De goedkoopste autoverzekering kiezen

De goedkoopste autoverzekering kiezen Een autoverzekering kiezen is niet makkelijk. Er zijn namelijk nogal wat verschillende verzekeringen op de markt. Een belangrijke driedeling is te maken tussen de WA-verzekering, de cascoverzekering (of WA-plusverzekering) en de allriskverzekering. Afhankelijk van de leeftijd en waarde van je auto bepaal je welke verzekering je neemt. Hoe beter je verzekerd bent, hoe meer premie je betaalt. Wanneer je schadevrije jaren hebt opgebouwd krijg je no-claimkorting en betaal je minder premie.

Een autoverzekering is in Nederland verplicht

Wanneer je een auto bezit, bestaat de kans op een ongeluk. Dat hoeft niet iets ernstigs te zijn, maar ook in het geval van een klein ongelukje kan de financiële schade al behoorlijk groot zijn. Daarom is het afsluiten van een autoverzekering in Nederland verplicht. Grofweg kun je bij het afsluiten van een autoverzekering kiezen uit 3 verschillende soorten verzekeringen:

  • Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering)
  • Een WA-plusverzekering of een beperkt cascoverzekering
  • Een allriskverzekering

De goedkoopste verzekering is niet voor iedereen hetzelfde

Het is niet eenvoudig om de goedkoopste verzekering uit te kiezen. Welke verzekering je nodig hebt is namelijk afhankelijk van de leeftijd en de waarde van je auto. Op basis daarvan zul je eerst moeten kiezen uit de bovenstaande drie soorten autoverzekeringen. Daaruit kun je dan de goedkoopste autoverzekering kiezen, maar ook dan moet je nog op de voorwaarden letten die er verbonden zijn aan de verzekering.

WA-verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid

Met de WA-verzekering ben je minimaal verzekerd. Wanneer je een ongeluk krijgt, krijg je van je eigen verzekering geen schadevergoeding. Wanneer je bij een ongeluk schade aanricht bij iemand anders (wanneer je wettelijk aansprakelijk bent) dekt de verzekering de schade wel. Wanneer de ander de veroorzaker is van het ongeluk (wanneer de ander wettelijk aansprakelijk is) kun je in veel gevallen wel rekenen op een schadevergoeding, maar dan wordt deze verhaald op de verzekering van de ander.

Zorg dat je altijd WA verzekert bent

Wanneer je een auto bezit is het verplicht om een WA-verzekering te hebben. Zorg er ook ten allen tijde voor dat je deze hebt. Een weekje of zelfs een dag zonder is erg riskant. Een ongelukje zit misschien in een klein hoekje, maar wanneer jij betrokken raakt bij een ongeluk en aansprakelijk wordt gesteld voor bepaalde schade (en dat kan ook zijn dat iemand niet meer kan werken in verband met invaliditeit), is het mogelijk dat je daar nog jaren de financiële gevolgen van kunt voelen.

Wanneer je een oude auto rijdt, die weinig waard is, is een WA-verzekering vaak voldoende.

Er is ook nog een 'gewone' WA-verzekering

Let op: er bestaat ook zoiets als een gewone WA-verzekering, dus een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die niet gekoppeld is aan je auto, maar alleen aan jezelf. Deze verzekering is niet verplicht, maar voor de meeste mensen wel aan te raden. Een gewone WA-verzekering dekt echter niet de schade bij een auto-ongeluk waar jij wettelijk aansprakelijk voor bent. Daarvoor moet je dus altijd een aparte verzekering afsluiten.

Cascoverzekering of WA Plus

Een cascoverzekering is een WA-verzekering, maar doet meer. Wanneer jij betrokken raakt bij een ongeluk en je kunt de schade niet op de ander verhalen, krijg je geen schadevergoeding. Dit krijg je echter wel wanneer je te maken krijgt met schade door diefstal, vandalisme of het weer (storm of hagel). Wanneer je geen nieuwe auto meer hebt, maar hij zeker nog wel een bepaalde economische waarde vertegenwoordigd is een cascoverzekering waarschijnlijk de beste optie. De leeftijd van de auto die je aan kunt houden bij een cascoverzekering is drie tot acht jaar. Een cascoverzekering is uiteraard duurder dan een WA-verzekering, maar een stuk goedkoper dan een allriskverzekering.

