Auto huren, waar moet u op letten?

Auto huren, waar moet u op letten? Voordat u een auto gaat huren, moet u voor uzelf duidelijk hebben wat de voorwaarden zijn en waar u op moet letten Door u vooraf te verdiepen in de mogelijkheden, kunt u geld besparen en problemen voorkomen. Er zijn diverse partijen die auto’s verhuren in Nederland. De voorwaarden en de kosten zijn onderling vergelijkbaar, maar er zijn verschillen. In het buitenland moet u nog beter op uw hoede zijn. In het land kan het bijvoorbeeld gebruikelijk zijn dat u een hoog eigen risico hebt. Door onderstaande tips in acht te nemen, voorkomt u onaangename verassingen bij het huren van een auto in Nederland.

Welke auto moet ik huren?

De huurauto’s zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Voor een grotere en duurdere auto, moet u een hoger huurbedrag betalen. In het geval u een auto gaat huren om mee op vakantie te gaan, moet u goed letten op comfort (voor de lange afstanden) en ruimte. Huurt u een auto om met twee personen naar een bestemming binnen Nederland te gaan, dan kunt u genoegen nemen met een kleinere en goedkopere stadsauto.

Prijzen van een huurauto vergelijken

Op het internet kunt u met een paar klikken de prijzen van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. U moet niet verwachten dat de huurprijzen sterk verschillen, maar een paar euro’s per dag, kunt u eenvoudig besparen.

Is de auto verzekerd tegen schade?

Voordat u een huurovereenkomst sluit, moet u goed op de hoogte zijn van de condities waaronder u de auto huurt. Over het algemeen zijn de huurauto’s WA/Casco (all risks) verzekerd. Er geldt vaak wel een eigen risico bij het veroorzaken van een schade. Dit is ook ingesteld om de huurder een belang te geven om de auto zonder schade weer terug te bezorgen.

Moet ik borg betalen bij het huren van een auto?

Dit kan als eis worden gesteld door de verhuurder. De hoogte van de borg is afhankelijk van de auto, maar verschilt ook per verhuurder. Op het moment dat u de auto’s goed weer inlevert, krijgt u het borgbedrag terug. In de voorwaarden is vastgelegd hoe de borg betaald moet worden en welke situaties de verhuurder de borg niet of niet geheel gaat terugbetalen.

Waar moet u op letten bij het ophalen van de huurauto?

Bij het ophalen van de auto, moet u er goed op letten wat u mee moet nemen. Alleen het rijbewijs is mogelijk niet voldoende. De verhuurder kan bijvoorbeeld ook nog een identiteitskaart of een paspoort als voorwaarde stellen, zodat zij een extra zekerheid hebben dat u werkelijk de juiste gegevens opgeeft.

Voordat u de auto gaat meenemen, moet u er van verzekerd zijn dat de auto geen krassen of deuken heeft, waar ze u achteraf voor verantwoordelijk kunnen stellen. Treft u deuken of krassen aan, laat dit dan noteren in de overeenkomst.

Wat te doen bij schade aan de auto?

Indien de auto tijdens de huurperiode schade oploopt, moet u gelijk contact opnemen met de verhuurder. Dit geldt ook in het geval het niet uw schuld is. De verhuurder moet namelijk aangeven wat er met de auto in die situatie moet gebeuren. U moet voorkomen dat u iets verweten kan worden als u bepaalde acties niet hebt ondernomen.

Inleveren van de auto

Bij het inleveren van de auto, kunt u beter de verhuurder gelijk verzoeken om samen met u de auto te bekijken. Hiermee voorkomt u dat een schade die de auto heeft opgelopen nadat u de auto hebt teruggebracht, u aangerekend gaat worden.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto huren Tenerife, Canarische eilandenAuto huren Tenerife, Canarische eilandenOp Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de…
Laat een huurauto uw vakantiepret niet bedervenHet lijkt zo ideaal, ver weg op vakantie, en toch beschikken over eigen vervoer. Vele vakantiegangers kiezen dan ook voo…
In het buitenland een auto hurenIn het buitenland een auto hurenOp vakantie in het buitenland een auto huren, maakt u ter plaatse mobiel en minder afhankelijk van het openbaar vervoer…
Een auto huren in het buitenland: wat verzeker je?Een auto huren in het buitenland: wat verzeker je?In het buitenland kun je vaak voor een paar tientjes per dag al een auto huren. Maar aan het huren van een auto zitten o…

Besparen op het onderhoud van uw autoHet onderhouden van een auto is een kostenpost waar automobilisten niet onderuit kunnen. Een grote beurt is één keer uit…
Auto leasen of kopenAuto leasen of kopenBij een leaseauto denken mensen gelijk aan een auto van de zaak, maar er bestaat ook een mogelijkheid om privé een auto…
Bronnen en referenties
  • Consuwijzer.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.