Besparen op het onderhoud van uw auto

Het onderhouden van een auto is een kostenpost waar automobilisten niet onderuit kunnen. Een grote beurt is één keer uit te stellen, maar het is verstandig om een auto minimaal jaarlijks volledig na te laten kijken. Dit kan grotere kostenposten voorkomen. Brandstof, verzekeringen, belastingen en aanschaf maakt de auto duur. De hoogte van de onderhoudskosten is voor een groot deel afhankelijk van de leeftijd van een auto. Een oudere auto zal meer aandacht van de garage vragen. Dit maakt het aanhouden van een oudere auto vaak duur. U kunt op de kosten besparen door goed te letten op de tarieven die reparateurs rekenen. Een “kennis” die autoreparaties verricht naast zijn reguliere werk kan uitkomst bieden, maar kan ook grotere problemen veroorzaken.

Tarieven voor het onderhoud en voor reparaties

De autogarages rekenen sterk uiteenlopende tarieven voor hun reparaties. Iemand die zwart uw auto gaat onderhouden, kan geld besparen, maar de nadruk moet wel liggen op de kwaliteit van het onderhoud. In een slecht onderhouden auto, hebt u een grotere kans op gebreken die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Een vakgarage vraagt over het algemeen hogere tarieven, maar de kwaliteit van het geleverde werk zal gemiddeld ook beter zijn. U kunt uw auto ook laten onderhouden door de merkgarage. Deze vakmensen zijn gespecialiseerd in het merk auto, en zullen de noodzakelijke onderdelen vaak ook in huis hebben.

Kleine reparaties

Naast een onderhoudsbeurt, kunt u ook tegen tussentijdse reparaties aanlopen. Deze kunt u goedkoop uit laten voeren door bijvoorbeeld Kwik-Fit. Hierbij kunt u denken aan het vervangen van remblokjes en het vervangen van olie en oliefilters en dergelijke. Veel klein onderhoud kan de automobilist ook zelf uitvoeren. Vervangen van bougies, vervangen van lampjes, vervangen van de ruitenwissers en het bijvullen van olie kan iedereen zelf. Op het internet kunt u duidelijke instructies vinden.

Minder vaak onderhoud aan de auto

In het verleden werd geadviseerd om de auto een grote beurt te geven na 10.000 kilometer. Sindsdien zijn de auto’s kwalitatief beter geworden, en hoeven ze minder vaak naar de garage. In ieder geval jaarlijks uw auto te laten controleren is verstandig.

Kortingsacties autobanden

U moet niet over één nacht ijs gaan bij het kopen van nieuwe banden. De bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in banden, houden enkele keren per jaar aantrekkelijke acties, waar u veel geld mee kunt besparen. U krijgt bijvoorbeeld vier banden voor de prijs van drie. U moet niet blind voor deze acties gaan, want mogelijk kunt u bij een concurrerend bedrijf toch goedkoper.

Winterbanden moet u niet gaan kopen op het moment het vriest en er een ware run ontstaan is op winterbanden. U kunt beter ruim voor de winter alvast op zoek gaan naar de meest geschikte winterbanden. U hoeft de banden niet gelijk te laten monteren, daar kunt u later een afspraak voor maken.

Eerst auto laten keuren voor de APK

Een APK wordt vaak gecombineerd met een grote onderhoudsbeurt aan de auto. Door de auto eerst te laten keuren, zonder dat u een beurt hebt laten uitvoeren, kunt u precies nagaan waar de reparateur aandacht aan moet besteden. De punten die de keuringsmeester heeft aangegeven als belemmerend om goed te laten keuren, kunt u vervolgens gaan verhelpen. De herkeuring is over het algemeen gratis. Door de keuring uit te laten voeren door een andere garage dan de reparateur, kunt u voorkomen dat de onderhoudsgarage zaken vervangt die niet noodzakelijk zijn, om de auto goedgekeurd te krijgen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom een hoge rekening bij reparatie van uw autoEen auto bezitten en rijden kost u veel geld. Naast het kopen van de auto, bent u kapitalen kwijt aan brandstof, afschri…
Tips om te besparen op autokostenTips om te besparen op autokostenNieuwe auto’s zijn duur in aanschaf. U kunt veel geld besparen door geen nieuwe auto aan te schaffen maar een tweedehand…
De minst betrouwbare auto’s en de meest betrouwbare auto'sEen auto moet er goed uitzien, maar moet vooral betrouwbaar zijn. Op een nieuwe auto zit de eerste jaren nog garantie, m…
Wat kost een tweede auto?Wat kost een tweede auto?De kosten van het bezitten een auto zijn hoog. Zonder dat u de auto gebruikt kost deze al duizenden euro’s per maand. Ee…
Auto huren, waar moet u op letten?Auto huren, waar moet u op letten?Voordat u een auto gaat huren, moet u voor uzelf duidelijk hebben wat de voorwaarden zijn en waar u op moet letten Door…
Bronnen en referenties
  • http://geldenrecht.nl/artikel/2011-10-09/onderhoud-kan-goedkoper
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.