Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?

Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal tegelijkertijd? Lees hier meer over het nieuwe rijden, want het kan interessant zijn. Je kunt namelijk geld en benzine besparen door op een andere manier te rijden of zelfs door een ander type auto aan te schaffen. En tegelijkertijd ook nog eens autorijden op een manier die beter is voor het milieu. Redenen te over om te kijken of jij ook mee kunt doen aan het nieuwe rijden!

Wat is Het Nieuwe Rijden?

Het Nieuwe Rijden is een manier van auto rijden, die garant staat voor een lager brandstof verbruik. Hierdoor is de CO2 uitstoot ook lager en rijd je dus niet alleen voordeliger maar ook meer milieubewust. De overheid stimuleert initiatieven die te maken hebben met Het Nieuwe Rijden. Door eigenaars van een auto met een lage CO2 uitstoot vrij te stellen van de verplichting tot het betalen van wegenbelasting bijvoorbeeld. Of door te investeren in de ontwikkeling van energiezuinige auto's en elektrische voertuigen.

Het nieuwe rijden is echter ook letterlijk een andere manier van rijden. Het betekent letten op de toerenteller van je auto, want met doorschakelen op minder toeren verbruik je minder brandstof. Ook bij het remmen kun je benzine of diesel besparen door niet terug te schakelen maar de auto vanzelf tot stilstand te laten komen. Ook de cruisecontrol is een feature die bij regelmatig gebruik leidt tot meer energiezuinig rijden.

Het nieuwe rijden wordt ondersteund door een uitgebreide reclamecampagne van de overheid. Die belooft dat je op deze manier per rit minimaal 20% aan brandstof (benzine, diesel, lpg) bespaart.

Hoe kan ik zuiniger rijden en minder brandstof verbruiken?

Een kleine en lichte auto is relatief zuinig. Je kunt er meer kilometers mee rijden op één liter brandstof dan met een grotere auto. Verder is het zo dat wanneer je iets minder hard het gaspedaal intrapt, je relatief meer brandstof bespaart. Minder snel rijden levert dus een grote besparing aan benzine of gas op. Door iets vaker op de motor te remmen ( de auto langzaam in snelheid laten minderen door het gaspedaal los te laten) in plaats van met de voet op de rem bespaar je ook brandstof. Verder kan het geen kwaad de motor uit te schakelen, wanneer je even ergens moet wachten. Tijdig doorschakelen tenslotte bespaart absoluut een aanzienlijke hoeveelheid benzine, lpg of diesel.

Hoe bespaar ik kosten door de aanschaf van een zuinige auto?

Vanaf begin dit jaar betaal je geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting meer) wanneer je een zuinige auto rijdt. Een auto wordt als zuinig gezien als deze een zeer lage uitstoot aan kooldioxide genereert. De grens voor het betalen van motorrijtuigenbelasting ligt bij een CO2 uitstoot van 110 gram per kilometer voor auto's die op benzine of aardgas (lpg) rijden en op 95 gram per kilometer voor diesel voertuigen. Door een zuinige auto te kopen bespaar je dus honderden tot duizenden euro's per jaar.

Hoe kan ik zorgen dat ik meer milieubewust autorijd?

Er word enorm veel in onderzoek gestoken naar energiezuinige auto's en nieuwe alternatieve brandstoffen. Zo subsidieert de overheid het onderzoek naar de elektrische auto. Een hybride auto kopen of een dieselauto maakt al een groot verschil. Hetzelfde geldt voor het kopen van een kleinere en lichtere wagen. Daarnaast zijn alle hier genoemde manieren om zuiniger te rijden meteen ook een investering het behoud van het milieu. Je rijdt namelijk niet alleen zuiniger maar jaagt ook minder kooldioxide het milieu in. Je bent dus niet alleen veel geld aan het besparen maar doet direct ook zelf iets om milieuvriendelijk te werk te gaan, wanneer je meedoet aan het nieuwe rijden.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…
Veilig en zuinig autorijdenVeilig en zuinig autorijdenDe essentie van autorijden is om veilig van A naar B te komen. Veilig rijden is hiervoor een voorwaarde. Maar ook zuinig…
Hybride auto voor en nadelenHybride auto's zijn razend populair. Door een hybride auto te rijden, kun je per jaar veel geld besparen. En het is nog…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 27-01-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.