Auto importeren of invoeren uit het buitenland

Auto importeren of invoeren uit het buitenland Een auto invoeren uit het buitenland kan heel voordelig zijn. Voordat je een auto gaat importeren is het verstandig om alle kosten op een rij te zetten. Welke kosten zijn er zoal waar je mee te maken krijgt? Een auto kun je invoeren bij een keuringsstation van de RDW. Bij ieder keuringsstation is ook een kantoor van de belastingdienst aanwezig. Je kunt zo alle zaken in een keer afhandelen.

Auto importeren via de RDW

Een auto importeren vanuit het buitenland moet volgens een aantal stappen gebeuren. Volg je de juiste procedure dan krijg je voor het voertuig een Nederlands kenteken bewijs. De eerste stap om een auto in te voeren is ermee naar een keuringsstation van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) te gaan. Dit kan zowel met een afspraak als zonder. De keuringsstations van de RDW zijn op werkdagen ’s ochtends geopend.

Bij het keuringsstation wordt de auto onderzocht. Er worden bepaalde gegevens vastgelegd voor de registratie van de auto in Nederland. Het is ook mogelijk om gelijk een APK keuring uit te laten voeren. Als je naar het keuringsstation gaat om je auto in te voeren dan moet je de volgende zaken minimaal bij je hebben:
  • de auto
  • het buitenlands kentekenbewijs
  • het APK rapport
  • een geldig legitimatiebewijs

Uitgebreide toelatingskeuring

In sommige gevallen kun je niet volstaan met een bezoekje aan een keuringsstation de RDW. In een aantal gevallen moet een uitgebreide toelatingskeuring plaatsvinden. Als de auto die je wilt importeren voldoet aan de volgende eisen dan is een uitgebreide toelatingskeuring niet nodig:
  • de auto is gebouwd volgens een typegoedkeuring geldig in EU-lidstaten, of
  • voor de auto is al een toelatingskeuring gedaan in een andere lidstaat, of
  • de auto is eerder in gebruik genomen dan 1 januari 1998

Voldoet je te importeren auto aan één van deze eisen dan kun je volstaan met een bezoekje aan een keuringsstation en een APK keuring (wanneer van toepassing).

Auto invoeren en de belastingdienst

Bij ieder keuringsstation van de RDW is een klein belastingkantoor aanwezig. Dit is gemakkelijk want dan kun je gelijk na de RDW keuring de formaliteiten met de belastingsdienst afhandelen. De zaken die je met de belastingsdienst regelt voor het invoeren van een auto zijn de BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen) en de invoerrechten. Als de belastingdienst alles akkoord heeft bevonden dan krijg je het kenteken bewijs via de post thuisgestuurd.

Als je het kentekenbewijs hebt gekregen dan kun je de kentekenplaten bestellen en een WA-verzekering afsluiten.

Wat kost een auto importeren?

De kosten voor het invoeren van een auto zijn afhankelijk van bepaalde zaken. Zo speelt de leeftijd van de auto een rol, maar ook de aanwezige documenten en of de auto uitgebreider moet worden onderzocht.

De kosten in 2012 van een onderzoek op een van de keuringsstations zijn:

OnderdeelKosten
Voertuigbewijs deel 1a€ 38,00
Tenaamstellingbewijs deel 1b € 9,25
Inschrijving voertuig€ 53,00
Beoordeling 10 of meer aspecten€ 80,00
Vrijwillige APK bij invoer auto uit EU/EVA€ 31,00

Auto invoeren verstandig of niet

Als je een auto wilt invoeren vanuit het buitenland dan doe je er goed aan het financiële plaatje vooraf te maken. Zet alle kosten op een rij zodat je niet voor onaangename verrassingen achteraf komt te staan. Zo kun je onmiddellijk zien of het wel uit kan om een auto te importeren. Soms lijkt het heel gunstig om een auto in het buitenland te kopen, maar vallen alle bijkomende kosten hoog uit. Je kunt dan beter in Nederland een auto kopen. En als er iets mee is kun je ermee terug naar de garage.
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Importeren van een gebruikte autoImporteren van een gebruikte autoU bent opzoek naar een specifieke auto, maar deze is in Nederland niet, of slechts tegen hoge aanschafprijs verkrijgbaar…
Je auto invoeren in Nederland als verhuisgoedJe auto invoeren in Nederland als verhuisgoedAls je een tijd in een ander land in Europa hebt gewoond en je besluit terug te keren naar Nederland zijn er veel dingen…
Auto importeren uit DuitslandAuto importeren uit DuitslandEen auto importeren uit Duitsland vanwege het grote prijsverschil met Nederland, het raakt steeds meer in trek, en niet…
Zelf auto invoeren en aanvragen Nederlands kentekenbewijsZelf auto invoeren en aanvragen Nederlands kentekenbewijsJe hebt een auto in Duitsland gekocht en wilt deze in Nederland invoeren, om er hier een Nederlands kentekenbewijs voor…

Benzine of diesel: wat rijdt goedkoper?Benzine of diesel: wat rijdt goedkoper?Benzine of diesel auto, welke is voordeliger? Een dieselauto rijdt zuiniger en diesel kost minder per liter dan benzine,…
Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen?Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen?Door de nog steeds snel stijgende brandstofprijzen zijn zuinige auto’s erg in trek, steeds meer consumenten houden reken…
Bronnen en referenties
  • www.rdw.nl
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.