Proefrit: Waar let je op tijdens een testrit?

Een auto kopen is niet eenvoudig. Een dealer kan alle briljante eigenschappen van een voertuig opsommen. Maar wat zegt dat over hoe de stoel aanvoelt, wanneer je erin zit? Hoe weet je nu echt of een auto bij je past? Een proefrit of testrit is geen overbodige luxe bij het kopen van zowel nieuwe als tweedehands auto's. Want die ervaring van een paar minuten zegt meer dan een droge sales pitch. Altijd doen dus en liefst bij meerdere auto's. Maar waar moet je op letten tijdens een proefrit? Een proefrit is belangrijk bij het kopen van een auto. Een proefrit is bedoeld om jou een idee te geven van de rijervaring, die de auto te bieden heeft. Oftewel: Als je straks de auto hebt gekocht en je rijdt er in rond, hoe voelt dat dan? Een rijtest op Internet helpt om je mening te vormen maar er zijn aspecten van een auto, die persoonlijk zijn en die je alleen kunt ervaren door echt in de auto te gaan zitten. Er zijn een aantal dingen, waar je zeker op moet letten, wanneer je een auto gaat uitproberen.

Voordat je aan je testrit begint: Eerst een aantal algemene dingen

Juist omdat een proefrit zoveel zegt, is het de manier om meer over het rijgedrag, de wegligging en het zitcomfort van een auto te weten te komen. De eerste aanbeveling is dan ook om bij de dealers van de automerken, die je interesseren afspraken te maken voor een proefrit. Het is absoluut een aanrader om meerdere auto's van meerdere merken te proberen, voordat je een keuze gaat maken. Soms zullen dealers een proefrit proberen uit te stellen, omdat zij de auto daarna weer moeten poetsen en er benzinekosten aan verbonden zijn.

Betaal nooit voor een proefrit
Sommige verkopers proberen je een aanbetaling te laten doen op een auto, voordat je een testrit mag doen. Ook vragen sommige dealers een vergoeding, omdat ze de auto moeten schoonmaken na een testrit en er benzine wordt verbruikt tijdens de rit. Accepteer dit absoluut niet. Je hebt het recht om je te oriënteren en zeker ook om je te oriënteren op meerdere merken en typen auto's. Een verkoper mag dan ook geen vergoeding vragen voor een testrit.

Om te zorgen dat je objectief kunt kijken naar de auto, is het aan te raden om iemand uit je vriendenkring mee te nemen, die veel verstand heeft van auto's. Twee weten meer dan één en dit voorkomt dat je je door de verkoper ergens in laat praten of dat je emotie het wint van je verstand.

De testrit zelf: Waar moet je op letten?

Waar ga je naar toe?

Meestal wil de dealer met je mee. Zorg dat je invloed hebt op waar je naar toe rijdt tijdens de proefrit. Je wilt zowel binnen de stad als op de snelweg een idee krijgen van hoe de auto rijdt. Als je de auto gebruikt voor het rijden op lastiger terrein, zoek dat dan ook op om te zien hoe de auto in kwestie reageert.

Waar let je op tijdens het rijden?

Tests op het rijgedrag zijn:
  • De reactie van de auto bij het rijden over bobbels en verkeersdrempels
  • De wegligging bij het nemen van een scherpe bocht
  • De snelheid en effectiviteit van de remmen
  • Hoe de motor klinkt bij verschillende snelheden
  • Soepelheid bij het schakelen en sturen
  • Snelheid van optrekken
  • De respons van de auto tijdens inhalen en filerijden

Waar let je op los van het rijden?

  • De ruimte in de kofferbak
  • De overzichtelijkheid van het display
  • Hoe het stuur aanvoelt en het schakelpaneel
  • Hoe de stoelen zitten, voorin maar zeker óók achterin de auto
  • Hoeveel beenruimte je hebt
  • Hoe gemakkelijk je in- en uit kunt stappen

Last but not least

Oriënteer je goed, voordat je een besluit neemt. Neem niet meteen een beslissing na de proefrit maar ga eerst naar huis om de ervaring te laten bezinken. Laat je niet overtuigen door het verkooppraatje van de dealer.

Als het gaat om een tweedehands auto vraag dan extra informatie over de onderhoudsgeschiedenis en het schadeverleden van de auto. Wanneer je iemand hebt meegenomen met kennis van auto's laat die dan op basis van deze informatie even naar de auto (en onder de motorkap) kijken.

Vergelijk je ervaringen tijdens de proefrit met rijtesten en recensies door consumenten op Internet. Hierdoor schieten je misschien dingen te binnen, die je tijdens de rit niet bewust zijn opgevallen maar je wel herkent wanneer je er meer over leest.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cabrio kopen: Tips voor de aankoop van een gebruikte cabrioMet name met warm weer dromen veel mensen van met wapperende haren rijden in een cabrio. En omdat een cabriolet niet de…
Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Een tweedehands auto kopen is niet moeilijk en zo gebeurd, echter bij het kopen van een goede tweedehands auto komt erva…
Lease-auto kopen: Voordelen, nadelen, waar moet je op lettenEen lease-auto kopen wordt steeds populairder. Er zijn namelijk een paar duidelijke voordelen aan verbonden. Niet elke t…
Je eerste auto kopenWanneer je eindelijk je rijbewijs op zak hebt, is er niets liever dan een eigen auto kopen. Maar waar moet je als beginn…

Autokosten - Minst pechgevoelige auto's in hun klasseAutokosten - Minst pechgevoelige auto's in hun klasseAuto's - de minst pechgevoelige auto's in hun klasse. De DEKRA (DEutscher KRAftfahrzeug Überwachungsverein) is opgericht…
Tweedehands auto kopen, een opknapper of een jonge auto?Tweedehands auto kopen, een opknapper of een jonge auto?Mensen kopen een auto die past bij hun budget en hun levensstijl. Het rijden in een auto wordt voornamelijk duur door de…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.