Je eerste auto kopen
Wanneer je eindelijk je rijbewijs op zak hebt, is er niets liever dan een eigen auto kopen. Maar waar moet je als beginneling nu op letten als je voor het eerst een auto aanschaft? Lees alvast deze handige tips door alvorens je je krabbel onder een contract zet!
Budget
Bepaal van tevoren je budget. Het is verstandig om eerst te kijken waar je de auto voor nodig hebt. Als je alleen korte afstanden gaat rijden is een goedkope auto al geschikt. Voor dagelijkse lange afstanden kun je beter een iets duurdere auto overwegen. Als je budget erg laag is, ligt de keuze voor een tweedehands auto het meest voor de hand. Volgens de Consumentenbond pak je het ’t slimst aan om voor een auto te kiezen die gemiddeld 2,5 jaar oud is.
Auto kiezen
Denk ook na over welke auto je in gedachten hebt. Heb je een grote auto nodig of juist een kleine? Moet deze op benzine, lpg of diesel rijden? En even zo belangrijk; welke kleur heb je in gedachten. Op internet kan je van tevoren een zoeken naar een mogelijk geschikt model. Als je van tevoren veel over het voertuig afweet, ben je bij de koop beter voorbereid.
Extra kosten
Per maand ben je niet alleen de brandstofkosten kwijt,maar denk ook aan eventueel bijkomende kosten zoals: verzekering, reparatie, onderhoud, pechhulp en wegenbelasting. Bij een nieuwe auto heeft een all-riskverzekering de voorkeur. Bij een tweedehands auto is een WA-verzekering vaak al voldoende. Hiermee wordt alleen de schade vergoed die jij toebrengt aan personen of eigendommen en dus geen schade aan je eigen auto. Let ook op de kosten van de motorvoertuigenbelasting. Deze wordt gebaseerd op de gewichtsklasse van je voertuig, dus hoe zwaarder de auto, hoe hoger de kosten zijn.
Nieuwe auto
Wanneer je een nieuwe auto overweegt aan te schaffen, moet je goed in je achterhoofd houden dat het voertuig het eerste jaar ongeveer 30% in waarde daalt. En het tweede jaar is deze niet meer dan de helft waard. Een voordeel is wel dat je (bijna) geen kosten kwijt bent aan onderhoud. Deze zijn vaak bij de aanschaf de eerste jaren inbegrepen.
Tweedehands auto
Als jonge bestuurder is de aankoop van een tweedehands auto erg aantrekkelijk vanwege de lage aanschafkosten. Ook eventuele verzekeringspremies zijn laag. Denk daarbij wel dat wat oudere auto’s vaker reparaties en onderhoud nodig hebben dan jongere auto’s.
Dealer
Koop je auto altijd bij een dealer of bekend autobedrijf. Het is verstandig om iemand mee te nemen die meer kennis heeft van auto’s. Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis van het voertuig. Let op de kilometerstand want daaraan kun je zien hoeveel er met de auto gereden is. Aan het bouwjaar kun je vaak zien of er met de kilometerteller gerommeld is. Er zijn op internet ook verschillende websites die de kilometerstand van elke auto registreren, bijvoorbeeld op de site van de NAP (Nationale Auto Pas).
Autodocumenten
Wanneer je overweegt om de auto te kopen, heb je altijd documenten nodig. Allereerst moet de autoverkoper een kentekenbewijs van jouw droomauto hebben. Dit kan ook een deel III of overschrijvingsbewijs zijn. Als deze verteld dat het kentekenbewijs beschadigd of kwijt is, betekent dat je niet kunt controleren of gegevens juist zijn. Wil je in ieder geval zekerheid, dan kun je contact opnemen met Rijksdienst voor het Wegverkeer (RVW). Vraag ook naar de verzekering van de auto. Als het om een gestolen auto gaat, zal de verkoper ook geen verzekering kunnen laten zien.
Auto-identificatie
Alle auto’s hebben dezelfde 3 herkenningspunten: De kentekenbewijzen deel 1, deel 2 en deel 3 bij oudere auto’s of een overschrijvingsbewijs. Het chassisnummer staat meestal op een metalen plaatje, bevestigd aan het chassis. Uit veiligheidsoverwegingen staat dit motornummer soms ook op een plaatje achter de voorruit.
Proefrit
Een allerlaatste tip is om een proefrit te maken met je droomauto. Nu weet je niet alleen hoe de auto rijdt, maar ook hoe het voertuig. Voordat je een proefrit is het raadzaam om een kijkje nemen onder de motorkap. Loop rond de auto en controleer of eventuele roestplekken of deuken. Controleer ook de banden van het voertuig. Goede autobanden moeten minimaal 4 mm dik zijn en het profiel mag niet teveel afgesleten zijn. Tijdens de proefrit is het handig om de radio uit te zetten. Zo kan je horen hoe de motor van de auto start en loopt. Luister ook of je niets hoort rammelen. Wanneer je schakelt is het belangrijk dat de auto niet tegensputtert.
Veel voorkomende smoezen van autoverkopers:
“Deze auto is van een oud dametje geweest, dus die reed er weinig mee.”
“De auto heeft altijd binnen gestaan.”
“De auto is van de eerste eigenaar”
“Deze auto heeft nooit schade gehad”
“In deze auto is nog nooit gerookt.”
“Ik kan je niet meer inruil geven voor deze auto. Het is nu eenmaal een moeilijk kleur.”