Allriskverzekering

Wanneer je een nieuwe auto bezit (niet ouder dan 3 of 4 jaar oud) is het verstandig om je auto goed te verzekeren. Dat doe je door middel van een allriskverzekering. Ook wanneer jij wettelijk aansprakelijk bent, keert je verzekeringsmaatschappij een schadevergoeding aan jou uit (uiteraard niet wanneer je opzettelijk een ongeluk veroorzaakt). Daarnaast keert de allriskverzekering schadevergoeding uit bij wettelijke aansprakelijkheid richting anderen (net als bij een WA-verzekering) en wanneer je schade hebt door diefstal, vandalisme of het weer (net als bij een cascoverzekering). Tegenover deze hoge mate van verzekering staat wel een hoog premiebedrag.

Schadevrije jaren en no-claimkorting

De hoogte van de premie die je betaalt zijn afhankelijk van je schadevrije jaren. Hoe meer jaren je zonder schade hebt gereden, hoe meer korting je krijgt op je premie. Wanneer je veel schadevrije jaren hebt en je hebt een kleine schadevergoeding te claimen, kan het voordelig zijn om dit niet te claimen, omdat de schade niet opweegt tegen het verschil in premie.

Wanneer je een autoverzekering kiest is het belangrijk om te kijken welk voordeel de verschillende verzekeringsmaatschappijen je geven voor je schadevrije jaren. Ga daarbij niet enkel af op beloftes die mooi klinken. Soms kun je een heel hoog percentage no-claimkorting krijgen, maar als het oorspronkelijke premiebedrag heel hoog was, betaal je mogelijk nog steeds meer dan bij andere aanbieders. Wanneer je een scherpe vergelijking wilt maken is het daarom zaak om berekeningen te maken voor de verschillende producten en de premiebedragen met elkaar te vergelijken.

Een autoverzekering kiezen: niet alleen op basis van prijs

Om geld te besparen loont het zeker de moeite om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Er zijn veel verschillende aanbieders en daar zitten een aantal interessante prijsvechters tussen. Echter, de premies voor autoverzekeringen zijn de afgelopen jaren wel op een erg laag niveau blijven hangen, waardoor het accent op de prijs hier en daar wat doorgeschoten is en de kwaliteit is gaan dalen.

Wanneer je een autoverzekering kiezen gaat, is het daarom belangrijk om niet alleen de prijzen, maar ook de voorwaarden te vergelijken. Dat kun je doen door op de websites van de verschillende aanbieders te kijken en eventueel verschillende offertes aan te vragen. Wanneer je van plan bent een verzekering af te sluiten bij een andere aanbieder, check dan altijd even op verschillende fora op internet wat er gezegd wordt over de service van de aanbieder in kwestie. Bereikbaarheid en klantvriendelijkheid kunnen er op dit moment misschien niet veel toe doen, maar als er wat aan de hand is kunnen ze opeens heel belangrijk zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingBonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingHebt u al een bonusbeschermer voor uw autoverzekering, een no-claimkorting? Met veel schadevrije jaren betaalt u ook vee…
In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekerenJe zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klink…
Autoverzekering: geen eigen risico nemenAutoverzekering: geen eigen risico nemenSluit een autoverzekering zonder eigen risico af. Een eigen risico bij een autoverzekering betekent dat u bij schade alt…
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…

Voor- en nadelen leasen en kopen autoVoor- en nadelen leasen en kopen autoHet kopen van een auto heeft zijn voordelen, maar ook het leasen ervan heeft voordelen. Zo hebben ze ook beiden nadelen.…
Winterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandi…
Bronnen en referenties
  • Casper van den Broek (2006) 'Het euro drilboek: Train jezelf voor een rijker leven'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 11-07-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.