Tweedehands banden of winterbanden kopen: waarop letten?
Banden zijn een dure aankoop, het kost al snel honderden euro's voor een fatsoenlijk setje banden. Daar komen in geval van winterbanden soms nog de kosten bij voor metalen velgen. Omdat goede banden veiligheid bieden, zijn ze wel een must. Door tweedhands banden te kopen ben je stukken voordeliger uit. Maar zijn gebruikte banden wel goed en hoe kan je dit zien of controleren?
Waarom banden tweedehands kopen?
De reden om tweedehands banden te kopen heeft in principe altijd met geld te maken, ze zijn immers stukken goedkoper dan nieuwe. Het kan dus een oorzaak zijn van een te beperkt budget, maar ook omdat je bijvoorbeeld weet dat je de auto toch niet lang meer blijft rijden vanwege een aankomende verkoop. In dat laatste geval kan het zonde zijn om een grote investering te doen.
Waar kan je tweedehands banden kopen?
Tweedehands banden vormen een branche op zichzelf en zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar. Een optie is om naar je eigen of een andere officiële autogarage te gaan. De garagehouder heeft vaak tweedehands banden op voorraad of weet waar hij ze kan vinden. Er zijn zelfs autogarages die gespecialiseerd zijn in tweedehands autobanden. Wie op internet zoekt vindt deze garages al snel. Het is ook mogelijk om tweedehands autobanden te kopen van particulieren via bijvoorbeeld Marktplaats. Een goede strategie is om van tevoren al te controleren welke maat banden je nodig hebt, wat je budget is, enzovoorts. Door te controleren welke banden goed uit de tests komen kan je gerichter op zoek naar goede banden. Meer informatie over welke banden goed zijn lees je
hier.
Controleer de kwaliteit
Het eerste waar je naar kijkt is het profiel. Een versleten band met slecht profiel is namelijk gevaarlijk. Wettelijk wordt er geëist dat een band minimaal 1,6 mm profieldiepte moet hebben. Zorg dus dat het profiel hier ruim boven zit, bijvoorbeeld minimaal 4-5 mm. Hierdoor kan je ze nog een aanzienlijke periode gebruiken voordat het profiel onder de verplichte 1,6 mm geraakt. Bij winterbanden wordt echter minimaal 4 mm aanbevolen omdat bij deze profieldiepte de specifieke kwaliteiten van de winterband nog tot hun recht komen. Wanneer je dus een tweedehands winterband wilt kopen moet je dus een winterband hebben die meer dan 4 mm profiel heeft, liefst minimaal 7 mm om er voldoende lang mee te kunnen doen. Verder moet je altijd kijken of er scheuren of barsten in het rubber van de band aanwezig zijn en of het ventiel onbeschadigd is.
Hoeveel bespaar je?
Zoals eerder vermeld zijn tweedehands banden aanzienlijk goedkoper dan nieuwe banden. Dit geldt zowel voor zomer- en winterbanden. Het exacte bedrag is afhankelijk van onder andere het merk dat gekozen wordt aangezien er goedkope en dure merken zijn. Ook speelt de de leeftijd en de slijtage van de banden een rol. Hoe ouder en versletener, hoe minder waard de banden zijn. Toch scheelt een gebruikt bandensetje al snel honderden euro's in vergelijking met een nieuwe bandenset.
Let op dat je de juiste banden koopt
Dit punt geldt zowel voor nieuwe banden als voor tweedehands banden. Je zal altijd de juiste banden moeten kopen voor het type auto dat je hebt. Zo spelen de bandbreedte, de verhouding tussen hoogte en breedte van een band en de diameter van een band een rol. Een punt van aandacht is de maat van de banden en of deze wel passen op je velgen. In het geval van winterbanden speelt dit nog vaker. Voor sommige velgenmaten zijn namelijk geen maat winterbanden verkrijgbaar. Dit betekent dat er ook een nieuwe velgenset moet worden aangekocht! Let bij de aankoop van banden ook op de draagkracht en maximale snelheid van de band. Deze gegevens staan op de zijkant van een band.
Lees verder