Voor- en nadelen leasen en kopen auto

Voor- en nadelen leasen en kopen auto Het kopen van een auto heeft zijn voordelen, maar ook het leasen ervan heeft voordelen. Zo hebben ze ook beiden nadelen. Hier een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van het kopen en leasen van een auto.

Auto kopen of leasen

Als je eenmaal op het punt in je leven bent gekomen waar je een eigen auto wilt, is er veel om over na te denken. Niet alleen moet je beslissen wat voor soort auto je wilt, maar je moet ook goed nadenken over wat voor soort auto beter binnen jouw financiële plaatje past. De mogelijkheid om een auto te leasen is een fijne tweede optie naast het aanschaffen ervan. Voor veel mensen is dit een betere keuze, maar dat geldt niet voor iedereen. Er is in dit geval geen betere keuze, dit is zeer persoonlijk namelijk. Hieronder een overzicht over de voor- en nadelen van het leasen of kopen van een auto. Op deze manier kun je zelf kijken wat een betere beslissing is voor jou, kopen of leasen.

Voordelen leasen

 • Minder maandelijkse kosten
 • Elke twee of drie jaar nieuw model
 • Auto's met beste veiligheidsmaatregelen
 • Altijd garantie
 • Geen moeite om van je gebruikte auto af te komen

De lijst van voordelen van het leasen van een auto is niet heel erg lang, maar het zijn wel belangrijke voordelen. De kosten zijn vaak goedkoper maandelijks en financiële redenen wegen vaak zwaar bij keuzes. Bij het leasen kunnen de maandelijkse kosten tot 3 keer zo goedkoop zijn dan bij het kopen van dezelfde auto. Een nieuwe auto van een mooi model aanschaffen is ook duur, maar bij het leasen krijg je vaak juist de nieuwste en mooiste modellen. Ook is de garantie die je erbij krijgt een groot voordeel, de kosten van het laten repareren van een beschadigde auto kunnen namelijk erg oplopen.

Nadelen leasen

 • Je moet een stabiel leven hebben
 • Je moet een afgesproken aantal kilometers afleggen
 • Je moet je auto altijd goed onderhouden
 • Je moet lang blijven betalen om er voordeel aan over te houden

Omdat de maandelijkse kosten altijd betaald moeten worden zul je een stabiel leven moeten hebben, in ieder geval een stabiele financiële situatie. Het niet betalen van de kosten kan hoge boetes of rentes opleveren. Ook moet je de afspraken van het leasecontract altijd nakomen, of anders extra geld betalen. Meer kilometers rijden kan bijvoorbeeld al voor extra kosten zorgen.

Voordelen kopen

 • Eigenaar van jouw auto
 • Vrij om zo veel kilometers te rijden als wenselijk
 • Mogelijkheid interieur veranderingen
 • Verkoop mogelijkheden
 • Mogelijkheid van langdurig behouden auto
 • Geen rekening te houden met wat voor afspraken dan ook
 • Mogelijkheid tot aflossen schuld omtrent de auto

De conclusie van dit lijstje voordelen is eigenlijk dat je de vrijheid hebt om te doen wat je wilt, hoe je dat wilt en wanneer je dat wilt met jouw eigen auto. Die vrijheid is een groot voordeel ten opzichte van de lease auto. Met de auto kan alles gedaan worden, je hoeft je niet aan afspraken te houden. Als je de auto voor meerdere jaren houdt zal dat ook de kosten drukken.

Nadelen kopen

 • Maandelijkse kosten zijn hoger
 • Onverwachte kosten aan reparatie na verloop garrantie
 • Verkoop of ruil auto is onvermijdelijk

De lijst nadelen is niet groot en worden vaak gezien als dingen die er gewoon bij horen. Het zijn de algemene en geaccepteerde nadelen van het kopen van een auto. De kosten van deze nadelen zijn vaak te bedrukken en vallen vaak ook mee.

Op de korte termijn is een leasecontract voor een auto goedkoper, maar op de lange termijn is dat juist het kopen. Toch is bij iedereen deze keus anders. Hopelijk kan het nagaan van de voor- en nadelen helpen bij het maken van een juiste beslissing.
© 2011 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Particulier leasen auto: Is een privé lease auto goedkoop?Particulier leasen auto: Is een privé lease auto goedkoop?Een lease auto als auto van de zaak is inmiddels bijna ouderwets. Ook als particulier kun je tegenwoordig goedkoop een a…
Auto leasen of kopenAuto leasen of kopenBij een leaseauto denken mensen gelijk aan een auto van de zaak, maar er bestaat ook een mogelijkheid om privé een auto…
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…
Private lease auto kan een hele goede oplossing zijnPrivate lease auto kan een hele goede oplossing zijnParticuliere private lease in plaats van een auto van de zaak is populair. Leasen is vaak veel goedkoper dan een nieuwe…
De goedkoopste autoverzekering kiezenDe goedkoopste autoverzekering kiezenEen autoverzekering kiezen is niet makkelijk. Er zijn namelijk nogal wat verschillende verzekeringen op de markt. Een be…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.