Joyriding: Definitie, Straf, Gevaren, Gevolgen en Conslusie

Joyriding: Definitie, Straf, Gevaren, Gevolgen en Conslusie In Nederland bestaan er nog steeds discussies over de definitie van joyriden. Tijd om daar een einde aan te maken. Joy-riden is in de loop der jaren jammer genoeg een populair onderwerp geworden. Jammer genoeg omdat het steeds meer gaat voorkomen. Er is zelfs al een speciale wet opgesteld voor dit soort overtredingen voor kinderen onder de 16 jaar. In artikel 11 van de wegenverkeerswet wordt Joyriding strafbaar gesteld. Hierbij zijn afgezien van geldboetes ook gevangenisstraffen aan de orde. Wat zijn de grote gevaren? En wat kunnen de gevolgen zijn? Wie wordt waar verantwoordelijk voor gesteld?

Definitie

De officiële definitie van ‘joyriding’ luidt als volgt: ‘(het) gedurende een korte tijd gebruik maken van een voertuig van iemand anders, zonder diens toestemming. Vaak gebeurt het dat jongeren de auto van hem of haar ouders stiekem pakken en ermee gaan rijden. Vaak vergeten deze tieners dat rijden een grote verantwoordelijkheid is. Joyriding is een onderwerp waar zeer serieus mee omgegaan moet worden.

Strafbaar

In artikel 11 van de wegenverkeerswet wordt joyriding strafbaar gesteld. Voor dit wetsdelict kunnen gevangenisstraffen, boetes en of taakstraffen worden uitgedeeld. De hoogte van de straf is afhankelijk van een aantal factoren zoals je leeftijd en eventuele bijkomende overtredingen zoals alcoholgebruik. De straf voor jongeren onder de 16 jaar wordt automatisch gehalveerd.

Gevaren

Joyriding is in de eerste instantie een spannend project. Je voelt de adrenaline door je lijf gieren, je wordt stoer gevonden en je denkt dat je de hele wereld aankunt. De gevaren van joyriding worden ernstig onderschat. Als bestuurder zonder geldig rijbewijs rij je sowieso niet verzekerd rond. Dat betekent dat wanneer je een ongeluk maakt waarbij schade ontstaat aan lichaam of materiaal er niets uitgekeerd wordt door de verzekeringsmaatschappijen. Door te joyriden creëer je gevaarlijke situaties voor jezelf maar ook voor de andere bestuurders. Je bent namelijk nog niet in staat om goed te reageren op fouten van anderen en te anticiperen op bepaalde verkeerssituaties. Tevens ken je de gevaren van sommige wegen niet en maak je ongelukken. Onthoud daarom goed, je zet niet alleen je eigen leven op het spel maar ook dat van anderen.

Gevolgen

Waar gevaren zijn, zijn ook gevolgen. Wat zijn deze gevolgen als je aangehouden wordt, een aanrijding veroorzaakt of iemand letsel aanbrengt? Rijden zonder rijbewijs is een overtreding. De boete voor het rijden zonder rijbewijs is 200 euro en voor het onverzekerd rijden krijg je 320 euro boete. Wanneer het gaat om een ingevorderd rijbewijs is het een misdrijf. Dat wordt dan geregistreerd en je krijgt een strafblad. De boetes kunnen erg hoog oplopen en tevens kan de rijbevoegdheid voor een bepaalde periode ontzegd worden. Het zal ook lastig zijn om je auto verzekerd te krijgen in de eerste jaren nadat je je rijbewijs wel hebt gehaald. Afgezien van boetes kunnen er desastreuze financiële gevolgen ontstaan voor jou of je ouders wanneer je een ongeluk maakt waarbij er materiele of letselschade is.

Conclusie

Hoe stoer het ook is. En hoe groot de kick ook is. De gevaren en gevolgen wegen hier niet tegenop. Wees verstandig en doe het gewoon niet. Verplaats jezelf in het perspectief van je andere medeweggebruikers en familie. Je familie zal zeker boos en teleurgesteld in je reageren. Het vertrouwen in jou raken zij op deze manier volledig kwijt. Daarnaast zal je het jezelf nooit vergeven wanneer iemand ernstig letsel oploopt door jouw stomme acties. Wacht gewoon tot je je rijbewijs hebt gehaald en zorg voor andere activiteiten die je kunt ondernemen om stoer te zijn en je adrenalinepeil hoog te houden.
© 2012 - 2024 Roeland123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijden bij ingevorderd rijbewijsRijden bij ingevorderd rijbewijsBij het invorderen van het rijbewijs door de politie wordt er vaak verteld dat je een misdrijf pleegt als je een voertui…
Schade door joyriding, wie gaat dat betalen?Joyriding komt regelmatig voor in onze samenleving en helaas ontstaat hierdoor maar al te vaak schade aan de eigendommen…
Uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en motorrijtuigenAutoschade komt helaas dagelijks voor. Vele mensen vragen zich af of zij schade die zij hebben veroorzaakt met of door e…
Wat gebeurt er als mijn auto niet verzekerd is?Iedere auto die aan het verkeer deelneemt, moet verzekerd zijn. Op het moment dat een auto niet verzekerd is kan er een…

Winterbanden kopen: welke banden kiezen?Het is duidelijk dat winterbanden meer veiligheid bieden tijdens de wintermaanden dan dat zomerbanden dat doen. Er zijn…
Zelf je accu vervangenZelf je accu vervangenIedere autobezitter heeft er wel eens mee te maken gehad of zal er ooit mee te maken krijgen: onvoorziene en vooral onve…
Bronnen en referenties
  • Wegmisbruikers - SBS6
  • www.om.nl
Roeland123 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.