Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen?

Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen? Door de nog steeds snel stijgende brandstofprijzen zijn zuinige auto’s erg in trek, steeds meer consumenten houden rekening met het brandstofverbruik. Naast het kijken naar het brandstofverbruik loont het ook om te kijken naar welk type brandstof een auto gebruikt. Zo kost een liter LPG een stuk minder dan een liter benzine. Een term die je de laatste tijd steeds vaker hoort is bi-fuel. Maar wat is een bi-fuel auto eigenlijk? En wat zijn de voordelen?

Inhoud


Wat is bi-fuel?

Zoals de naam al aangeeft rijden auto’s met bi-fuel op twee soorten brandstof. De motoren zijn dus geschikt voor het verbranden van twee brandstoffen, maar verbrandt ze niet tegelijkertijd. Wel kan er handmatig en automatisch worden geschakeld tussen de twee brandstoffen. De brandstoffen zijn gescheiden van elkaar in twee brandstoftanks, er is dus geen menging van de brandstoffen.
Feitelijk bestaan dergelijke auto’s al veel langer, veel mensen hebben immers door de jaren heen zelf een LPG-tank laten inbouwen in hun auto. De huidige bi-fuel modellen kenmerken zich doordat er reeds in de fabriek twee brandstoftanks zijn ingebouwd.

Welke brandstoffen worden gebruikt?

Normaliter wordt als basisbrandstof gekozen voor benzine of diesel, de alternatieve brandstof waarnaar geschakeld kan worden is LPG, aardgas of waterstof. LPG wordt vaak autogas genoemd. Aardgas in samengeperste vorm wordt CNG genoemd. CNG staat voor Compressed Natural Gas. In de meeste gevallen wordt LPG toegepast, gevolgd door aardgas. LPG wordt vaker toegepast omdat dit beter verkrijgbaar is bij de tankstations. De meest toegepaste combinatie is benzine met LPG.

Voordelen van bi-fuel auto’s

Het grootste voordeel is de prijs van het autorijden. Dit komt vooral omdat een liter LPG tientallen centen voordeliger is dan een liter benzine of diesel. Op een volle tank scheelt dit al snel tientallen euro’s. Je profiteert dus van de goedkopere LPG, maar je raakt de voordelen van de gangbaardere brandstoffen niet kwijt. Je kan immers altijd overschakelen naar benzine of diesel. Een voorbeeld hiervan is dat je bij koud weer prettiger kan starten met benzine waarna je overschakelt naar LPG. Een ander voordeel is dat de motorprestaties van een bi-fuel auto niet minder zijn dan een auto met een conventionele verbrandingsmotor. Tenslotte is LPG in de regel minder belastend is voor de motor van een auto. Hierdoor wordt de levensduur van een motor vaak aanzienlijk verlengd. Dit kan ook positieve gevolgen hebben voor de afschrijving en restwaarde van een auto.

Autobelasting

Sinds 1 juli 2012 is er veel veranderd met betrekking tot de autobelastingen, waardoor bi-fuel auto’s niet meer standaard zijn vrijgesteld. Toch blijft een bi-fuel auto goedkoop om in te rijden vanwege de brandstofprijzen.

Milieu

Voor de groen denkende mens is de bi-fuel auto een goede optie. Uiteraard heb je nog steeds te maken met vrijkomende uitlaatgassen, maar de uitstoot is een stuk lager. Dit komt doordat LPG in verhouding tot benzine en diesel aanzienlijk minder belastend voor het milieu is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BenZhou; de eerste scooter op lpgIn China is de bi-fuel scooter al heel normaal, maar in Nederland is de verkoop nog niet zo een groot succes. Het is wen…
Help, mijn auto heeft een vreemd motorgeluid of trilt heftigHelp, mijn auto heeft een vreemd motorgeluid of trilt heftigEen goed lopende motor betekent dat we zorgeloos de auto over de weg kunnen manoeuvreren. Het kan voorkomen dat de autom…
Wat kost een tweede auto?Wat kost een tweede auto?De kosten van het bezitten een auto zijn hoog. Zonder dat u de auto gebruikt kost deze al duizenden euro’s per maand. Ee…
Afschrijving de grootste kostenpost van een autoAfschrijving de grootste kostenpost van een autoEr wordt vaak geklaagd over de hoogte van de kosten van een auto. De hoogste kosten worden echter veroorzaakt door de af…

Auto importeren of invoeren uit het buitenlandAuto importeren of invoeren uit het buitenlandEen auto invoeren uit het buitenland kan heel voordelig zijn. Voordat je een auto gaat importeren is het verstandig om a…
Auto niet inruilen, maar afrijdenAuto niet inruilen, maar afrijdenBij het kopen van een andere auto kunt u de oude auto inruilen. Over het algemeen kan dit echter niet uit. U kunt de aut…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.