Auto leasen of kopen

Auto leasen of kopen Bij een leaseauto denken mensen gelijk aan een auto van de zaak, maar er bestaat ook een mogelijkheid om privé een auto te leasen. Het heeft voordelen ten opzichte van het kopen van een nieuwe auto, maar er zijn zeker ook nadelen. Autofabrikanten hebben als doel om zoveel mogelijk auto’s te verkopen. Ze weten dat de meeste mensen niet de mogelijkheid hebben om zomaar een nieuwe auto te kopen. De fabrikanten springen hierop in door op verschillende manieren een regeling te treffen met de automobilisten. Dit kan door een lening te sluiten, maar er zijn nog vele andere manieren, die wel allemaal op hetzelfde neer komen, namelijk het bedrag wordt voorgeschoten en de klant gaat maandelijks een vast bedrag betalen.

Een lening afsluiten voor een auto

Een auto is een zeer slechte investering. U bent nog onvoordeliger uit als u ook nog een lening moet afsluiten om een auto te kunnen betalen. De afschrijving op de auto kan zeer hoog zijn en de rentelasten zitten eenvoudig boven de 8 procent. De door de fabrikanten aangeboden uitgestelde betalingen worden bij het BKR in Tiel ook geregistreerd als leningen.

Rijden in een zakelijke leaseauto

De kosten worden in dit geval gedragen door de werkgever, maar indien de auto ook privé wordt gebruikt, kan de bijtelling oplopen tot 25 procent over de catalogusprijs voor de werknemer. Uitgaande van een catalogusprijs van € 30.000, kan de bijtelling dus € 7.500 bedragen. In het geval u de auto privé niet gebruikt, hoeft u niet af te rekenen over de bijtelling.

Rijden in een privé leaseauto

Dit biedt vele voordelen. U krijgt de mogelijkheid om altijd in een redelijk nieuwe auto te rijden. Het bedrag dat u betalen moet per maand is inclusief de afschrijving, het onderhoud, verzekeringen, belastingen en dergelijke kosten. Een privé leaseauto heeft echter ook nadelen.

Nadelen van privé leasen van een auto?

Een groot nadeel is dat het geen goedkope manier is om auto te rijden. U sluit een contract af met het leasebedrijf voor een lange periode van een aantal jaren. U kunt tussentijds niet zomaar het contract beëindigen. In het geval u uw baan verliest of u raakt arbeidsongeschikt, dan moet u toch een manier zien te vinden om de maandlasten te blijven betalen.

Nieuwe auto kopen is goedkoper dan leasen

Bij het kopen van een auto, moet u in één keer een groot bedrag neer kunnen leggen bij de dealer. Er bestaat vaak wel een mogelijkheid om de betaling uit te smeren over een periode van vijf jaar. Bij het verkrijgen van de auto betaalt u een deel van het bedrag in één keer, de rest gaat u eventueel maandelijks voor betalen. Gedurende actieperiodes van de dealer hoeft u vaak geen rentevergoeding te betalen.

Het voordeel van kopen ten opzichte van leasen is, dat de maandelijkse lasten lager liggen. Na het kopen van een auto, moet u eigenlijk maandelijks een bedrag opzij zetten aan afschrijving. Echter als het de bedoeling is om de auto tien jaar te houden, blijft de afschrijving laag. Na de eerste jaren zullen de onderhoudskosten wel gaan stijgen, maar over het algemeen kan het financieel uit om nieuw te kopen in plaats van leasen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijtelling leaseauto berekenenBijtelling leaseauto berekenenVeel werknemers met een leaseauto gebruiken de leaseauto ook privé. Prive gebruik van een leaseauto wordt door de belast…
Particulier leasen auto: Is een privé lease auto goedkoop?Particulier leasen auto: Is een privé lease auto goedkoop?Een lease auto als auto van de zaak is inmiddels bijna ouderwets. Ook als particulier kun je tegenwoordig goedkoop een a…
Private lease van een auto: De voor- en nadelenPrivate lease van een auto: De voor- en nadelenHet leasen van een auto wordt vaak in verband gebracht met werk. Een auto van de zaak is inmiddels een begrip dat bij de…
Leaseauto mee op reis: de regelsLeaseauto mee op reis: de regelsDe leaseauto mee op vakantie of reis: mensen die een leaseauto hebben, hebben papieren bij zich die in het buitenland pr…

Auto huren, waar moet u op letten?Auto huren, waar moet u op letten?Voordat u een auto gaat huren, moet u voor uzelf duidelijk hebben wat de voorwaarden zijn en waar u op moet letten Door…
Online inruilwaarde auto: haal er alles uit wat erin zitOnline inruilwaarde auto: haal er alles uit wat erin zitAls je wilt weten wat de inruilwaarde van je huidige auto is, kun je online terecht. Echter: er zijn sites die de inruil…
Bronnen en referenties
  • ANWB.nl
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 03-08-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.