Filevrije dag, wel of geen succes?

Filevrije dag, wel of geen succes? Op 9 oktober 2008 heeft de ANWB de eerst filevrije dag georganiseerd. De bedoeling was om Nederland op deze dag filevrij te houden, is het een succes geworden of niet?

Files

Het aantal files in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen. We zijn inmiddels veel meer tijd kwijt om op ons werk te komen en menigeen heeft al last gehad van kop-staart botsingen in de files in de ochtend- of avondspits. Vaak staat er op een normale werkdag tussen de 200 en 400 km file op de Nederlandse wegen. Bij calamiteiten en slecht weer stijgt het aantal kilometers file zelfs tot ver boven de 500 km.

Files zijn de grootste ergernis van de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs, wanneer zij zich van de ene naar de andere plek moeten verplaatsen. Toch blijven we met z'n allen auto rijden in de spits en blijven we ons vaste reispatroon aanhouden.

Wat wilde de ANWB op 9 oktober?

De ANWB riep 9 oktober 2008 uit tot filevrije dag. Op de website en in het blad Kampioen riep de ANWB automobilisten op om zich op die dag niet in de spits in het verkeer te begeven. Om dit doel te bereiken gaf de ANWB de volgende tips:
  • Rij buiten de files om
  • Werk een dag thuis
  • Ga carpoolen
  • Ga flexwerken
  • Reis met het openbaar vervoer
Natuurlijk werd er verwacht dat er op deze dag nog steeds veel mensen wel met de auto naar het werk zouden gaan, maar de ANWB stelde dat, wanneer 10% van de automobilisten op deze dag voor één van de alternatieven zou kiezen, er dan geen files in Nederland zouden staan.

Wat wilde de ANWB bereiken met dit initiatief?

De ANWB wilde aantonen dat er geen files in Nederland hoeven te staan, dat het fileprobleem opgelost kan worden wanneer slechts 10% van alle automobilisten in Nederland op een andere manier of een ander tijdstip reist dan zij normaalgesproken doen. De ANWB probeerde de automobilist met deze actie te stimuleren de vaste reispatronen te doorbreken en werkgevers zover te krijgen dat zij thuiswerken, carpoolen en flexibele werktijden mogelijk zullen gaan maken.

Was de filevrije dag inderdaad een succes?

Op 9 oktober kopten de media dat er op deze "filevrije dag" nog meer ellende op de weg was dan normaalgesproken en de filevrije dag zou dus absoluut geen succes geweest zijn. Er bleken namelijk nog steeds files te staan op de Nederlandse wegen. Het is dan inderdaad lastig om van een succesvolle filevrije dag te spreken.
De uitslag van het onderzoek wat TNO heeft gedaan naar het wel of niet succesvol zijn van deze filevrije dag liet echter wel degelijk een klein succesje zien. Er waren wel files in Nederland, dat viel niet te ontkennen, echter de files waren korter in lengte, begonnen later en waren eerder weer opgelost. Er stond in de spits 7% minder files dan normaal, de NS kon een toename van een reizigersaantal van 5% noteren. Vanwege dit resultaat noemt TNO de filevrije dag zeker een succes. Vanzelfsprekend zou er om het fileprobleem op te lossen, structureel anders gewerkt en gereisd moeten worden door de werknemers in Nederland. Dit lijkt echter op dit moment nog een stap te ver voor Nederland, na 9 oktober was het aantal files gewoon weer zoals vanouds.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een file zit in een klein hoekje!Een file zit in een klein hoekje!Elke dag hoor je telkens weer op de radio; File’s op de A… van … naar. Ons leek het interessant om te onderzoeken waardo…
Wat te doen als je auto oververhit dreigt te rakenWat te doen als je auto oververhit dreigt te rakenWe rijden steeds meer in onze auto en er zijn steeds meer files. We gaan steeds vaker met de auto op vakantie, om te ski…
5 Tips om het fileleed te verminderen5 Tips om het fileleed te verminderenVeel automobilisten ergeren zich aan hun dagelijkse files. Files nemen veel tijd in beslag en tijd is nou eenmaal kostba…

Navigatie, op koers in de autoNavigatie, op koers in de auto"Er klopt niks van die kaart, ga maar rechtsaf." "Moet ik nou ook nog kaartlezen? Ik moet al op het verkeer letten." "Oh…
Je eerste auto kopenWanneer je eindelijk je rijbewijs op zak hebt, is er niets liever dan een eigen auto kopen. Maar waar moet je als beginn…
Bronnen en referenties
  • ANWB www.nu.nl
Ceetee (242 artikelen)
Laatste update: 01-12-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.