Winterbanden kopen: welke banden kiezen?

Het is duidelijk dat winterbanden meer veiligheid bieden tijdens de wintermaanden dan dat zomerbanden dat doen. Er zijn winterbanden in alle soorten, maten en merken verkrijgbaar. Helaas is de ene winterband de andere niet. Lees onderstaand hoe je de band kunt vinden die het beste presteert qua veiligheid, brandstofverbruik en levensduur. Verder zijn er ook tips gegeven waarmee je flink kunt besparen op de aankoop van winterbanden.

Inhoud


Voordeel winterbanden

In de herfst en winter kan het erg glad zijn op de weg. Gewone zomerbanden hebben meer moeite om tijdens slechte weersomstandigheden goed grip te houden. Winterbanden bieden tijdens dit slechtere weer meer veiligheid. Winterbanden hebben bijvoorbeeld een andere rubbersamenstelling, een samenstelling die geschikt is voor kouder weer. Daarnaast hebben winterbanden een profiel dat meer grip en een comfortabeler weggedrag biedt. Grofweg gezegd zijn winterbanden al in het voordeel bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius.

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in Nederland en België niet verplicht, maar worden wel aanbevolen. In diverse Europese landen zijn winterbanden echter verplicht gesteld tijdens winterse omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en de meeste Scandinavische landen. Daarnaast zijn er veel landen waar winterbanden verplicht zijn op plaatsen waar dat is aangegeven op een bord. Voorbeelden hiervan zijn Frankrijk, Zwitserland en Italië. Wie dus op wintersport gaat ontkomt bijna niet aan het verplicht gebruik van winterbanden.

Kosten winterbanden

Het nadeel aan winterbanden is het hoge kostenplaatje. De goedkoopste merken zijn al verkrijgbaar voor circa 40 euro per stuk. De duurste merken kosten ongeveer een tienvoud van dit bedrag! Verder kan het zo zijn dat de maat zomerbanden die je hebt, niet verkrijgbaar zijn als winterband. In dergelijke gevallen moeten er ook nieuwe velgen worden aangekocht. Daar komt bij dat de barre weersomstandigheden in combinatie met het strooizout niet goed zijn voor lichtmetalen velgen, hierdoor kiezen vele mensen voor stalen velgen in de winter. Ook deze stalen velgen kosten al snel tussen de 50 en 100 euro per stuk, sommigen zelfs nog meer. Een factor die moet worden meegewogen is het feit dat de zomerset en winterset beide een deel van het jaar onder de auto liggen waardoor de levensduur per set in jaren langer wordt. Beide bandensets worden immers allebei slechts een half jaar per jaar gebruikt. Daar komt bij dat een auto makkelijker verkocht kan worden wanneer deze wordt aangeboden met zowel een zomer- en winterbandenset.

Welke banden zijn het beste?

Er zijn enorm veel aanbieders van winterbanden op de markt. Van de bekende merken als Bridgestone, Goodyear, Michelin en Continental tot een willekeur aan goedkopere Chinese merken. Naast de prijs zijn er ook grote verschillen in prestaties; de ene band presteert beter in de regen, een andere weer in de sneeuw en weer een andere qua slijtvastheid: het is niet makkelijk om een goede keuze te maken. Om door de bomen het bos nog te kunnen zien kan er gebruik worden gemaakt van winterbandentests die zijn uitgevoerd door bijvoorbeeld de ANWB, Adac (Duitsland), automagazines en de Consumentenbond. Wie zoekt op internet vindt al snel vele testresultaten die je helpen bij je zoektocht naar de beste band. Een andere optie zijn de gebruikerservaringen die op diverse verkoopsites worden weergegeven.

Besparen op winterbanden

Ondanks dat winterbanden duur zijn, zijn er mogelijkheden om te besparen op de aankoop:
  • Zoals gezegd kan je aan de hand van de winterbandentests kiezen voor een goedkope band met een goede beoordeling.
  • Een andere optie is door je banden vlak na het winterseizoen alvast in te slaan voor het volgende seizoen. Na afloop van het winterseizoen willen vele winkels van hun voorraad af en geven ze aanzienlijke kortingen.
  • Nog een optie is om je banden online te bestellen. Via webshops zijn banden vaak stukken goedkoper dan in de winkel. Dit komt onder andere doordat webshops vaak grote aantallen inkopen, minder verkopers hebben rondlopen en geen duur winkelpand hoeven te betalen. Dat merk je aan de prijs, wie goed zoekt op internet kan flink besparen!
  • Een laatste optie is om tweedehands banden via Marktplaats te kopen. Let in dit geval wel goed op de kwaliteit. Heeft de band bijvoorbeeld nog voldoende profiel en zitten er geen scheurtjes in?

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…
Winterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkWinterbanden bij winterse weersomstandigheden in OostenrijkIn Oostenrijk is het bij wet verplicht gesteld om in de periode van 1 november tot 15 april de auto te voorzien van wint…
Wat u moet weten over winterbandenBij winterse omstandigheden is het rijden op winterbanden aan te raden. In veel landen is het verplicht gesteld, omdat h…
Winterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fietsWinterbanden voor de fiets worden steeds populairder. Voor auto’s zijn er al lange tijd winterbanden te koop. Winterband…

Ford Fiesta Champions editionrecensieFord Fiesta Champions editionFord heeft inmiddels al een aantal modellen op de weg rijden en één van die modellen is de Ford Fiesta. De Ford Fiesta 2…
Joyriding: Definitie, Straf, Gevaren, Gevolgen en ConslusieJoyriding: Definitie, Straf, Gevaren, Gevolgen en ConslusieIn Nederland bestaan er nog steeds discussies over de definitie van joyriden. Tijd om daar een einde aan te maken. Joy-r…
Bronnen en referenties
  • www.anwb.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 11-11-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.