Hoe moet je een nieuwe auto testen en waar op letten?

Hoe moet je een nieuwe auto testen en waar op letten? De aanschaf van een nieuwe auto is een belangrijke beslissing en dus is het van belang om kritisch te blijven. Waar moet je zoal op letten als je een auto wilt uitzoeken? Belangrijk uitgangspunt is altijd dat je als potentiële koper precies weet wat je wilt hebben, zodat je met het juiste voertuig thuis komt. Laat je bijstaan door een autokenner als je zelf er minder vanaf weet. Wat zijn zoal tips bij de aankoop van een nieuwe auto en hoe kun je een auto testen?

Auto testen


Auto aanschaffen

Wil je een tweede hands of nieuwe auto aanschaffen, dan wordt het tijd om een proefrit te maken. Via een proefrit kun je namelijk ontdekken of de auto werkelijk bij jou past. Voldoet de auto aan je eigen eisen en wensen? Belangrijk is dat je voor ogen houdt wat je precies wilt. Wat voor auto wil je hebben en aan welke specificaties moet het voldoen? En nog belangrijker waar moet je tijdens de proefrit met de auto op letten?

Wat zijn je eigen eisen en wensen?

Is de auto puur om je in het verkeer van A naar B te verplaatsen dan heb je mogelijk weinig aandacht voor luxe en comfort. Wil je echter een dure auto aanschaffen dan heb je ook hoge eisen aan interieur en capaciteiten van de auto. Wat moet de auto je bieden en wat verwacht je persoonlijk? Uiteraard gaat het daarbij om de prijs-kwaliteit verhouding en dus moet je voor jezelf een redelijke grens stellen tot hoever je qua prijs wilt gaan. Wat zoek je en wat wil je ervoor uitgeven? Maak met jezelf eerst de afspraak wat je wilt hebben qua auto, zodat je ook een auto koopt die daaraan voldoet! Voorkom dat je je laat verleiden door een prachtige snelle auto terwijl je een praktische gezinswagen zoekt.

Controle van de auto

Voordat je de proefrit gaat maken, moet je eerst de auto rondom en van binnen bekijken. Net als bij personen gaat het bij de aanschaf van een auto ook om de eerste indruk. Is er schade aan de auto en staan de spiegels wel juist? Check de lak eventueel met je vingers om ongeregeldheden op te sporen. Eventuele oude krassen kunnen terug komen ten nadele van jouw portemonnee. Is de standaard uitrusting in de kofferbak compleet met reserve wiel, krik en draaimoer? Hoeveel wil je daarnaast in de kofferbak vervoeren? Ook de kinderwagen moet namelijk mee. Bevalt de huidige inrichting je, heb je voldoende beenruimte en zitten voor en achter de gordels? Heb je deze hoofd elementen gecheckt en ben je nog geen negatieve punten tegen gekomen dan kun je de proefrit maken.

De openbare weg op

Voor het kopen van een auto is het essentieel dat je er in gereden hebt. Je loopt een groot risico als je een auto namelijk niet vooraf test op de openbare weg. Start de auto en luister naar de motor. Ook is dit van belang tijdens de rit van de auto. Hoe reageert de auto op stuurgedrag en hoe goed werkt de rem? Efficiënt krachtig kunnen optrekken betekent ook een in goede staat zijnde motor. Ook op hoge toeren draaien van de motor moet de motor monotoon aanklinken. Check in stilstaande toestand eveneens de verlichting voor en achter.

Na de proefrit moet je eerlijk zijn

Zeg wat je denkt over de auto. Heb je twijfels over de capaciteiten van de auto dan moet je die uitspreken en laat je dan ook niet verleiden door mooie verkooppraatjes. Altijd kritisch blijven is een goede insteek. Je wilt namelijk nog jarenlang profiteren van je eigen auto. En dus is het verstandig om scherp te blijven zonder teveel afgeleid te worden door de verkoper. Je hebt voor jezelf een grens gelegd tot hoeveel je wilt betalen en om dat te bereiken is het niet erg om te onderhandelen. Je onderhandelt ook bij de aankoop van een woning, dus waarom niet bij de aanschaf van een auto. Als de verkopende partij echt wil verkopen dan kan dat ook tegen een betere prijs.

Vraag om bedenktijd na auto testen

Voor de aanschaf van een auto moet je altijd de tijd nemen. Je kunt enthousiast zijn over een auto en de capaciteiten maar dat hoef je niet direct te laten blijken. En het is prima dat je een nachtje nadenkt over de aanschaf van een auto. Laat je niet onder druk zetten door de verkoper omdat er nog andere gegadigden zijn. Een dure aankoop daar moet je simpelweg de tijd voor nemen, zonder dat je daarbij overhaaste beslissingen neemt. Heb je trouwens zelf minder verstand van auto’s, neem dan een kennis mee die meer van auto’s weet. Zodoende voorkom je dat je een kat in de zak koopt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij het kopen van een tweedehands autoTips bij het kopen van een tweedehands autoSteeds vaker worden auto’s tweedehands gekocht. Waarom ook niet? Het is een stuk goedkoper dan een nieuwe kopen! Wel zij…
Aanschaf van een tweedehands autoAanschaf van een tweedehands autoDenk je er over na om een tweedehands auto aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel om de juiste keuze te maken!
Proefrit: Waar let je op tijdens een testrit?Een auto kopen is niet eenvoudig. Een dealer kan alle briljante eigenschappen van een voertuig opsommen. Maar wat zegt d…
Het aanschaffen van een tweedehands autoEen tweedehands auto is uiteraard goedkoper dan een nieuwe auto, echter kan het zo zijn dat er iets beschadigt is of dat…

Hoe brandstof besparen: tipsDoor brandstof te besparen spaar je een hele hoop geld uit. Veel Nederlanders doen aan brandstofbesparing of zitten er t…
Van Kever tot Beetle - Herbie is terug!Van Kever tot Beetle - Herbie is terug!Hoe herhaal je het succes van de legendarische kever? Het lukte Volkswagen niet met de nieuwe Beetle uit 1998, maar de a…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.