Goedkoop autorijden: minder brandstof verbruiken

Goedkoop autorijden: minder brandstof verbruiken Minder brandstof verbruiken kan op verschillende manieren. Door onderstaande tips toe te passen kun je veel benzine of diesel besparen. Met zuinig rijden kun je je brandstofverbruik behoorlijk verlagen. Door jezelf een aantal nieuwe gewoontes aan te leren achter het stuur kun je op jaarbasis al gauw enkele honderden euro's besparen.

Op tijd schakelen

Schakel zo snel mogelijk over naar een hogere versnelling. Zorg dat je in een benzineauto niet hoger komt dan 2500 toeren; bij een dieselauto niet hoger dan 2000 toeren. Schakel binnen de bebouwde kom in ieder geval door naar de vierde versnelling. In sommige auto's is het zelfs voordelig om naar de vijfde versnelling door te schakelen terwijl je 50 rijdt. Zorg er dan wel voor dat je je snelheid zo constant mogelijk houdt. Als je extra gas moet geven, schakel dan terug naar een lagere versnelling.

Rustig rijden is zuinig rijden

Als je rustig rijdt, verbruik je minder brandstof. Dat betekent dat je op een zo constant mogelijke snelheid rijdt. Ook kan het schelen om je snelheid te matigen. Het kan behoorlijk veel benzine of diesel schelen wanneer je 110 kilometer per uur rijdt op de snelweg, in plaats van 130.

Vooruit kijken scheelt brandstof

Door vooruit te kijken kun je op tijd reageren op verkeerssituaties. Als je een verkeerslicht nadert waarvoor je moet stoppen, laat dan je gas los en laat de auto in de versnelling uitrollen. Dat is een stuk voordeliger dan gas blijven geven en op het laatste moment remmen; en het is net zo snel. Ook in een file kun je door goed vooruit te kijken voorkomen dat je steeds moet remmen.

Zet je motor af als dat kan

Als je langer dan een minuut stil moet staan, loont het de moeite om je motor uit te zetten. Dus sta je te wachten voor een brug of spoorwegovergang, of sta je stil in de file bespaar dan door je motor uit te zetten.

Optimaliseer je bandenspanning, optimaliseer je brandstofverbruik

Wanneer je bandenspanning te laag is, kost dat extra brandstof. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren en zo nodig lucht bij te vullen. Als de bandenspanning 25% te laag is, stijgt het brandstofverbruik met ongeveer 2%. Dat lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis is dit al snel 50 tot 100 liter benzine of diesel.

Maak gebruik van cruise control

Als je auto beschikt over cruise control maak hier dan gebruik van. De cruise control kan de benodigde brandstof namelijk veel nauwkeuriger doseren dan dat je dat zelf kunt.

Geen open ramen; geen imperiaal

Een auto met open ramen is minder gestroomlijnd dan een auto met gesloten ramen. Daardoor verbruikt je auto met open ramen meer brandstof. Hetzelfde geldt voor een imperiaal of andere obstakels. Als je deze niet nodig hebt, verwijder deze dan en je bespaart brandstof.

Minder korte ritjes

Een auto is een heel makkelijk vervoermiddel; ook voor korte ritjes. Maar als je brandstof wilt besparen loont het nogal de moeite om de korte ritjes met de auto te vervangen door bijvoorbeeld fietsen of lopen. Als je toch voor een korte ritje de auto wilt pakken, probeer dit dan te combineren met een langere autorit: dan is de motor namelijk al warm en verbruik je relatief minder brandstof.

Let op het weer

Als je wind tegen hebt kan dat een flink effect hebben op je brandstofverbruik. Je hebt dan namelijk te maken met extra weerstand. Als je wind mee hebt kan dat juist voordelig uitpakken voor je brandstofverbruik. Als het regent of koud is heeft je auto meer moeite om zich te verwarmen. Ook dat kost extra brandstof.

Lees verder

© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Kiezen voor diesel of benzine?Kiezen voor diesel of benzine?Voor sommige mensen is het rijden in een auto met benzinemotor voordeliger dan een auto met een dieselmotor, terwijl dit…

Autobanden: het meest onderschatte onderdeel van de autoAutobanden: het meest onderschatte onderdeel van de autoVeel mensen denken niet meer over autobanden na. Pas als ze niet meer door de apk-keuring komen, dan kopen we een nieuw…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.