Autorijden met minder kosten: Goedkoop auto rijden
Auto rijden is duur. Door de manier van autorijden en de manier waarop je met je auto omgaat kun je invloed uitoefenen op de kosten. Allereerst kun je besparen door goedkoop tanken. Brandstof is vaak de duurste kostenpost, maar door de juiste pompstations te kiezen kun je je benzine of diesel goedkoper inkopen. Daarnaast zijn er verschillende manier om ervoor te zorgen dat je geen parkeergeld hoeft te betalen. Als laatste kan je rijstijl ervoor zorgen dat je minder geld kwijt bent aan brandstof.
Auto rijden is een dure bezigheid. Zonder dat je gebruik maakt van je auto ben je per jaar al enkele honderden euro's kwijt aan verzekeringen en wegenbelasting. Wanneer je er mee gaat rijden, gaat de teller pas echt lopen.
Benzine en
diesel zijn meestal de grootste kostenposten, maar daarnaast heb je ook te maken met onderhoud en reparaties. Zeker met de stijgende brandstofprijzen kan het de moeite waard zijn om het gebruik van de auto onder de loep te nemen en te kijken of het goedkoper kan.
Goedkoop tanken
De
brandstofprijzen worden voor het grootste deel bepaald door de ontwikkeling van de olieprijs en door de accijns die de overheid heft op brandstof. Benzine en diesel zijn per definitie duur. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de verschillende pompstations.
Goedkoop tanken doe je in ieder geval niet aan de snelweg. Daar houden pompstations meestal de adviesprijs voor benzine en diesel aan. Het loont de moeite om de snelweg af te gaan om ergens anders te tanken. Als dat op een plek is waar je niet bekend bent, is dat misschien even zoeken. Maar als je een pomp vindt die 12 cent per liter goedkoper is dan de tankstations aan de snelweg, levert dat - afhankelijk van de inhoud van de tank - al snel 5 tot 10 euro op.
In je eigen buurt is het verstandig om te zoeken naar het
goedkoopste tankstation. In de meeste regio's moet het mogelijk zijn om een aanbieder te vinden die met euro95 of euro98 11 of 12 cent onder de adviesprijs zit (bij diesel en LPG is dit verschil vaak iets kleiner); soms is het verschil zelfs groter. Zoek niet alleen naar het goedkoopste pompstation in de buurt van je huis, maar kijk ook waar je goedkoop kunt tanken op weg naar je werk. Goedkoop tanken vergt enige planning (je wilt niet met een lege tank komen te staan) en het is veel makkelijker wanneer je op verschillende plekken de juiste adressen weet.
Geen parkeergeld betalen
Auto rijden brengt vaak meer kosten met zich mee dan je je misschien beseft. Zo kan op jaarbasis de hoeveelheid geld die je besteed aan
parkeren behoorlijk oplopen. In veel gevallen is het mogelijk het betalen van
parkeergeld te vermijden of te beperken. Op veel plaatsen is het mogelijk om een gratis parkeerplaats te vinden, zonder dat je daardoor meer dan anderhalve kilometer extra hoeft te kopen. Zo'n wandeling kost misschien wat tijd, maar is ook een goed moment om even tot rust te komen; je bent in de buitenlucht en je pakt wat lichaamsbeweging mee.
In de grote steden is het vaak onmogelijk om een gratis parkeerplaats te vinden in de buurt van waar je moet zijn. De parkeertarieven zijn daar echter vaak zo hoog dat het daar zeker de moeite waard is op zoek te gaan naar een alternatief. Wanneer je een (vouw)fiets meeneemt in je auto, vergroot je daarmee je mobiliteit aanzienlijk. Een afstand van 5 kilometer is opeens binnen een kwartier te overbruggen, zonder dat je daarbij een auto nodig hebt. Wanneer je het niets vindt om op de plaats van bestemming te komen met het openbaar vervoer, is het misschien wel de moeite waard om de auto te combineren met een laatste stukje met het openbaar vervoer. In steeds meer steden heb je aan de rand van de stad een
transferium of meerdere. Daar kun je vaak
gratis parkeren; als er wel parkeergeld in rekening wordt gebracht is dit veel voordeliger dan het parkeertarief in de stad. Vanaf een transferium kun je over het algemeen heel snel in de het centrum van de stad zijn: door middel van een bus, tram of metro.
Zuinig rijden: pas je rijstijl aan
Hoe zuinig een auto rijdt heeft veel te maken met zaken als de motor en het gewicht van de auto: dingen die je eigenlijk alleen kunt veranderen wanneer je een auto aanschaft. Echter, het
brandstofverbruik wordt ook voor een belangrijk deel bepaald door de bestuurder van de auto. Door je rijstijl aan te passen kun je veel benzine, diesel of autogas (lpg) besparen. Een aantal aandachtspunten:
- Trek rustig op en maak er zeker geen wedstrijd van om zo snel mogelijk weg te rijden bij een stoplicht.
- Schakel zo snel mogelijk door naar een hogere versnelling. Wanneer je 50 kilometer per uur rijdt, doe dit dan in de vierde of (afhankelijk van je auto) zelfs in de vijfde versnelling. Als je verderop meer vaart wilt maken, is het wel zaak om dit niet in een te hoge versnelling te doen. Dan kun je dus beter weer even terugschakelen.
- Zorg voor voldoende bandenspanning.
- Probeer zo ver mogelijk van tevoren in te schatten waar en wanneer je vaart moet minderen of stoppen. Probeer vervolgens de auto uit te laten rollen; veel remmen betekent vaak veel verspilde brandstof.
- Wanneer je een oudere auto hebt (van meer dan 20 jaar oud) gelden een aantal andere en extra zaken. Lees daarover in Zuinig rijden: het nieuwe rijden in een oude auto.
Autorijden moet leuk zijn
Auto rijden is voor veel mensen een plezierige bezigheid. Tegelijkertijd is het behoorlijk duur en kunnen files en medeweggebruikers behoorlijk wat frustraties opwekken. Vergeet daarom nooit dat auto rijden leuk moet zijn; dat je niet geïrriteerd en opgefokt achter het stuur zit. Dat levert niet alleen eerder ongelukken op, maar verslechterd ook je geestelijke en lichamelijke gezondheid: zaken die op hun beurt heel veel tijd, geld en geluk kosten. Probeer te genieten van het auto rijden en probeer vooral ook te genieten van het besparen op het gebruik van je auto.
Lees verder