Help, mijn auto heeft een vreemd motorgeluid of trilt heftig
Een goed lopende motor betekent dat we zorgeloos de auto over de weg kunnen manoeuvreren. Het kan voorkomen dat de automotor van het ene op het andere moment geluidjes gaat geven. Het bromt af en toe, pruttelt, piept of ratelt. Het is zeker aanleiding voor zorgen, omdat motorproblemen soms veel kosten met zich meebrengen. Wat veroorzaakt een vreemd motorgeluid en hoe kan het worden verholpen?
Vreemd motorgeluid auto
Geluidjes uit de motor
Een goed lopende motor houdt in dat er geen aparte geluidjes worden gemaakt. Het gaat om een sereen soepel motorgeluid, zoals we dat bij auto’s gewend zijn. Des ondanks kunnen door slijtage of defecten problemen ontstaan, waardoor de motor gaat protesteren. Het maakt tijdelijk of continu geluiden aan, waarnaast één en ander overmatig gaat trillen. Welke problemen veroorzaken deze problemen en wat kan eraan worden gedaan?
Piepende V-snaar
Om de auto aan te drijven worden krachten via de V-snaar overgebracht. Vroeger heette het de V-snaar, maar tegenwoordig gaat het om de multiriem. Het zit aan de voorkant of zijkant van het motorblok en verzorgt de aandrijving van dynamo, stuurbekrachtiging en aircopomp (lit.1). Op deze riem komen relatief grote lasten te staan en dus dient het ook van goede kwaliteit te zijn. Door toedoen van vocht en temperatuurinvloeden kan het worden aangetast, waardoor onder andere de spanning afneemt. Indien men de riem meer dan 1 cm kan induwen dan is de spanning op de riem veel te laag. Oftewel er dient een nieuwe riem te worden toegepast. Gaat het echter om piepende geluiden in de ochtend (bij het opstarten), dan kan het om vocht gaan. In dat geval kan een siliconenspray uitkomst bieden om de overlast te verhelpen (lit.2,3).
Ratelingen en motorgeluid
Het motorblok bestaat uit vele bewegende onderdelen, welke afzonderlijk ook defect kunnen raken. Het ratelende geluid is continu aanwezig en wordt heftiger indien men gas geeft. Defecten zorgen ervoor dat er eveneens overmatig
olie wordt verbruikt. Oftewel het olieniveau kan snel afnemen, waardoor het vrij regelmatig moet worden bijgevuld. Dit kan ook een afstellingsprobleem zijn. Meer ernstig is als de krukas, één van de krukken of de krukaslager is beschadigd. In dat geval dient één en ander te worden vervangen en dat kan in de papieren lopen. Denk aan een paar duizend euro’s. De auto moet vermoedelijk enkele dagen in de garage blijven, zodat de nieuwe onderdelen worden ingebouwd. Ook aangetaste kleppen of lekkende pakkingen kunnen dit veroorzaken (lit.4).
Af en toe brommen of pruttelen
Goed onderhoud is altijd van belang, daarom doet u periodiek een grote beurt. Vaak wordt de olie ververst en gecheckt welke onderdelen aan vervanging toe zijn. Er wordt echter verder minder tot geen aandacht gegeven aan het inwendige van de motor. Brandstof wordt verbrand waardoor lokaal roet kan opbouwen. Indien dit stelselmatig toeneemt kan het blokkades in de motor veroorzaken. Het is vergelijkbaar als het dichtslibben van aderen bij de mens. Het zorgt ervoor dat de motor af en toe gaat sputteren en brommen. Indien die omstandigheid te lang aanhoudt kan het tot grotere problemen leiden. Om het inwendige op te schonen kan men ‘Fuel System Cleaner’ gebruiken (lit.5). Dit wordt bij de inhoud van een volle tank gedaan, waarna de tank leeg moet worden gereden. De roetaankoeking wordt daardoor van binnenuit opgeschoond, waardoor één en ander weer soepel gaat draaien. Na een halve tank gereden te hebben, zal de invloed van het pruttelen afnemen. Let wel mocht dit totaal niet werken, dan is er mogelijk meer aan de hand.
Onderhoud automotor
Goed onderhoud aan de automotor is van groot belang. Regelmatig één en ander laten checken, zorgt ervoor dat u problemen voor bent. Daarnaast heeft ook de inwendige motorschoonmaak grote invloed. Gebruik om de 10.000 km (oude auto’s) tot 20.000 km (nieuwe modellen) ‘Fuel System Cleaner’, zodat uw motor goed blijft draaien. Heeft u aanhoudende tikkende geluiden dan is er meer aan de hand, ga dan altijd naar uw garage voordat de omstandigheid verslechtert.
Lees verder