden prima, voor de wintermaanden voldoen ze niet aan alle veiligheidseisen die aan echte winterbanden worden gesteld. Toch zijn all-season banden nog altijd beter dan helemaal geen winterbanden in de wintermaanden.

Sommige mensen willen besparen op dure winterbanden en nemen daarom alleen maar twee winterbanden. Dit is niet veilig: beter is dan om helemaal geen winterbanden te nemen. Twee verschillende soorten banden onder een auto levert een onvoorspelbaar gedrag van de auto op. Wie toch winterbanden wil, kan er beter gelijk vier nemen. Wel zo veilig. Winterbanden zijn aan te raden voor mensen die in de herfst en wintermaanden veel de weg op moeten of lange stukken rijden. Ook mensen die met een aanhanger of trailer rijden, kunnen beter gebruik maken van winterbanden. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, is het aan te raden om de winterbanden eronder te (laten) leggen.

Bij brede banden of velgen is het aan te bevelen om de kleinst aanbevolen maat te nemen. Bij gladheid op de weg kan beter gekozen worden voor minder contactvlak tussen weg en band.

Winterbandentest

De ANWB voert regelmatig een winterbandentest uit. De winterbanden worden getest op alle mogelijk oppervlakken: sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Verder wordt er gekeken naar de slijtvastheid van de winterband, de gebruikte materialen en het geluid dat de banden veroorzaken.

De prijzen

Veel mensen schaffen geen winterbanden aan vanwege de hoge prijs. Wie een nieuwe (tweedehands) auto koopt, zal vaak ook een nieuwe set winterbanden moeten kopen, want niet iedere (auto)verkoper verkoopt zijn winterbanden erbij. Winterbanden zijn duurder dan de normale autobanden, maar normale autobanden slijten natuurlijk niet wanneer de winterbanden eronder liggen. Hierdoor gaan de normale autobanden ook langer mee.

De prijzen voor winterbanden lopen uiteen, maar lopen vanaf ongeveer 68 euro per winterband. De prijzen lopen op tot 200 tot 300 euro per winterband. Dit zijn kale banden, dus zonder velgen. Deze prijzen zijn exclusief opslagkosten en het eronder laten zetten. Het opslaan van winter-of zomerbanden kost ongeveer 50 tot 80 euro per jaar. De banden zijn verzekerd tegen diefstal en brand. Thuis kunnen banden ook opgeslagen worden, bijvoorbeeld in een schuur, garage of op de zolder. Het wisselen van zomer naar winterbanden op velg kost ongeveer 25 euro per set, of is goed zelf te doen. De prijs wordt hoger wanneer er moeten worden uitgebalanceerd of wanneer de band moeten worden omgeslagen op velg.

Winterbanden kunnen ook gehuurd worden. De prijzen hiervoor variëren van 125 tot 250 euro per tien dagen verhuur.

Winterbanden in Duitsland

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. In Duitsland is het gebruik van winterbanden tijdens winterse omstandigheden wel verplicht. Winterse omstandigheden zijn ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijsvorming op de weg. Wie in Duitsland zonder winterbanden rondrijdt tijdens deze winterse omstandigheden, riskeert een boete. De boete bedraagt 40 euro, bij hinder of gevaar voor andere weggebruikers bedraagt de boete 80 euro. Duitsland kent veel berggebied. Het is aan te raden om in deze gebieden ook met sneeuwkettingen te rijden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…
Winterbanden: is het rijden met winterbanden niet te duur?Winterbanden zijn er om de veiligheid te vergroten in perioden dat het kouder is. Maar voor veel mensen zijn winterbande…
Winterbanden; alleen maar voordelenWinterbanden; alleen maar voordelenWinterbanden of sneeuwkettingen? Wat zijn winterbanden? Winterbanden duurder dan gewone banden? Waar zijn winterbanden v…
Bandenspanning winterbandenBandenspanning winterbandenDe winterband kan al gebruikt worden als de temperaturen uitkomen beneden de zeven graden Celsius, omdat met die tempera…

De goedkoopste autoverzekering kiezenDe goedkoopste autoverzekering kiezenEen autoverzekering kiezen is niet makkelijk. Er zijn namelijk nogal wat verschillende verzekeringen op de markt. Een be…
De SchwimmwagenDe Schwimmwagen is een amfibievoertuig en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitse Wehrmacht en de Wa…
Bronnen en referenties
  • www.anwb.nl
  • Profiletycenter.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.