Veilig en zuinig autorijden

Veilig en zuinig autorijden De essentie van autorijden is om veilig van A naar B te komen. Veilig rijden is hiervoor een voorwaarde. Maar ook zuinig autorijden is belangrijk, je merkt het direct in de portemonnee. Lees in dit artikel alles over veiligheid op de weg, brandstof besparen en het nieuwe rijden.

Veilig en zuinig rijden gaan hand in hand

Wie veilig rijdt, rijdt meestal ook zuinig en vice versa. Veilig en zuinig rijden komt namelijk in grote lijnen neer op tijdig anticiperen, vooruitkijken, marges inbouwen, niet scheuren, enzovoorts. Maar hoe doe je dit? En waar moet je op letten?

Veilig rijden

Een basisvoorwaarde voor het veilig op pad gaan is dat je goed uitgerust bent. Vermoeide chauffeurs hebben veel meer kans op een ongeluk dan mensen die goed uitgerust zijn. Goed uitgerust herken je gevaren sneller. Een defensieve rijstijl is hierbij wel essentieel. Een defensieve rijstijl heb je wanneer je zelfs al potentiële gevaren onderkend, (ver) voordat ze zich daadwerkelijk voordoen. Hierbij hoort ook het anticiperen op de actuele verkeers- en weerssituaties. Bij drukte en/of gladheid moet je je snelheid aanpassen. Het belang van het dragen van een gordel behoeft geen uitleg.

Let op bij achteruitrijden

Veel ongevallen gebeuren bij het achteruitrijden. Op zich is dit niet zo vreemd, want je zicht is beperkt en je zicht achterstevoren achter het stuur. Ben jezelf bewust van de risico's en maak eventueel gebruik van onderstaande tips:
  • Zet je radio niet veel te hard, zorg dat je eventuele schreeuwende omstanders kunt horen
  • Voordat je je manoeuvre inzet moet je de situatie alvast goed beoordelen. Eventueel kan je uitstappen om de situatie te bekijken. Dit is vooral belangrijk in het donker.

Zuinig rijden

Zuinig rijden wordt ook wel 'Het Nieuwe Rijden' genoemd. Deze vorm van rijden wordt onderwezen tijdens de rijlessen van tegenwoordig. Wanneer je niet bent onderwezen volgens deze manier van autorijden volgen hieronder enkele tips:
  • Vroeg doorschakelen naar een hogere versnelling
  • De kunst is om met een laag toerental een gelijkmatige snelheid te rijden in een hoge versnelling
  • De motor uitzetten op momenten dat dit mogelijk is. Veel auto's zijn tegenwoordig uitgerust met automatische stopsystemen
  • Het is belangrijk om altijd ver vooruit te kijken en te anticiperen
  • Maak indien mogelijk gebruik van de cruise control. De cruise control zorgt voor een gelijkmatige snelheid waardoor je minder brandstof verbruikt
  • Niet jagen en jezelf houden aan de snelheidslimieten
  • Laat de auto zoveel mogelijk uitrollen, bijvoorbeeld voor een stoplicht of wanneer je ziet dat voor je wordt afgeremd. Uitrollen doe je het zuinigst door het gas los te laten, niet te ontkoppelen en de auto in de versnelling te laten staan
  • Zorg voor een juiste bandenspanning. Banden die niet de juiste spanning hebben verbruiken meer brandstof

Lees verder

© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Zuinig en milieubewust autorijdenZuinig en milieubewust autorijdenAls je autorijdt is het natuurlijk het belangrijkst dat je dit veilig doet. Maar naast veilig en correct autorijden, kun…
Het nieuwe rijdenHet nieuwe rijdenHet nieuwe rijden is een term die vaak in de media wordt genoemd, maar wat is het en wat houd het nu eigenlijk precies i…
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…

Kentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsKentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsSinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Deze vervanging is vooral gericht op…
Je eerste auto kopen, wat kost dat?Je eerste auto kopen, wat kost dat?Je hebt je rijbewijs gehaald en je bent er klaar voor; eindelijk je eigen auto kopen. Dit geeft je een stuk vrijheid. Ma…
Bronnen en referenties
  • www.hetnieuwerijden.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.